Δύσκολα θα μείνει για πάνω από ένα χρόνο η Ελλάδα στο ευρώ - Αν ήμουν καταθέτης θα έβγαζα τα λεφτά μου από την τράπεζα

Αυτά είναι ακριβώς τα λόγια του, βραβευμένου με νόμπελ οικονομολόγου, Paul Krugman(Πωλ Κρούγκμαν). «Η κρίση στην ευρωζώνη ήταν ανα...

Αυτά είναι ακριβώς τα λόγια του, βραβευμένου με νόμπελ οικονομολόγου, Paul Krugman(Πωλ Κρούγκμαν).

«Η κρίση στην ευρωζώνη ήταν αναπόφευκτη, από την στιγμή που υπεγράφη η Συνθήκη του Μάαστριχτ το 1992», τόνισε σε συνέντευξή του στην Independent.

Σημειώνει πως το γεγονός που θα προκαλέσει την ελληνική έξοδο θα είναι ο τερματισμός της χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών από την ΕΚΤ, που θα καταστεί αναπόφευκτος κάποια στιγμή «λόγω των αριθμών».

Συγκεκριμένα σε ερώτηση εάν πιστεύει ότι, η Ελλάδα θα εγκαταλείψει την ευρωζώνη, απάντησε ότι, κάτι δραστικό πρέπει να γίνει και αυτό πρέπει να είναι να βγει η χώρα από το ευρώ. «Θα με εξέπληττε εάν συνεχίσουν για πάνω από 1 χρόνο να βρίσκονται εντός ευρωζώνης».

Σχολιάζει επίσης ότι αν ήταν Έλληνας καταθέτης θα προσπαθούσε να τραβήξει τα χρήματά του από τις τράπεζες, καθώς υπάρχει φόβος ότι αυτές θα μπορούσαν να μετατραπούν σε δραχμές.
«Θα ανησυχούσα ότι μετά από ένα Σαββατοκύριακο ο λογαριασμός μου θα μπορούσε να έχει μετατραπεί σε δραχμές με αξία μειωμένη κατά 50% ή 30%».

Στο ερώτημα της Independent για τις συνέπειες που θα είχε η έξοδος της χώρας στην υπόλοιπη ευρωζώνη, ο καθηγητής τόνισε ότι, δεν είναι η Ελλάδα αυτό που προκαλεί την ανησυχία στην περιοχή, αλλά οι αλυσιδωτές επιπτώσεις που θα προκληθούν από αυτή.

«Αν αποχωρήσει η Ελλάδα από την ευρωζώνη, ξέρουμε ότι η κατάσταση θα είναι μη αναστρέψιμη, αφού θα ακολουθήσει bank run σε Ιταλία και Ισπανία», πρόσθεσε.
Όλα θα εξαρτηθούν από το πόσο πρόθυμη θα είναι η ΕΚΤ να προμηθεύει με χρήμα τις ιταλικές και ισπανικές τράπεζες.

Για τον καθηγητή, στο σταυροδρόμι που έφτασε η ευρωζώνη, οι επιλογές είναι δύο. «Είτε ο δανεισμός της ΕΚΤ θα αυξηθεί και επιπλέον η δημοσιονομική πολιτικής θα επεκταθεί τοποθετώντας υψηλότερο τον στόχο του προϋπολογισμού ή μια πλήρη διάλυση».

Σύμφωνα με τον ίδιο και τα δύο σενάρια μοιάζουν αδύνατα, αλλά ένα από τα δύο θα συμβεί και θα είναι αυτό που θα επιλέξει στο τέλος η Γερμανία.


Πληροφορίες από independent.co.uk

Δημοσίευση σχολίου Default Comments

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο.

Τα σχόλια σας είναι ευπρόσδεκτα και δημοσιοποιούνται όλα, αρκεί να αποφεύγουν ύβρεις που αναφέρουν προσωπικούς και προσβλητικούς χαρακτηρισμούς. Όσοι θέλουν να βγάλουν το άχτι τους, ας πάνε παρακαλώ κάπου αλλού.

emo-but-icon

Αναγνώστες

Liked us?

item