Η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη και το ευρώ το πιθανότερο εναλλακτικό σενάριο λέει η Fitch

Η επικρατούσα άποψη του οίκου είναι πως η Ευρωζώνη θα καταφέρει να επιβιώσει από την κρίση χρέους χωρίς απώλειες καθώς θα προχωρά η οικο...

Η επικρατούσα άποψη του οίκου είναι πως η Ευρωζώνη θα καταφέρει να επιβιώσει από την κρίση χρέους χωρίς απώλειες καθώς θα προχωρά η οικονομική προσαρμογή σε συνδυασμό με σταδιακά βήματα στην κατεύθυνση μεγαλύτερης δημοσιονομικής και οικονομικής ολοκλήρωσης. Ωστόσο ο κίνδυνος επαλήθευσης εναλλακτικών σεναρίων αυξάνεται και δεν μπορεί να αποκλειστεί έως ότου αποκατασταθεί ευρεία ανάκαμψη.


Από τα εναλλακτικά σενάρια, αυτό της εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη είναι το πιθανότερο, επισημαίνει η Fitch. Σε μία τέτοια περίπτωση, ο οίκος θα τοποθετήσει σε καθεστώς παρακολούθησης όλες τις χώρες της Ευρωζώνης, με την Κύπρο, την Ιρλανδία, την Ιταλία, την Πορτογαλία και την Ισπανία να διατρέχουν το μεγαλύτερο κίνδυνο υποβάθμισης.


Η Ελλάδα τότε θα αναγκαστεί πιθανότατα να αλλάξει το νόμισμα με το οποίο αποτιμά το χρέος της και να επιδείξει και πάλι αδυναμία εξόφλησης. Οι επιπτώσεις, όσον αφορά την υποβάθμιση άλλων χωρών θα εξαρτηθούν από το βαθμό μετάδοσης της κρίσης μετά την έξοδο της Ελλάδας.


Ωστόσο ακόμα και υπό το πιο ήπιο σενάριο, η Fitch πιστεύει πως ορισμένες χώρες πιθανότατα δεν θα καταφέρουν να αποφύγουν την υποβάθμιση. Η πλειοψηφία των κρατών της Ευρωζώνης έχουν αρνητικό outlook γεγονός που αντανακλά το οικονομικό κόστος της κρίσης και την ενίσχυση των πολιτικών εντάσεων θέτοντας εμπόδια στην εφαρμογή των μέτρων.


Ο οίκος σημειώνει πως η κρίση φανέρωσε τα ελαττώματα της νομισματικής ένωσης αναδεικνύοντας την ανάγκη θεμελιωδών μεταρρυθμίσεων ώστε να γίνει ένας βιώσιμος θεσμός μακροπρόθεσμα.


ΠΗΓΗ : capital.gr

Δημοσίευση σχολίου Default Comments

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο.

Τα σχόλια σας είναι ευπρόσδεκτα και δημοσιοποιούνται όλα, αρκεί να αποφεύγουν ύβρεις που αναφέρουν προσωπικούς και προσβλητικούς χαρακτηρισμούς. Όσοι θέλουν να βγάλουν το άχτι τους, ας πάνε παρακαλώ κάπου αλλού.

emo-but-icon

Αναγνώστες

Liked us?

item