Περιμένουν νέα χρεωκοπία της Ελλάδας το 2013

Είναι σχεδόν  καθολική η άποψη των ξένων επενδυτών J P Morgan, UBS, Goldman Sachs, Pimco και πλειάδα αναλυτών στο Λονδίνο υποστηρίζουν ό...

Είναι σχεδόν  καθολική η άποψη των ξένων επενδυτών J P Morgan, UBS, Goldman Sachs, Pimco και πλειάδα αναλυτών στο Λονδίνο υποστηρίζουν ότι «η Ελλάδα μέσα στο επόμενο 10μηνο θα υποχρεωθεί να υλοποιήσει και νέο haircut στο χρέος. Ωστόσο αυτή την φορά θα συμπεριληφθούν τόσο των ιδιωτών όσο και του επίσημου τομέα. Η βασική αιτία που δεν υποχωρούν τα ελληνικά CDS είναι αυτός. Μπορεί να επικαλούνται και τεχνικά ζητήματα π.χ. με τις ρήτρες των 60 ημερών αλλά η πραγματικότητα είναι ότι τα ελληνικά CDS δεν υποχωρούν γιατί οι ανησυχίες νέας χρεοκοπίας της Ελλάδος παραμένουν μεγάλες. 


Παρ΄ ότι πληρώθηκαν οι κάτοχοι τους θεωρούν ότι θα υπάρξει και δεύτερο κύμα αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους στο α΄ τρίμηνο του 2013 δηλαδή τους επόμενους 10-12 μήνες»
Δεν είναι τυχαίο ότι και τα hedge funds όπως το Greylock Capital Management που συμμετείχε εθελοντικά στο ελληνικό PSI+ αναφέρει ότι αν υπάρξει νέο haircut στο ελληνικό χρέος τότε θα πρέπει να πληρώσει ο επίσημος τομέας. 
Με όρους ρεαλιστικούς και ελληνικούς η Ελλάδα καλόμαθε με τις αναδιαρθρώσεις χρέους. 
Άπαξ και το έπραξε μια φορά δύναται να το επαναλάβει ακόμη μια φορά. 


Οι περισσότεροι ξένοι θεωρούν ότι μεταξύ Ιανουαρίου και Μαρτίου του 2013  θα υπάρξει νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. 


Τα ερωτήματα είναι δύο:

  • Είναι πιθανό ένα νέο haircut του χρέους; 
  • Αν είναι όντως δυνατό ποια ομόλογα θα ενταχθούν; 

Η πιθανότητα να επαναληφθεί αναδιάρθρωση χρέους στην Ελλάδα είναι 99,99%. 
Δυστυχώς αυτή είναι η αλήθεια. 


Όσον αφορά ποια ομόλογα θα μπορούσαν να ενταχθούν; 
  • Τα παλαιά ελληνικά ομόλογα του επίσημου τομέα ονομαστικής αξίας 56,6 δις που κατείχαν η ΕΚΤ και οι Εθνικές Κεντρικές Τράπεζες. 
  • Τα 56 δις ευρώ νέα ελληνικά ομόλογα αγγλικού δικαίου που αντικατέστησαν τα παλαιά και τα οποία κατέχουν όσοι συμμετείχαν εθελοντικά ή υποχρεωτικά στο PSI+.Σε αυτούς τους κατόχους περιλαμβάνονται και τα φυσικά πρόσωπα που από ότι φαίνεται θα κουρευτούν εκ νέου. 
  • Όλα τα δάνεια που έχει συνάψει η Ελλάδα από την Τρόικα. 

Μέχρι το τέλος του 2012 θα έχουν φθάσει τα 100 δις ευρώ. 
Άρα θα μπορούν σε διαδικασία haircut 56,6 δις ομόλογα των κεντρικών τραπεζών 56 δις τα νέα ελληνικά ομόλογα και 100 δις τα δάνεια της Τρόικα συνολικά 212 δις ευρώ. 
Απομείωση 50% έως 70% επί των 212 δις ευρώ σημαίνει 106 έως 148-150 δις ευρώ. 
Δηλαδή σε διάστημα 1 έτους θα έχει μειωθεί το ελληνικό χρέος 100 δις από το PSI+ και 106 έως 150 δις από το μελλοντικό haircut δηλαδή σωρευτικά 206 έως 250 δις ευρώ.
Εφόσον συμβεί αυτό το ελληνικό χρέος θα υποχωρήσει κάτω του 100% στο τέλος του 2013 ή 2014 και μόνο τότε η Ελλάδα θα μπορεί να πει ότι διασώθηκε. 


Έως τότε ας προετοιμαστούν όλοι για νέο haircut.


ΠΗΓΗ : bankingnews.gr

Δημοσίευση σχολίου Default Comments

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο.

Τα σχόλια σας είναι ευπρόσδεκτα και δημοσιοποιούνται όλα, αρκεί να αποφεύγουν ύβρεις που αναφέρουν προσωπικούς και προσβλητικούς χαρακτηρισμούς. Όσοι θέλουν να βγάλουν το άχτι τους, ας πάνε παρακαλώ κάπου αλλού.

emo-but-icon

Αναγνώστες

Liked us?

item