Ποιες είναι οι ΜΚΟ που έχουν φάει εκατομμύρια "για το καλό του πλανήτη"

Έχουμε αναφερθεί και παλαιότερα στις λεγόμενες Μπίζνες Καλά Οργανωμένες ή γνωστότερες ως Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (που τα τρώνε όμως...


Έχουμε αναφερθεί και παλαιότερα στις λεγόμενες Μπίζνες Καλά Οργανωμένες ή γνωστότερες ως Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (που τα τρώνε όμως από τις κυβερνήσεις).Φυσικά και θα υπάρχουν κάποιες οργανώσεις που παράγουν σημαντικό έργο, αλλά η αλήθεια είναι πως οι περισσότερες από αυτές (αυτές που έχουν "μεγάλα" κεφάλια από πίσω) δίνουν και παίρνουν «αρπαχτές» που έχουν γίνει στα πλαίσια «κοινωφελών» σκοπών.

Το διάστημα 2002-2007 που η Ελλάδα ευημερούσε με δανεικά χρήματα, ο καθένας μπορούσε να φτιάξει μία ΜΚΟ ή ένα φιλανθρωπικό σωματείο για να έχει μερίδιο στις αρπαχτές απο τα κρατικά έσοδα.

Αν και θα έπρεπε να έχει γίνει και πολύ πιο νωρίς, έστω και τώρα που η Ελλάδα -σχεδόν- έπιασε πάτο, είναι καιρός να υπάρξει άμεσα οικονομικός έλεγχος για να δούμε τι μαργαριτάρια θα βρούμε και από εκεί.

Σύμφωνα με σχετικά δημοσίευματα υπάρχουν αναρίθμητες μη κυβερνητικές οργανώσεις που έχουν ως κύριο μέλημα να φουσκώνουν τα πορτοφόλια των ιδρυτών τους. Ενδεικτικά η realnews αναφέρει την περίπτωση του Διεθνούς Κέντρου Αποναρκοθέτησης το οποίο μέσα σε 5 χρόνια πήρε συνολικά 8.985.637 ευρώ, ανεβάζοντας  διαρκώς τη χορηγία του από το 2001 κατά τουλάχιστον 400.000 ευρώ το χρόνο, μέχρι το 2003 που μπήκε ένα τέλος στην ξέφρενη εκμετάλλευση και η επιχορήγηση έπεσε απότομα απο τα 4.445.217 του 2003 στα 1.900.000 ευρώ το 2004.

Αξιοσημείωτη είναι επίσης και η περίπτωση της RSE (Religion Science Environment), η οποία διατείνεται ότι προσπαθεί να βρεί κοινές οδούς μεταξύ επιστήμης και θρησκείας για το καλό του περιβάλλοντος. Η συγκεκριμένη ΜΚΟ δρα υπο την καθοδήγηση του Οικουμενικού Πατριάρχη της Ορθόδοξης Χριστιανικής Εκκλησίας κ. Βαρθολομαίου και στη πραγματικότητα βασική της δράση είναι η διοργάνωση συμποσίων στα οποία μετέχουν εξέχουσες θρησκευτικές και πολιτικές προσωπικότητες απο όλο τον κόσμο.

Οι λέξεις που «πουλάνε» πολύ ως ονόματα ΜΚΟ είναι η ανάπτυξη και η ευαισθησία σε οικολογικά θέματα. Έτσι, οργανώσεις όπως η Αναπτυξιακή Συνεργασία και Αλληλεγγύη (ΑΣΑ) κατάφερε να αποσπάσει 3.057.365 ευρώ απο το κράτος, η Ανθρωπιστική Αναπτυξιακή Συνεργασία (ΑΝΑΝΑΣ !) 555.940 ευρώ, η Αναπτυξιακή Αλληλεγγύη «Αριστοτέλης» 1.419.935 ευρώ και η λίστα δε τελειώνει εδώ, αφού ελληνικά λεφτά διατέθηκαν ακόμα και για την ανάπτυξη χωρών της Παταγονίας! Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η ΜΚΟ Μία Γή που πήρε 1.124.572 ευρώ και το δίκτυο για τη Δημοκρατία στη ΝΑ Ευρώπη που πήρε 2.492.718 ευρώ.

Δημοσίευση σχολίου Default Comments

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο.

Τα σχόλια σας είναι ευπρόσδεκτα και δημοσιοποιούνται όλα, αρκεί να αποφεύγουν ύβρεις που αναφέρουν προσωπικούς και προσβλητικούς χαρακτηρισμούς. Όσοι θέλουν να βγάλουν το άχτι τους, ας πάνε παρακαλώ κάπου αλλού.

emo-but-icon

Αναγνώστες

Liked us?

item