Έρχεται ο "κουρέας" με την ψιλή

Σας το λέγαμε εδώ και πάρα πολύ καιρό (από τον Μάιο συγκεκριμένα, πριν βγει ακόμα κυβέρνηση) πως τα πράγματα είναι όλα κανονισμένα σαν ...

Σας το λέγαμε εδώ και πάρα πολύ καιρό (από τον Μάιο συγκεκριμένα, πριν βγει ακόμα κυβέρνηση) πως τα πράγματα είναι όλα κανονισμένα σαν ένα καλά κουρδισμένο ρολόι. Όλα λειτουργούν βάσει σχεδίου, για τα κοράκια βέβαια που πολιορκούν την Ελλάδα και όχι για τους πολίτες.


Το θέμα με την Ελλάδα είναι τόσο τρανταχτά στημένο που σας λέγαμε πριν κάποιους μήνες:


Αφού λοιπόν έπαψαν να ζητωκραυγάζουν αυτοί που έβγαλαν κυβέρνηση συνεργασίας, τώρα ξανά φέρνουν στο προσκήνιο το θέμα του κουρέματος -με την ψιλή αυτή τη φορά- καθώς βλέπουν πως ότι και να κάνουν το χρέος της Ελλάδας θα συνεχίσει να ανεβαίνει...και να ανεβαίνει...και να ανεβαίνει χωρίς τελειωμό!

Έτσι λοιπόν φαίνεται έφτασε η στιγμή όπως και πέρυσι το φθινόπωρο του 2011 για να προχωρήσει η Ελλάδα σε νέο κούρεμα του χρέους της καθώς το προηγούμενο (με τους όρους που το έκαναν) ήταν η χειρότερη απόφαση που θα μπορούσαν να πάρουν. Βέβαια κανένας δεν μπορεί να μας εγγυηθεί πως και αυτό το κούρεμα δεν θα οδηγηθεί σε αποτυχία.

Πέρυσι μάλιστα το πρόβλημα της απόκλισης της ύφεσης είχε αναδυθεί και το περασμένο φθινόπωρο, όπου τελικά οι δύο πλευρές οδηγήθηκαν στην συμφωνία για κούρεμα του χρέους.
Ο Στουρνάρας  εκτιμά πως η ύφεση θα περιοριστεί στο 3,8%, όπως χαρακτηριστικά συμπεριελήφθη και στο προσχέδιο του προϋπολογισμού, ενώ οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ θεωρούν πως η ύφεση θα αγγίξει το 5% λόγω των νέων μέτρων λιτότητας που επίκεινται να εφαρμοστούν στην ελληνική κοινωνία.

Υπενθυμίζεται εδώ ότι πριν από μία εβδομάδα, ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch σημείωσε ότι η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους απέχει πολύ ακόμα από το να έχει διασφαλιστεί, και προέβλεψε ότι το 2014 θα έχει σκαρφαλώσει στο 180,2% του ΑΕΠ, από 164,9% εφέτος και 176,2% το 2013.

Σε ότι αφορά την ύφεση, εκτιμά ότι εφέτος θα ανέλθει στο 7%, ενώ η επιστροφή στην ανάπτυξη αναμένεται από το 2015, καθώς το 2013 η οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 3% και το 2014 θα παραμείνει στάσιμη (0%).

Related

Οικονομικά 8127874812255992212

Δημοσίευση σχολίου Default Comments

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο.

Τα σχόλια σας είναι ευπρόσδεκτα και δημοσιοποιούνται όλα, αρκεί να αποφεύγουν ύβρεις που αναφέρουν προσωπικούς και προσβλητικούς χαρακτηρισμούς. Όσοι θέλουν να βγάλουν το άχτι τους, ας πάνε παρακαλώ κάπου αλλού.

emo-but-icon

Αναγνώστες

Liked us?

item