Steve Forbes: "Υιοθετήστε το δολάριο και μειώστε τους φόρους εάν θέλετε να αναπτυχθεί η Ελλάδα"

Προτάσεις όπως αυτές του διάσημου επιχειρηματία Steve Forbes, ιδιοκτήτη και εκδότη μεταξύ άλλων του φερώνυμου, εξειδικευμένου οικονομικο...

Προτάσεις όπως αυτές του διάσημου επιχειρηματία Steve Forbes, ιδιοκτήτη και εκδότη μεταξύ άλλων του φερώνυμου, εξειδικευμένου οικονομικού περιοδικού, ο οποίος προτείνει στην Ελλάδα «να ακολουθήσει το παράδειγμα της Βουλγαρίας και της Αλβανίας και να εισάγει χαμηλό, ενιαίο συντελεστή φόρου εισοδήματος».


Ο κύριος Forbes είχε και στο πρόσφατο παρελθόν εκφράσει την αντίθεσή του στην ακολουθούμενη από τους Ευρωπαίους εταίρους της χώρας μας συνταγή διαχείρισης της κρίσης στην Ελλάδα, για να επανέλθει τώρα λέγοντας πως αυτό που χρειάζεται να κάνει η χώρα είναι να …δει τί κάνουν οι γειτονικές της χώρες όπως η Αλβανία και η Βουλγαρία. «Πριν από λίγα χρόνια αυτές οι χώρες έβαλαν ένα φόρο 10%, που είναι εύκολο να συλλεχτεί κι έτσι τώρα αυτές οι οικονομίες αναπτύσσονται», δήλωσε χαρακτηριστικά ο εκδότης του Forbes για το ποιά πρέπει να είναι η φορολογική πολιτική της Ελλάδας.


Καταιγιστικός και εξόχως επικριτικός εμφανίστηκε ο κύριος Forbes και απέναντι στην τελευταία – χρονικά – απόφαση της Ευρωζώνης αναφορικά με τη στήριξη της χώρας μας. «Η Ευρώπη ακολουθεί λάθος τακτική σε δύο μέτωπα, από την μία εγκρίνοντας την μη εθελοντική αναδιάρθρωση χρέους των ιδιωτών πιστωτών και από την άλλη αδιαφορώντας πλήρως για μέτρα που θα ενισχύσουν την ανάπτυξη».


Απλά κερδίζει χρόνο για το αναπόφευκτο η Ελλάδα με το κούρεμα και το νέο δάνειο


Την ίδια ώρα και ο γενικός διευθυντής του οίκου αξιολόγησης Standard & Poor’s κ. John Chambers εμφανίστηκε εξόχως προβληματισμένος για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.
Ανέφερε πως δεν αναμένεται η Ελλάδα να εγκαταλείψει την Ευρωζώνη, ωστόσο διευκρίνισε ότι με το PSI αλλά και με το νέο δανειακό πρόγραμμα η χώρα μας δεν βρίσκει λύσεις για τα προβλήματά της αλλά «απλώς κερδίζει χρόνο»...


Η Ελλάδα πρέπει να υιοθετήσει το δολάριο και να "φύγει" από το ευρώ!


Την πιο καινοτόμα όμως προσέγγιση, είχε ο διάσημος οικονομικός αναλυτής, αρθρογράφος των Financial Times και στέλεχος της βρετανικής Strategy Economics κ. Matthew Lynn.Ο οποίος ούτε λίγο, ούτε πολύ προτείνει η Ελλάδα να «αλλάξει» νόμισμα, να εγκαταλείψει μεν το ευρώ αλλά αντί να επιστρέψει στη δραχμή να υιοθετήσει το αμερικανικό δολάριο!


Ο κύριος Lynn εκτιμά ότι με τον τρόπο αυτό η χώρα μας θα μπορέσει να εξέλθει γρήγορα από την κρίση και παράλληλα να έχει τη στήριξη της αμερικανικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας που θα μπορούσε να προσφέρει «δολαριακή ρευστότητα» στις ελληνικές τράπεζες.


Ο κύριος Lynn τονίζει πως ενώ είναι «πολύ δύσκολο για την Ελλάδα να λάβει την απόφαση να εξέλθει από την Ευρωζώνη, όμως παράλληλα η χώρα έχει τεράστιο εμπορικό έλλειμμα και δεν έχει καμία ρεαλιστική ελπίδα να βρει κεφάλαια να δανειστεί».


Έτσι, προβλέπει πως «αν οι Έλληνες επέστρεφαν εν μια νυκτί στη δραχμή , τότε η αξία της θα κατέρρεε και για ένα διάστημα θα ήταν πρακτικώς άχρηστο νόμισμα, όπως είναι και το νόμισμα της Ζιμπάμπουε. Κανείς δεν θα το ήθελε». Αντιθέτως, εάν η Ελλάδα «γύριζε στο δολάριο και επανονομαστικοποιούσε όλα τα συμβόλαια από ευρώ σε δολάρια θα είχε το πλεονέκτημα της απευθείας υποτίμησης του χρέους της κατά 30%, ενώ παράλληλα θα είχε και ένα σκληρό νόμισμα».


Το πιο ενδιαφέρον μάλιστα στην όλη ανάλυση του κυρίου Lynn είναι ότι εκτιμά πως μια τέτοια εξέλιξη – καίτοι παραδέχεται πως συγκεντρώνει ελάχιστες πιθανότητες να υλοποιηθεί – θα είχε σημαντικό θετικό αντίκτυπο και για τις ΗΠΑ, αλλά και προσωπικά για τον πρόεδρό τους Μπαράκ Ομπάμα.


«Έτσι οι ΗΠΑ από την πλευρά τους, θα εξασφάλιζαν σταθερότητα, καθώς η Ελλάδα είναι στρατηγικά πολύ σημαντική χώρα, τόσο σημαντική σήμερα, όσο ήταν το 1947, όταν διανεμήθηκε το σχέδιο Μάρσαλ. Επιπλέον, θα είναι η κατάλληλη απάντηση σε όποιους κινδυνολογούν για την μακροπρόθεσμη διολίσθηση του δολαρίου: θα σταματήσει κάθε συζήτηση για αντικατάσταση του δολαρίου από το ευρώ, για πολλά, πολλά χρόνια. Και τέλος, ο Πρόεδρος Ομπάμα, εάν σώσει την Ελλάδα με το δολάριο, ίσως προκαλέσει την τέλεια έκπληξη που θα τον απογειώσει στην πορεία προς τις εκλογές», καταλήγει ο κ. Lynn.


ΠΗΓΗ : protothema.gr

Δημοσίευση σχολίου Default Comments

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο.

Τα σχόλια σας είναι ευπρόσδεκτα και δημοσιοποιούνται όλα, αρκεί να αποφεύγουν ύβρεις που αναφέρουν προσωπικούς και προσβλητικούς χαρακτηρισμούς. Όσοι θέλουν να βγάλουν το άχτι τους, ας πάνε παρακαλώ κάπου αλλού.

emo-but-icon

Αναγνώστες

Liked us?

item