Οι εκλογές στην Γαλλία θα είναι και ο λόγος διάσπασης της Ευρωζώνης;;;

Άνεμος αλλαγής φυσάει τις τελευταίες μέρες στην Ευρώπη, καθώς η πιθανότατη νίκη του Σοσιαλιστή Φρανσουά Ολάντ στις προεδρικές εκλογές ...


Άνεμος αλλαγής φυσάει τις τελευταίες μέρες στην Ευρώπη, καθώς η πιθανότατη νίκη του Σοσιαλιστή Φρανσουά Ολάντ στις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας αναμένεται να συνταράξει το ευρωπαϊκό οικοδόμημα και να το αφήσει είτε πιο δυνατό είτε συντρίμμια...

Σε περίπτωση νίκης του Ολάντ, η Γαλλία θα γίνει ο καταλυτικός παράγοντας για το μέλλον της Ευρωζώνης. 
Συγκεκριμένα, η μάχη μεταξύ του εύπορου αλλά ολιγαρκή Βορρά και του ''ακόλαστου'', υπερχρεωμένου Νότου θα καθοριστεί απ΄το ότι η Γαλλία συνδυάζει και τα δύο: από τη μία τη ''βόρεια'' εργασιακή ηθική και από την άλλη τη ''νότια'' ροπή προς το χρέος. 

Το οικονομικό μέλλον της Ευρώπης, εξαρτάται πλέον από το πως θα κινηθεί η Γαλλία - και κυρίως από το αν μπορεί να τραβήξει μαζί της τη Γερμανία. 
Αν ο Ολάντ γίνει πρόεδρος, όπως άλλωστε προεξοφλούν όλες οι δημοσκοπήσεις, έχει δεσμευθεί να πιέσει τη Γερμανία για περισσότερη ανάπτυξη και λιγότερο αυστηρή λιτότητα στο νέο δημοσιονομικό σύμφωνο. 

Η τελευταία λέξη θα έρθει βέβαια από τη Γερμανία. Πολλοί αναλυτές θεωρούν ότι η Γερμανίδα καγκελάριος 'Ανγκελα Μέρκελ θα ''υποχρεωθεί'' να χαλαρώσει την αδιάλλακτη στάση της για το ευρωπαϊκό δημοσιονομικό σύμφωνο, προκειμένου να κρατήσει στο πλευρό της τη Γαλλία, με απώτερο βέβαια στόχο να αποφευχθεί η διάλυση του ευρώ.

Το παράδειγμα της Ελλάδας, άλλωστε, θεωρείται από όλους τους σχολιαστές και τους περισσότερους πολιτικούς προς αποφυγήν, καθώς παρά τη σκληρή λιτότητα, η ΤτΕ προβλέπει ύφεση 5% φέτος, και αύξηση της ανεργίας στο 19%. 

Επιπλέον, η Ελλάδα, όπως και οι υπόλοιπες υπερχρεωμένες χώρες είναι εγκλωβισμένες σε ενα ευρώ που χαρακτηρίζεται ''γερμανικό'' - καθώς δεν μπορούν να προχωρήσουν στην απαραίτητη υποτίμηση του νομίσματος, προχωρούν σε εσωτερική υποτίμηση, δηλαδή μισθών, και καταλήγουν να βυθίζονται σε έναν φαύλο υφεσιακό κύκλο και να στηρίζουν την γερμανική ανάπτυξη. 

Οι ευρω-σκεπτικιστές, μάλιστα, θεωρούν την πλήρη διάλυση της ευρωζώνης ως μοναδικό τρόπο να ''σταθούν στα πόδια τους'' ξανά οι υπερχρεωμένες χώρες, άποψη όμως που αμφισβητείται έντονα για την αποτελεσματικότητα της, και εξέλιξη που απεύχεται η επωφελημένη Γερμανία.


ΠΗΓΗ : bankingnews.gr

Δημοσίευση σχολίου Default Comments

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο.

Τα σχόλια σας είναι ευπρόσδεκτα και δημοσιοποιούνται όλα, αρκεί να αποφεύγουν ύβρεις που αναφέρουν προσωπικούς και προσβλητικούς χαρακτηρισμούς. Όσοι θέλουν να βγάλουν το άχτι τους, ας πάνε παρακαλώ κάπου αλλού.

emo-but-icon

Αναγνώστες

Liked us?

item