Το κούρεμα του χρέους της Ελλάδας ήταν παραπλανητικό - Έρχεται νέα χρεωκοπία!

Χωρίς αμφιβολία, η ιστορική αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους φαίνεται πως είχε ιδιαίτερα θετική εξέλιξη. Ο καθηγητής Οικονομικών και Re...

Χωρίς αμφιβολία, η ιστορική αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους φαίνεται πως είχε ιδιαίτερα θετική εξέλιξη. Ο καθηγητής Οικονομικών και Research Fellow του Peterson Institute for International Economics, Jacob Funk Kirkegaard, υποστηρίζει με άρθρο του στο voxeu.org ότι η εξέλιξη αυτή ίσως είναι παραπλανητική.


“Ήταν ένας σκύλος που γάβγιζε αλλά δεν δάγκωνε”. Η Ελλάδα χρεοκόπησε ωστόσο τίποτα δεν συνέβη στις αγορές. Δεν υπήρξε μετάδοση, ούτε πανικός, ούτε καμία κατάρρευση τράπεζας και όλα αυτά γιατί το αποτέλεσμα ήταν αναμενόμενο.


Για μία Ευρωζώνη που συχνά... τα άκουγε για την πολιτική της στρατηγική “κερδίζω χρόνο μεταφέροντας το πρόβλημα για μετά”, η τελική έκβαση αποτελεί δικαίωση και επιτυχία καθώς κανείς δεν έδωσε μεγάλη σημασία όταν τελικά η Ελλάδα χρεοκόπησε.


Μεγάλες πιθανότητες για νέα χρεωκοπία της Ελλάδας

Το ερώτημα ωστόσο, σημειώνει ο Kirkegaard, είναι:

  • Αν η Ελλάδα “χρεοκοπήσει” ξανά, ζητώντας εκ νέου χρήματα των Ευρωπαίων φορολογούμενων, γιατί θα πρέπει η Ευρώπη να ωθήσει σε ένα ακόμη PSI; Τα κουπόνια των νέων ομολόγων είναι μόλις 2% έως το 2015, η εξοικονόμηση χρημάτων μέσω στάσης πληρωμών μέσα στα επόμενα τρία χρόνια είναι σχετικά μικρή.
  • Μία τέτοια χρεοκοπία επίσης αναπόφευκτα θα οδηγούσε σε περαιτέρω ζημιές για το τραπεζικό σύστημα της Ευρώπης, όπου οι περισσότερες τράπεζες εγγράφουν πιθανώς τα νέα ομόλογα στην ονομαστική τους αξία. Κάτι τέτοιο δεν θα ήταν προς το γενικό συμφέρον των κυβερνήσεων της Ευρωζώνης.
  • Μία δεύτερη ελληνική στάση πληρωμών έναντι των ιδιωτών πιστωτών θα έθετε ακόμη περισσότερο σε κίνδυνο το χαρακτήρα “μηδενικού κινδύνου” που απολαμβάνουν τα κρατικά ομόλογα της Ευρωζώνης. Αυξάνοντας την πιθανότητα μετάδοσης σε άλλες αγορές, γεγονός που θα “κατέστρεφε” όλες τις προσπάθειες για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης στις αγορές κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης.

Το μοναδικό σενάριο στο οποίο μία νέα στάση πληρωμών έναντι των ιδιωτών πιστωτών θα είχε κυρώσεις είναι αυτό που κάνει λόγο για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. Να σημειωθεί ότι η Ελλάδα, η οποία διατηρείται στη ζωή μέσω ενός δεσμευμένου λογαριασμού της Ευρωζώνης, δεν διαθέτει πια τη δημοσιονομική κυριαρχία να κηρύξει από μόνη της πτώχευση.


ΠΗΓΗ : capital.gr

Δημοσίευση σχολίου Default Comments

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο.

Τα σχόλια σας είναι ευπρόσδεκτα και δημοσιοποιούνται όλα, αρκεί να αποφεύγουν ύβρεις που αναφέρουν προσωπικούς και προσβλητικούς χαρακτηρισμούς. Όσοι θέλουν να βγάλουν το άχτι τους, ας πάνε παρακαλώ κάπου αλλού.

emo-but-icon

Αναγνώστες

Liked us?

item