Ρίξτε μια ματιά στα spreads και στα ασφάλιστρα κινδύνου(CDS) της Ελλάδας σήμερα!

Είπαμε να ρίξουμε μια ματιά, για να δούμε που έχουν "σκαρφαλώσει" αυτά τα ρημάδια τα spreads( * ) αλλά και τα πολύ δημοφιλή ασ...

Είπαμε να ρίξουμε μια ματιά, για να δούμε που έχουν "σκαρφαλώσει" αυτά τα ρημάδια τα spreads(*) αλλά και τα πολύ δημοφιλή ασφάλιστρα κινδύνου, τα λεγόμενα CDS(**)...

Παρά τις όποιες διαβεβαιώσεις της αντισυνταγματικής κυβέρνησής μας και παρ'όλα τα "φιλόδοξα" σχέδια του ΔΝΤ και της Γερμανίας, μέσα από τα Μνημόνια, δυστυχώς οι αριθμοί λένε πάντα την αλήθεια!

Και η αλήθεια είναι πολύ άσχημη...Δείτε μαζί μας αυτά τα νούμερα:

Spreads:
ΧώραSpreadΜεταβολή
Ελλάδα3.530+66,30
Ιρλανδία641+47,10
Πορτογαλία1.201+9,20
Ισπανία311+3,80
Ιταλία311-4,40


CDS:
ΧώραCDSCPD
Ελλάδα24.09397%
Ιρλανδία59740%
Πορτογαλία1.18163%
Μπορείτε λοιπόν τώρα να συγκρίνετε τα νούμερα των άλλων χωρών που "κινδυνεύουν" αλλά και της Ελλάδας...

(*) Τι είναι τα spreads;;;
Το Spread ουσιαστικά μετράει την διαφορά μεταξύ δύο πραγμάτων ή δύο τιμών. Στην περίπτωση της Ελληνικής οικονομία και της τρέχουσας επικαιρότητας, το Spread (αυτό που ανεβοκατεβαίνει καθημερινώς) αναφέρεται στην διαφορά των επιτοκίων με τα οποία δανείζεται η Ελλάδα σε σχέση με τα επιτόκια που πληρώνει η Γερμανία για τον δικό της δανεισμό.
Για παράδειγμα, αν η Γερμανία δανείζεται με 2% επιτόκιο και η Ελλάδα με επιτόκιο 5%, τότε: 5-2=3, δηλαδή το spread είναι 300 μονάδες βάσης.
Ένα εύλογο ερώτημα που προκύπτει είναι γιατί η σύγκριση γίνεται με την Γερμανία και όχι με κάποια άλλη χώρα. Η Γερμανία έχει επιλεχθεί διότι θεωρείται η πιο σταθερή και ισχυρή οικονομία στην ευρωζώνη, συνεπώς η σύγκριση γίνεται με αυτήν.

(**) Τι είναι τα CDS ή αλλιώς ασφάλιστρα κινδύνου;;;
CDS=Credit-Default Swaps
Φανταστείτε ότι αγοράσατε ένα ομόλογο, η μελλοντική αξία του οποίου είναι αβέβαιη. Αν όλα πάνε καλά, και αυτός που το εξέδωσε  κερδίσει χρήματα, το ομόλογο θα σας αποφέρει κέρδη.
Αν όχι, ο εκδότης του ομολόγου δεν θα μπορεί να πληρώσει, και εσείς θα χάσετε την αξία της επένδυσής σας.
Αν δεν θέλετε να αντιμετωπίσετε αυτό το ρίσκο, ίσως θελήσετε να αγοράσετε μια ασφάλεια από κάποιον τρίτο, που να προστατεύει την αξία της επένδυσής σας σε περίπτωση χρεοκοπίας του εκδότη του. Αν όλα πάνε καλά, θα κερδίσετε την αξία του ομολόγου, μείον το ποσό που πληρώσατε για τα ασφάλιστρα.
Αν πάνε άσχημα, η ασφαλιστική εταιρία θα σας πληρώσει την αξία του ομολόγου. Αυτό το ασφαλιστικό συμβόλαιο ονομάζεται credit-default swap ή CDS (ασφάλιστρο κινδύνου).

Δημοσίευση σχολίου Default Comments

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο.

Τα σχόλια σας είναι ευπρόσδεκτα και δημοσιοποιούνται όλα, αρκεί να αποφεύγουν ύβρεις που αναφέρουν προσωπικούς και προσβλητικούς χαρακτηρισμούς. Όσοι θέλουν να βγάλουν το άχτι τους, ας πάνε παρακαλώ κάπου αλλού.

emo-but-icon

Αναγνώστες

Liked us?

item