Στον πυρετό του ξεπουλήματος...δώρο και ο ΟΠΑΠ!

Έτσι λοιπόν πάνω στον πυρετό του να βγάλουμε γρήγορα ζεστό χρήμα, ξεπουλάμε τα πάντα με μότο ουσιαστικά: "Το μαγαζί ξεπουλάει - Ελ...

Έτσι λοιπόν πάνω στον πυρετό του να βγάλουμε γρήγορα ζεστό χρήμα, ξεπουλάμε τα πάντα με μότο ουσιαστικά: "Το μαγαζί ξεπουλάει - Ελάτε να πάρετε"...Τώρα μπορεί να πάρουμε λεφτά, μακροπρόθεσμα όμως το κράτος θα χάσει πολύτιμα έσοδα καθώς ο ΟΠΑΠ αποτελεί την μεγαλύτερη και καλύτερη στρατηγικά ελληνική εταιρεία και αποτελεί εθνικό κεφάλαιο που δεν πρέπει να πέσει σε ξένα, ιδιωτικά χέρια γιατί μόλις θα βλέπουμε τα έσοδα που θα βγάζουν κάθε χρόνο θα "κλαίμε"...

Πρώτης τάξης «φιλέτο» το οποίο θα διασφαλίσει «ζεστό» χρήμα για το ελληνικό Δημόσιο θεωρείται ο ΟΠΑΠ. Ωστόσο, αποτελεί κοινή πεποίθηση ότι μακροπρόθεσμα η επικείμενη ιδιωτικοποίηση θα αποτελέσει μείζονα απώλεια για τα δημόσια ταμεία. Ζητούμενη είναι επίσης η νέα πραγματικότητα στο χώρο του αθλητισμού και του πολιτισμού μετά την αποκρατικοποίηση του βασικού χρηματοδότη αντίστοιχων δράσεων.

Τα νούμερα δεν αφήνουν περιθώρια αμφισβήτησης. Η μεγαλύτερη εισηγμένη εταιρεία στο Χρηματιστήριο, εν μέσω κρίσης, παρουσιάζει κεφαλαιοποίηση άνω των 2 δις ευρώ και κύκλο εργασιών που ξεπερνά τα 4 δις. Τα κέρδη της ανέρχονται σε περισσότερα από 700 εκατ. ετησίως με όφελος ανά μετοχή της τάξης του 1,70 ευρώ (0,72 μέρισμα ανά μετοχή).
 
«Είμαστε η δεύτερη μεγαλύτερη λοταρία του κόσμου και η πιο κερδοφόρα εισηγμένη επιχείρηση του κλάδου πανευρωπαϊκά», δήλωσε πρόσφατα στο Bloomberg ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΠΑΠ Κωνσταντίνος Λουρόπουλος.

Σημειώνεται ότι ο ΟΠΑΠ έχει αναλάβει να διαθέσει 35.000 άδειες για παιχνιδομηχανές, γνωστές ως «φρουτάκια», διαμορφώνοντας χώρους εγκατάστασης για 820 μικρά καζίνο. Ανοίγει με αυτόν τον τρόπο ακόμη ένας «χορός» πολλών εκατομμυρίων ευρώ.

Πέρα από την υψηλή κερδοφορία του, ο ΟΠΑΠ αποτελεί στρατηγική εταιρεία του ελληνικού Δημοσίου με την έννοια της συμβολής του στον αθλητισμό τον οποίο χρηματοδοτεί με 55 εκατ. ετησίως (εκτιμάται ότι οι ενισχύσεις θα συνεχιστούν και από το νέο καθεστώς, αφού για παράδειγμα το ποδόσφαιρο αποτελεί εμμέσως το κύριο προϊόν του οργανισμού). Αντίστοιχα, στον πολιτισμό όπου στηρίζει δράσεις ύψους 1 εκατ. το χρόνο και στο χώρο τον ΜΜΕ τον οποίο ενισχύει με 12 εκατ. ευρώ επίσης σε ετήσια βάση.

Η σημερινή πραγματικότητα γύρω από τον ΟΠΑΠ καθιστά δεδομένες τις μακροπρόθεσμες απώλειες για το ελληνικό Δημόσιο από την ολική παραχώρηση της εταιρείας σε ιδιώτες. Όπως ισχύει και με άλλα δημόσια «φιλέτα», αυτό που καθορίζει τις εξελίξεις είναι η ανάγκη των δημόσιων ταμείων για «ζεστό» χρήμα· και όχι μόνο.
 
Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι η κυβέρνηση αφενός επιθυμεί να ικανοποιήσει τους διακαείς πόθους των Βρυξελλών για ιδιωτικοποίηση και απελευθέρωση τομέων οι οποίοι θεωρητικά θα καταστήσουν ανταγωνιστικότερη την οικονομία, αφετέρου θεωρεί πως με «γενναίες» αποκρατικοποιήσεις θα δελεάσει γενικότερα επίδοξους επενδυτές από το εξωτερικό στέλνοντας λίγο - πολύ το μήνυμα: «στην Ελλάδα μπορείτε να βγάλετε χρήματα».

Η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ

«Όταν πουλάς σε τιμή διπλάσια ή τριπλάσια από τα καθαρά κέρδη ενός οργανισμού, μιας εταιρείας, τότε δεν πουλάς, χαρίζεις». Αντιδρώντας στην ιδιωτικοποίηση, ο ΣΥΡΙΖΑ θέτει ζητήματα όπως οι οικονομικές απώλειες για τα δημόσια ταμεία, η μειωμένη δυνατότητα παρέμβασης για τον έλεγχο του τζόγου στη χώρα και η απώλεια της δυνατότητας ενίσχυσης κοινωνικών, πολιτιστικών και ανθρωπιστικών σκοπών.


ΠΗΓΗ : tvxs.gr

Δημοσίευση σχολίου Default Comments

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο.

Τα σχόλια σας είναι ευπρόσδεκτα και δημοσιοποιούνται όλα, αρκεί να αποφεύγουν ύβρεις που αναφέρουν προσωπικούς και προσβλητικούς χαρακτηρισμούς. Όσοι θέλουν να βγάλουν το άχτι τους, ας πάνε παρακαλώ κάπου αλλού.

emo-but-icon

Αναγνώστες

Liked us?

item