Αυτά τα πρώτα 100 δισ. ευρώ για την Ισπανία, είναι μόνο η αρχή...

Ο τριπλασιασμός του κόστους δανεισμού της Ισπανίας μέσα σε ένα μήνα, είναι ενδεικτική εξέλιξη του τι θα συμβεί στο άμεσο μέλλον. Συν...


Ο τριπλασιασμός του κόστους δανεισμού της Ισπανίας μέσα σε ένα μήνα, είναι ενδεικτική εξέλιξη του τι θα συμβεί στο άμεσο μέλλον.

Συνεπώς, όσο οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν λαμβάνουν τις αποφάσεις εκείνες που χρειάζονται για να υπάρξει πραγματική και οριστική λύση στην κρίση χρέους, μάλλον αυτή είναι μόνο η αρχή.

Το περασμένο Σαββατοκύριακο, η ισπανική κυβέρνηση έκανε και επίσημο το αίτημά της για οικονομική βοήθεια από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό διάσωσης. Τα κεφάλαια που θα λάβει προορίζονται αποκλειστικά για την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού κλάδου, ο οποίος δείχνει ανήμπορος να «συνέλθει» από την κατάρρευση της αγοράς κατοικίας και από την συνεχή εκτίναξη των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Είναι όμως πραγματικά έτσι, ή τα 100 δισ. είναι η… πρώτη δόση της διάσωσης;


Η κακή οικονομική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το τραπεζικό σύστημα της χώρας υπερτονίζεται και από την κίνηση της Moody’s να υποβαθμίσει την αξιολόγηση 28 ισπανικών τραπεζών.


Δυστυχώς όμως, το μόνο που μπορούμε να κάνουμε, βλέποντας την Ισπανία να ζητά βοήθεια, είναι απλώς να περιμένουμε την επόμενη επιστολή που θα στείλει το ισπανικό δημόσιο για να αιτηθεί επιπλέον κεφάλαια. Και αυτό γιατί τα 100 δισ. ευρώ που εκτιμάται ότι θα λάβει σε πρώτη φάση δεν είναι αρκετά.


Μία ματιά στο κόστος δανεισμού της χώρας της Ιβηρικής και στις χρηματοδοτικές της ανάγκες την επόμενη τριετία αρκεί για να γίνει αντιληπτό ότι  ο τελικός «λογαριασμός» θα είναι τρομακτικά μεγαλύτερος.


Όπως σημειώνει σε ανάλυσή του το think tank Open Europe, οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ισπανίας μέχρι τα μέσα του 2015 ανέρχονται σε 547,5 δισ. ευρώ, που αντιστοιχούν περίπου στο 50% του ΑΕΠ και αποτελούν σημαντικό κομμάτι του συνολικού χρέους.

Το Open Europe επίσης εκτιμά ότι το πακέτο που θα δοθεί στην Ισπανία, σε συνδυασμό με το αυξημένο κόστος δανεισμού, μπορεί να οδηγήσει στην αύξηση του ισπανικού χρέους στο 94% του ΑΕΠ το 2013 και στο 112% του ΑΕΠ το 2015.

Επομένως η Ισπανία είναι πολύ πιθανό να υποχρεωθεί να ενταχθεί πλήρως στους μηχανισμού διάσωσης. Και αυτό γιατί τα προβλήματα της Ισπανίας δεν περιορίζονται στον τραπεζικό της κλάδο. Μέσα στα επόμενα τρία χρόνια, το ισπανικό δημόσιο θα βρεθεί αντιμέτωπο με χρηματοδοτικό κόστος ύψους 548 δισ. ευρώ αλλά και με σημαντικά προβλήματα στις τοπικές και περιφερειακές οικονομίες της χώρας.


ΠΗΓΗ : capital.gr

Δημοσίευση σχολίου Default Comments

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο.

Τα σχόλια σας είναι ευπρόσδεκτα και δημοσιοποιούνται όλα, αρκεί να αποφεύγουν ύβρεις που αναφέρουν προσωπικούς και προσβλητικούς χαρακτηρισμούς. Όσοι θέλουν να βγάλουν το άχτι τους, ας πάνε παρακαλώ κάπου αλλού.

emo-but-icon

Αναγνώστες

Liked us?

item