Όλοι οδηγούνται στο γεγονός πως η Ελλάδα θα χρειαστεί και νέο κούρεμα, ότι και να σημαίνει αυτό

Χθες μιλήσαμε και αναφέραμε για τις δηλώσεις της Credit Suisse, η οποία ανέφερε πως έχει μεγάλες πιθανότητες να παραμείνει η Ελλάδα στο ...

Χθες μιλήσαμε και αναφέραμε για τις δηλώσεις της Credit Suisse, η οποία ανέφερε πως έχει μεγάλες πιθανότητες να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ αλλά για να επιτύχει αυτό θα πρέπει να προχωρήσει σε νέο κούρεμα!


Σήμερα λοιπόν πληθαίνουν οι φωνές που κάνουν λόγο για νέο κούρεμα της Ελλάδος.

Η πρώτη και σημαντική φωνή έρχεται από τον σύμβουλο του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ.
«Η Ελλάδα καθώς και άλλες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου θα χρειαστούν επιπλέον κούρεμα του χρέους τους», τόνισε στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων. «Δεν πιστεύω ότι η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Ισπανία μπορούν να αναπτυχθούν χωρίς ένα νέο haircut», πρόσθεσε.

Μονόδρομος η διαγραφή περισσότερου χρέους της Ελλάδας

Ο Γερμανός οικονομολόγος Oliver Holtemoeller, σε συνέντευξή του στο capital.gr, επισημαίνει πως δεν αρκεί η λιτότητα, ούτε οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις αλλά απαιτείται να διαγραφεί περισσότερο ελληνικό κρατικό χρέος.
  • Ποια είναι η γνώμη σας για τις ελληνικές εκλογές;
Οι εκλογές έδειξαν πως οι άνθρωποι στην Ελλάδα δεν έχουν πειστεί για την ακολουθούμενη οικονομική πολιτική. Αυτό είναι κατανοητό. Το επίπεδο του χρέους είναι υψηλό για να είναι βιώσιμο, παρά το κούρεμα που υπέστη. Με τη λιτότητα και κατεπειγόντως αναγκαίες αλλά και με τις  διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, τα αποτελέσματα των οποίων θα φανούν μακροπρόθεσμα, η κατάσταση δεν προχωρά άλλο. Συνεπώς η δυσαρέσκεια είναι μεγάλη. Το γεγονός ότι ακραίες πολιτικές δυνάμεις κερδίζουν, το βρίσκω πολύ λυπηρό. Θα ήταν καλύτερο, αν οι Έλληνες έκαναν μόνοι τους μια υπερκομματική προσπάθεια για να δημιουργήσουν μία συνταγή σταθεροποίησης.
  • Ποια είναι η πρόγνωση σας για την ελληνική οικονομία και τον προϋπολογισμό το 2012-14;
Η Ελλάδα βρίσκεται σε μία μακρά φάση ύφεσης και η οικονομία θα συρρικνωθεί τον τρέχοντα και τον επόμενο χρόνο. Από το 2014 θα μπορούσε το ΑΕΠ να αρχίσει ελαφρά να αυξάνεται. Όσο διαρκεί η ύφεση, θα παραμένει αρνητικό το πρωτογενές ισοζύγιο, ενώ το χρέος θα συνεχίσει να αυξάνεται.
  • Πιστεύετε ότι χρειάζεται ένα νέο Μνημόνιο για την Ελλάδα;
Είμαι απολύτως πεπεισμένος ότι πρέπει να χαριστεί και άλλο χρέος στην Ελλάδα και ότι αυτή θα είναι η τελική εξέλιξη. Διαφορετικά δεν μπορεί να επιτευχθεί καμία σταθεροποίηση της κατάστασης.
  • Ποιες θα είναι οι συνέπειες από μια επιδείνωση της ευρωπαϊκής πολιτικής κρίσης (πχ Ελλάδα, Ολλανδία) στη διαχείριση της οικονομικής κρίσης στην ΕΕ;
Μια σειρά ευρωπαϊκών κρατών βρίσκεται σε ύφεση. Υποθέτω ότι ως τώρα πως οι σημαντικότερες χώρες που βρίσκονται σε κρίση θα ανακάμψουν αργά. Στην περίπτωση που τα πολιτικά προβλήματα οδηγήσουν σε μια κορύφωση της κρίσης χρέους, τότε ο κίνδυνος ενός νέου οικονομικού κραχ είναι μεγάλος.

Δημοσίευση σχολίου Default Comments

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο.

Τα σχόλια σας είναι ευπρόσδεκτα και δημοσιοποιούνται όλα, αρκεί να αποφεύγουν ύβρεις που αναφέρουν προσωπικούς και προσβλητικούς χαρακτηρισμούς. Όσοι θέλουν να βγάλουν το άχτι τους, ας πάνε παρακαλώ κάπου αλλού.

emo-but-icon

Αναγνώστες

Liked us?

item