Όπως ήταν αναμενόμενο αλλάζουν τον εκλογικό νόμο για να καταφέρουν να βγάλουν κόμμα με πλειοψηφία!

Είδαν και απόειδαν και, όπως οι περισσότεροι περιμέναμε, αλλάξανε τον εκλογικό νόμο ώστε το πρώτο κόμμα να παίρνει επιπλέον 50 έδρες και...

Είδαν και απόειδαν και, όπως οι περισσότεροι περιμέναμε, αλλάξανε τον εκλογικό νόμο ώστε το πρώτο κόμμα να παίρνει επιπλέον 50 έδρες και όχι 40 όπως ίσχυε μέχρι σήμερα!
Φυσικά αυτό το αποφάσισαν γιατί από τις διαδικτυακές ψηφοφορίες (γιατί τον εφημερίδων και των καναλιών είναι απλά προπαγάνδα)φαίνεται πως μεγάλο μέρος του πληθυσμού θα ψηφίσει διαφορετικά "κόμματα" από ότι ψήφιζε μέχρι τώρα!

Πάνε δηλαδή τα "έτοιμα" ψηφοδέλτια που έδιναν σε πάρα πολύ κόσμο και απλά πήγαιναν και τα έριχναν στην κάλπη...Αυτό θα ισχύσει μόνο για μια μειοψηφία τρίτης ηλικίας ανθρώπων!
Ο κόσμος δεν θα ξαναψηφίσει τον γνωστό συνδυασμό "ΠΑΣΟΚ-ΝΔ" (σίγουρα θα υπάρξουν κάποιοι βολεψάκηδες και μιζαδόροι αλλά θα αποτελούν μικρό πια αριθμό) αλλά ακόμα και ένα μικρό κόμμα που να μην έχει πολλές πιθανότητες να μπει στη Βουλή απλά και μόνο για να μην δώσει την ψήφο του στα γαλαζοπράσινα κοράκια της πατρίδας μας!

Οι επικείμενες εκλογές θα διενεργηθούν για πρώτη φορά με τον νέο εκλογικό νόμο:

 • Κύριο χαρακτηριστικό του νόμου είναι η πριμοδότηση του πρώτου κόμματος με 50 έδρες έναντι 40 που ίσχυε έως τώρα. Σημειώνεται ότι ακόμη και μία ψήφο περισσότερη να λάβει από το δεύτερο κόμμα, το πρώτο κόμμα θα πριμοδοτηθεί με αυτές τις 50 έδρες. 
 • Επίσης, εξακολουθεί να ισχύει το μέτρο του 3% για να μπει ένα κόμμα στη Βουλή, όπως και ότι παραμένει υψηλά ο στόχος της αυτοδυναμίας καθώς απαιτείται ένα ποσοστό άνω του 36%, ενώ όσα περισσότερα κόμματα εισέρχονται στη Βουλή, τόσο αυξάνεται και το ποσοστό που απαιτείται για αυτοδυναμία. 
 • Τέλος, σημειώνεται ότι το δικαίωμα του εκλέγειν έχουν οι πολίτες Έλληνες και Ελληνίδες που συμπλήρωσαν το 18ο έτος της ηλικίας τους, ενώ η 1η Ιανουαρίου θεωρείται ως ημερομηνία γέννησης όλων όσων γεννήθηκαν μέσα στο χρόνο.

Δημοσίευση σχολίου Default Comments

 1. Πότε ψηφίστηκε αυτό, κάνα χάραμα Κυριακής να υποθέσω; Μα σύμφωνα με το Σύνταγμα και να το ψήφισαν (180+ βουλευτές) απαγορεύεται να ισχύσει για αυτές τις εκλογές, αλλά από τις άλλες. Αυτό δεν είναι ένα απλό νομοσχέδιο, πρόκειται για Συνταγματική αναθεώρηση με τα όλα της. Και όσα χρόνια τουλάχιστον ζω σε αυτήν την χώρα πάντα οι εκλογικοί νόμοι ίσχυαν από τις μεθεπόμενες εκλογές. 36-37% των έγγυρων ψήφων αυτοδυναμία, μάλιστα. Είχα διαβάσει και κάτι σχετικό στο Βήμα -που έγραφε επίσης και για 400 βουλευτές..- αλλά δεν έλεγε για αυτές τις εκλογές, έλεγε ότι προωθείται..

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Εάν δεν κάνω λάθος αυτή η νομοθεσία έχει ψηφιστεί εδώ και πολύ καιρό.
   Συγκεκριμένα επί κυβερνήσεως ΝΔ και συντάχθηκε από τον τότε υπουργό Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλο!

   Θα το ψάξω και περισσότερο αλλά νομίζω πως έτσι έχει γίνει!

   Διαγραφή

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο.

Τα σχόλια σας είναι ευπρόσδεκτα και δημοσιοποιούνται όλα, αρκεί να αποφεύγουν ύβρεις που αναφέρουν προσωπικούς και προσβλητικούς χαρακτηρισμούς. Όσοι θέλουν να βγάλουν το άχτι τους, ας πάνε παρακαλώ κάπου αλλού.

emo-but-icon

Αναγνώστες

Liked us?

item