Έτοιμη να πέσει στο γκρεμό και η Ισπανία ακολουθώντας τα βήματα της Ελλάδας

Σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας πέντε ισπανικών τραπεζών προχώρησε η Standard & Poor’s, επιβεβαιώνοντας παράλληλα τις πισ...

Σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας πέντε ισπανικών τραπεζών προχώρησε η Standard & Poor’s, επιβεβαιώνοντας παράλληλα τις πιστοληπτικές διαβαθμίσεις άλλων εννέα τραπεζών και διατηρώντας πέντε αξιολογήσεις σε Creditwatch με αρνητικές επιπτώσεις.

Ειδικότερα, ο οίκος υποβαθμίζει τις :
  • Bankia
  • Banco Financiero y de Ahorros
  • Banca Civica
  • Banco Popular Espanol
  • Bankinter

Παράλληλα αίτημα για οικονομική βοήθεια ύψους 19 δισ. ευρώ θα υποβάλει στην ισπανική κυβέρνηση η μητρική της Bankia, Banco Financiero y de Ahorros (BFA).

Σημειώνεται πως πριν από δύο εβδομάδες η κυβέρνηση ανέλαβε τον έλεγχο της Bankia μετατρέποντας προνομιούχες μετοχές αξίας 4,5 δισ. ευρώ σε κοινές μετοχές αποκτώντας με αυτόν τον τρόπο το 45%.

Αναχρηματοδότηση του χρέους της ζήτησε η Καταλονία

Η ημιαυτόνομη περιφέρεια της Καταλονίας, η οποία αντιπροσωπεύει το ένα πέμπτο της ισπανικής οικονομίας, πρέπει φέτος να αναχρηματοδοτήσει χρέη άνω των 13 δισ. ευρώ.

«Δεν με ενδιαφέρει πως θα το κάνουνε, αλλά πρέπει να καταβάλουμε πληρωμές στο τέλος του μήνα. Η οικονομία δεν μπορεί να ανακάμψει χωρίς να πληρώσουμε του λογαριασμούς, δήλωσε ο πρόεδρος της Artur Mas.


Αποτιμώντας όλες τις ανωτέρω εξελίξεις, ο διεθνούς φήμης Αμερικανός οικονομολόγος N. Roubini αναφέρει πως η προσφυγή της Ισπανίας στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης είναι αναπόφευκτη.


Αν πτωχεύσει η Ελλάδα μπορεί να σωθούν...Αν πτωχεύσει η Ισπανία όμως όχι!


Πληροφορίες από capital.gr και bankingnews.gr

Δημοσίευση σχολίου Default Comments

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο.

Τα σχόλια σας είναι ευπρόσδεκτα και δημοσιοποιούνται όλα, αρκεί να αποφεύγουν ύβρεις που αναφέρουν προσωπικούς και προσβλητικούς χαρακτηρισμούς. Όσοι θέλουν να βγάλουν το άχτι τους, ας πάνε παρακαλώ κάπου αλλού.

emo-but-icon

Αναγνώστες

Liked us?

item