Τα ακίνητα ξανά στον στόχο - Έρχονται νέες επώδυνες αυξήσεις

Το προβλέπει το μνημόνιο που μόλις υπογράφτηκε. Οι αντικειμενικές θα εξισωθούν με τις τιμές της αγοράς και οι αυξήσεις αυτές θα επιφέρου...

Το προβλέπει το μνημόνιο που μόλις υπογράφτηκε. Οι αντικειμενικές θα εξισωθούν με τις τιμές της αγοράς και οι αυξήσεις αυτές θα επιφέρουν και δραματικές αυξήσεις στη φορολογία των ακινήτων αφού αυτή τη στιγμή οι αποκλίσεις ξεκινούν από 20% στις ακριβές περιοχές και φτάνουν ως και το 60% σε ορισμένες περιοχές της Ελλάδας. 


Φυσικά ανάλογες των αυξήσεων των αντικειμενικών θα είναι και οι αυξήσεις στους αντίστοιχους φόρους που συνδέονται με τα ακίνητα.


Αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι με την αντικειμενική αξία του ακινήτου είναι συνδεδεμένο το ΕΤΑΚ, ο φόρος μεταβίβασης, οι φόροι γονικής παροχής και κληρονομιάς, ο φόρος ακίνητης περιουσίας, αλλά και οι αμοιβές δικηγόρων και συμβολαιογράφων για όλες τις πράξεις που συνδέονται με τα ακίνητα.


Παράλληλα επηρεάζονται άμεσα το αφορολόγητο αλλά πιθανότατα και ο νέος φόρος που θα προκύψει και που θα αντικαταστήσει το χαράτσι μέσω ΔΕΗ.


Για παράδειγμα ένα σπίτι 100 τετραγωνικών μέτρων με αξία σήμερα στις 200.000 ευρώ (αφορολόγητο) σήμερα μια οικογένεια δεν θα την επιβαρύνει καθόλου στην αγορά, ενώ εαν το αγοράσει ένας εργένης θα πληρώσει φόρο λίγο πάνω από 500 ευρώ.


Αν όμως η αντικειμενική αξία αγγίξει την αγοραία, 40% πάνω δηλαδή για την Αττική, τότε η τιμή του ακινήτου εκτινάσσεται στα 280.000 ευρώ και έτσι παύει να ισχύει το αφορολόγητο και μια οικογένεια θα κληθεί να πληρώσει για την αγορά του πάνω από 3.000 ευρώ ενώ ένας εργέης περισσότερα από 8.000 ευρώ φόρους!


Αντίστοιχα για την κατοχή του ακινήτου θα πρέπει να υπολογιστούν αυξημένοι ως 60% σε πολλές περιοχές φόροι που είναι συνδεδεμένοι:
Τεκμήριο διαβίωσης
Τεκμαρτό εισόδημα ιδιοχρησιμοποίησης από 18% ως και 45%
Φόρος Ακίνητης περιουσίας 2 τοις χιλίοις
Τέλος Ακίνητης περιουσίας 0,25-0,35 τοις χιλίοις


ΠΗΓΗ : newsit.gr

Δημοσίευση σχολίου Default Comments

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο.

Τα σχόλια σας είναι ευπρόσδεκτα και δημοσιοποιούνται όλα, αρκεί να αποφεύγουν ύβρεις που αναφέρουν προσωπικούς και προσβλητικούς χαρακτηρισμούς. Όσοι θέλουν να βγάλουν το άχτι τους, ας πάνε παρακαλώ κάπου αλλού.

emo-but-icon

Αναγνώστες

Liked us?

item