Θα είναι η Ελλάδα η επόμενη μεγάλη επενδυτική ευκαιρία;;;

Η προσωπική μας άποψη είναι πως ναι θα είναι είτε μείνουμε στο ευρώ είτε επιστρέψουμε σε μια νέα δραχμή. Στην πρώτη περίπτωση η ευκαιρ...


Η προσωπική μας άποψη είναι πως ναι θα είναι είτε μείνουμε στο ευρώ είτε επιστρέψουμε σε μια νέα δραχμή. Στην πρώτη περίπτωση η ευκαιρία θα έρθει μετά το "ξεπούλημα" των λεγόμενων αποκρατικοποιήσεων.
Στην δεύτερη περίπτωση -στην επιστροφή της Ελλάδας σε δικό της νόμισμα- η ευκαιρίες θα είναι ακόμη μεγαλύτερες γιατί τα πάντα στην Ελλάδα θα υποτιμηθούν και τα επενδυτικά κοράκια θα μπορούν να αγοράσουν τα πάντα φθηνότερα εις βάρος πάντα όμως του ελληνικού λαού!

Όμως και στις δύο περιπτώσεις οι ευκαιρίες θα υπάρξουν και αυτό το λέει και ο ιδρυτής ενός επενδυτικού ομίλου ο οποίος περιμένει την κατάλληλη ευκαιρία για να επενδύσει αποκλειστικά και μόνο σε ελληνικές μετοχές!

Ο George Elliott είναι ο ιδρυτής της Naftilia Asset Management, ο επενδυτής προσπαθεί να συγκεντρώσει χρήματα για ένα hedge fund που δεν προτίθεται να αγοράσει τίποτα άλλο εκτός ελληνικές μετοχές. Τον Μάρτιο συναντήθηκε στο Λονδίνο με έναν διαχειριστή επενδύσεων, ο οποίος μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα, αφού κάθισαν στο τραπέζι, του ξεκαθάρισε ότι δεν είχε κανένα ενδιαφέρον να στοιχηματίσει στην Ελλάδα. Ήθελε απλώς να ακούσει για τη στρατηγική του hedge fund, λέει ο Elliott.

Ο Elliott, πριν του απαντήσει, έθεσε τις δικές του ερωτήσεις, μια εκ των οποίων ήταν εάν ο διαχειριστής κεφαλαίων είχε επενδύσει στη Ρωσία μετά την κρίση νομίσματος του 1998, στην Αργεντινή προ δεκαετίας μετά τη χρεοκοπία της χώρας ή στον Standard & Poor΄s 500 τον Μάρτιο του 2009, όταν ο δείκτης διολίσθησε σε χαμηλό 13 ετών. Σε όλες τις περιπτώσεις, η απάντηση ήταν όχι. «Τότε, δεν είστε κατάλληλος για να συζητήσετε μαζί μου περί Ελλάδας, αφού έχετε χάσει τις καλύτερες επενδυτικές ευκαιρίες των τελευταίων 20 ετών», ήταν η απάντηση του Elliott.
Ο διαχειριστής κεφαλαίων τελικά συμφώνησε να επενδύσει στο hedge fund ελληνικών ευκαιριών της Naftilia, λέει ο Elliott, χωρίς να ονοματίζει το νέο του πελάτη. Όταν ξεκινάς να μιλάς για συγκεκριμένες μετοχές, «τότε ο κόσμος ενθουσιάζεται», λέει ο Elliott, ο οποίος έχει ξεκινήσει τη συγκέντρωση κεφαλαίων από τον Οκτώβριο. «Παράλληλα, νιώθουμε και εξαιρετικά μοναχικοί. Είμαστε από τους ελάχιστους ανθρώπους εκεί έξω που αισθάνονται αισιόδοξοι».

Δύσκολο να φανταστεί κανείς το γιατί. Η Ελλάδα αγωνίζεται ενάντια στον πέμπτο χρόνο ύφεσης, ενώ η ανεργία βρίσκεται στο 21,9%. Το Χρηματιστήριο Αθηνών έχει σημειώσει πτώση 90% από το τέλος του 2007. «Υπάρχει μια τεράστια αβεβαιότητα σχετικά με την καθαρότητα και τη βιωσιμότητα των κερδών» για τις ελληνικές εταιρείες, λέει ο James Butterfill, στρατηγικός αναλυτής διεθνών χαρτοφυλακίων στην Coutts & Co του Λονδίνου. «Αν έχετε ένα προφίλ πολύ υψηλού κινδύνου, ίσως μπορείτε ψαρέψετε ευκαιρίες εκεί».

Έστω κι έτσι, ο 39χρονος Elliott έχει συγκεντρώσει περισσότερα από 50 εκατομμύρια ευρώ για το fund, σύμφωνα με άτομο που έχει άμεση γνώση του θέματος. Κανένα ποσό από τα κεφάλαια δεν έχει τοποθετηθεί στην «παραγωγή» ακόμα, έως ότου ολοκληρωθεί ο σχηματισμός της κυβέρνησης. Στις 20 Ιουνίου ο Αντώνης Σαμαράς ορκίστηκε πρωθυπουργός, μετά τη συμφωνία των πολιτικών αρχηγών σε μια συμμαχία που θα επιδιώξει ανακούφιση από τα μέτρα λιτότητας που επιβλήθηκαν και τα εξωτερικά δάνεια.

Αποφεύγει τις τράπεζες. «Όταν η Αργεντινή χρεοκόπησε, καταγράφηκαν απίστευτες αποδόσεις στη χρηματιστηριακή αγορά, αλλά και απίστευτη μεταβλητότητα στην αγορά συναλλάγματος», λέει ο Elliott. «Εάν η Ελλάδα παραμείνει στη ζώνη του ευρώ, πιστεύουμε ότι θα αποτελέσει μια τεράστια επενδυτική ευκαιρία».

Αν η Ελλάδα επιστρέψει στη δραχμή, ένα σενάριο το οποίο ο Elliott δεν θεωρεί ιδιαίτερα πιθανό, οι επενδυτές θα μπορούν να αγοράσουν μετοχές ακόμα πιο φθηνά. «Αν επιστρέψουμε στη δραχμή, οι κερδοσκόποι θα βάλουν στις τσέπες τους τεράστια χρηματικά ποσά», λέει. Αυτό θα δημιουργήσει επίσης δυσκολίες για τους Έλληνες. Η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας εκτίμησε ότι το κατά κεφαλήν εισόδημα θα μειωθεί κατά τουλάχιστον 55% μετά την εγκαθίδρυση του νέου νομίσματος.

«Το αν θα επωφεληθούμε από μια τέτοια κατάσταση, προσπαθώντας να βγάλουμε χρήματα εις βάρος των Ελλήνων πολιτών, που θα περνούν πραγματικά δύσκολες στιγμές, είναι ένα δύσκολο ερώτημα, που δεν μπορώ να απαντήσω», λέει ο Elliott. «Προσωπικά, δεν ξέρω αν θα μπορούσα να κάνω κάτι τέτοιο».


ΠΗΓΗ : capital.gr

Δημοσίευση σχολίου Default Comments

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο.

Τα σχόλια σας είναι ευπρόσδεκτα και δημοσιοποιούνται όλα, αρκεί να αποφεύγουν ύβρεις που αναφέρουν προσωπικούς και προσβλητικούς χαρακτηρισμούς. Όσοι θέλουν να βγάλουν το άχτι τους, ας πάνε παρακαλώ κάπου αλλού.

emo-but-icon

Αναγνώστες

Liked us?

item