Τεράστιος ο κλονισμός της παγκόσμιας οικονομίας από μια ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ

Αυτή τη φορά το μέρος της Ελλάδας κατά κάποιο τρόπο παίρνει το περιοδικό Economist το οποίο αναλύει και εξετάζει τις συνέπειες από μια ε...

Αυτή τη φορά το μέρος της Ελλάδας κατά κάποιο τρόπο παίρνει το περιοδικό Economist το οποίο αναλύει και εξετάζει τις συνέπειες από μια ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.

Στο άρθρο περιγράφεται η πτώση της αξίας των μετοχών παγκοσμίως, ο κλονισμός του τραπεζικού συστήματος στην Ευρώπη, η κάμψη της παραγωγής, ακόμα και η αμφισβήτηση της νομικής υπόστασης της ευρωζώνης ή η αμφισβήτηση της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ως άμεσες συνέπειες.

Το περιοδικό εξηγεί τη στάση του σημειώνοντας ότι ενώ η διάσωση της ευρωζώνης είναι καλύτερη από τη διάλυσή της, η πλήρης πολιτική ένωση που ονειρεύονται οι φεντεραλιστές όπως ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν συνάδει με τη βούληση των Ευρωπαίων πολιτών.

Τι θα πρέπει να κάνει η Ευρώπη για να βοηθήσει την Ελλάδα

Η περιορισμένη ομοσπονδία που προτείνεται θα πρέπει να βασιστεί από άποψη οικονομική σε ένα πανευρωπαϊκό σύστημα εποπτείας των τραπεζών, ανακεφαλαιοποίησή τους, παροχή ευρωπαϊκών εγγυήσεων για τις καταθέσεις και νέο κανονιστικό πλαίσιο για τον τραπεζικό κλάδο.

Από άποψη δημοσιονομική θα πρέπει να εκδοθεί ευρωομόλογο, αλλά για περιορισμένα ποσά και χρονικό διάστημα.

Το βρετανικό περιοδικό συμφωνεί με παλαιότερη πρόταση του Γερμανικού Συμβουλίου Ειδικών Οικονομίας το ευρωομόλογο να καλύπτει τα χρέη χωρών - μελών από το 60% (ως ποσοστό του ΑΕΠ) και πάνω.

Αυτό θα δημιουργούσε μία αγορά ομολόγων 2,3 τρισεκατομμυρίων ευρώ που θα αποπληρώνονταν σε μια 25ετία, μέσω ειδικών φόρων σε κάθε χώρα.

Ειδικότερα για την Ελλάδα, σημειώνεται ότι θα χρειαζόταν ένα ακόμα πακέτο διάσωσης πριν ενταχθεί σε αυτό το μηχανισμό.

Οι κίνδυνοι από μια έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ

Σε πρώτη φάση, η ελληνική κυβέρνηση θα υποχρεωθεί να εκδώσει εγγυήσεις για τις εγχώριες συναλλαγές πριν καταφύγει τελικά στην επαναφορά εθνικού νομίσματος.
Το περιοδικό προβλέπει ότι σε μια τέτοια περίπτωση η μετατροπή εγχώριων συμβολαίων και συναλλαγών σε αυτό το εθνικό νόμισμα, θα είναι δύσκολη υπόθεση και η υποτίμηση του νέου νομίσματος ίσως φτάσει και στο 50%έναντι του ευρώ.

Βραχυπρόθεσμα η κατάσταση θα γίνει πιο δύσκολη για τους Έλληνες. Αναλυτές της UBS που επικαλείται το άρθρο προβλέπουν μείωση του ελληνικού ΑΕΠ κατά 40%-50% τον πρώτο χρόνο.

Ο Economist τονίζει πάντως ότι από τον επόμενο χρόνο η Ελλάδα θα είναι σε θέση να δει τα οφέλη της υποτίμησης του νομίσματός της, με ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς της και ώθηση για τον τουρισμό και επισημαίνει ότι οι επιπτώσεις θα είναι σημαντικές και στην υπόλοιπη ευρωζώνη, όπως ο κίνδυνος μετάδοσης της κρίσης σε άλλα κράτη - μέλη.


ΠΗΓΗ : sigmalive.com

Δημοσίευση σχολίου Default Comments

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο.

Τα σχόλια σας είναι ευπρόσδεκτα και δημοσιοποιούνται όλα, αρκεί να αποφεύγουν ύβρεις που αναφέρουν προσωπικούς και προσβλητικούς χαρακτηρισμούς. Όσοι θέλουν να βγάλουν το άχτι τους, ας πάνε παρακαλώ κάπου αλλού.

emo-but-icon

Αναγνώστες

Liked us?

item