Στο κέντρο της κινδυνολογίας η Ισπανία κι η Ιταλία

Είναι φυσικό πως οι αγορές έχουν γίνει πια προβλέψιμες... Αφού η κρίση τελικά κατάλαβαν πως είναι γενικευμένη και όχι αποκλειστικότη...

Είναι φυσικό πως οι αγορές έχουν γίνει πια προβλέψιμες...

Αφού η κρίση τελικά κατάλαβαν πως είναι γενικευμένη και όχι αποκλειστικότητα της Ελλάδας, τώρα οι αγορές έχουν βάλει στο επίκεντρο πρώτα απ'όλα την Ισπανία και σιγά-σιγά και την Ιταλία γιατί απ'ότι φαίνεται θα είναι η επόμενη που θα χρειαστεί βοήθεια -παρά τα τόσα μέτρα που έχει λάβει η τεχνοκρατική κυβέρνηση του Μόντι-.

Παράλληλα σήμερα η Ισπανία δανείστηκε σε σημερινή δημοπρασία εντόκων γραμματίων με πολύ αυξημένο επιτόκιο σε σχέση με τις προηγούμενες δημοπρασίες!

Συγκεκριμένα το ισπανικό Υπουργείο Οικονομικών άντλησε 2,4 δισ. ευρώ από 12μηνα έντοκα με την απόδοση να εκτοξεύεται στο 5,074% έναντι 2,985% που ήταν στην αντίστοιχη έκδοση της 14ης Μαΐου. Ο βαθμός κάλυψης διαμορφώθηκε στο 2,16 δισ. ευρώ. 

Επιπλέον, εξασφάλισε άλλα 639 εκατ. ευρώ από 18μηνα έντοκα με επιτόκιο ρεκόρ στο 5,107% από 3,302% που ήταν στην προηγούμενη δημοπρασία. Ο βαθμός κάλυψης ανήλθε στο 4,42.

Έχουμε γράψει αρκετά άρθρα στα οποία προαναγγέλαμε πως η Ισπανία θα πάρει θέση στον μηχανισμό στήριξης και έπειτα και η Ιταλία...Τώρα λοιπόν έρχονται οι Financial Times με άρθρο να πούνε πως είναι πολύ λίγες οι μέρες για να σωθεί η ευρωζώνη!

Με τόσες ιδέες επί τάπητος, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να γίνει αντιληπτό ποιο είναι ακριβώς το ζητούμενο.

Η Ισπανία χρειάζεται μία ένεση κεφαλαίων στο τραπεζικό της σύστημα από την ευρωζώνη και όχι ένα δάνειο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της. Μόνο όταν γίνει αυτό θα μπορέσει ο Ισπανός πρωθυπουργός Mariano Rajoy να υποστηρίξει ότι αντιμετώπισε το πρόβλημα και να κάτσει να απολαύσει το ποδόσφαιρο, μία δραστηριότητα στην οποία αριστεύει.

Παράλληλα, για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα της Ιταλίας πρέπει να βρεθεί έναν τρόπος να μειωθεί το κόστος δανεισμού της. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο με τους εξής τρόπους: ευρωομόλογο, άμεση αγορά ιταλικών ομολόγων από την ΕΚΤ ή από το ESM. Η Ιταλία, όμως, είναι πολύ μεγάλη για να χωρέσει κάτω από την ομπρέλα του ESM, η ΕΚΤ δεν θέλει να τιτλοποιήσει χρέος και η Γερμανία αντιτίθεται στο ευρωομόλογο.

Κατά συνέπεια, μόλις 10 ημέρες πριν από την ευρωπαϊκή σύνοδο η αισιοδοξία μου είναι συγκρατημένη.

Τι θα γίνει εάν δεν υπάρξει συμφωνία ή εάν οι ηγέτες καταλήξουν σε μία ακόμη μεσοβέζικη λύση; Σε αυτήν την περίπτωση, υποθέτω ότι η Ιταλία και η Ισπανία θα αποχωρήσουν από την ευρωζώνη. Εάν η τραπεζική ενοποίηση είναι προαπαιτούμενο για τη νομισματική ένωση και δούμε ότι είναι πολιτικά μη αποδεκτή, τότε δυστυχώς θα πρέπει να καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι η νομισματική ένωση είναι ανέφικτη. Δεν το λέω αυτό ελαφρά τη καρδία. Η διάσπαση της ευρωζώνης θα ήταν καταστροφική.

Εάν, όμως, δεν επιτευχθεί συμφωνία την επόμενη εβδομάδα, τότε εκτιμώ ότι θα επιταχυνθεί η φυγή των τραπεζικών καταθέσεων που τώρα γίνεται σε αργή κίνηση. Γιατί να αφήσουν οι πολίτες τα κεφάλαιά τους στις τοπικές τράπεζες, όταν οι ξένοι επενδυτές τα αποσύρουν και όταν ακόμη και η Ε.Ε. προετοιμάζεται για την επιβολή κεφαλαιουχικών ελέγχων; Τα επιτόκια της αγοράς θα αυξηθούν περαιτέρω και θα είναι πλέον θέμα χρόνου μέχρις ότου η Ιταλία και η Ισπανία αποκοπούν τελείως από τη χρηματοδότηση μέσω αγορών.

Εάν η Ιταλία και η Ισπανία αποχωρήσουν από την ευρωζώνη, τότε πιθανότατα θα κηρύξουν στάση πληρωμών στο εξωτερικό τους χρέος. Μία τέτοια κίνηση θα οδηγήσει σε κατάρρευση το ευρωπαϊκό χρηματοοικονομικό σύστημα - με μεγάλο απόηχο τελικά στην Ισπανία και στην Ιταλία. Η ειρωνεία, όμως, είναι ότι ενδεχόμενη ιταλική ή ισπανική αποχώρηση πιθανότατα θα πλήξει τη Γαλλία και τη Γερμανία περισσότερο από ό,τι την Ιταλία και την Ισπανία.


Πληροφορίες euro2day.gr

Δημοσίευση σχολίου Default Comments

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο.

Τα σχόλια σας είναι ευπρόσδεκτα και δημοσιοποιούνται όλα, αρκεί να αποφεύγουν ύβρεις που αναφέρουν προσωπικούς και προσβλητικούς χαρακτηρισμούς. Όσοι θέλουν να βγάλουν το άχτι τους, ας πάνε παρακαλώ κάπου αλλού.

emo-but-icon

Αναγνώστες

Liked us?

item