Αρνητικοί στην επιτυχία του PSI εμφανίζονται οι ξένοι οίκοι και δεν έχουν άδικο!

Ήταν κοινό μυστικό πως ακόμα και αν πετύχαινε το κούρεμα, αυτό και μόνο δεν θα έφτανε στην Ελλάδα για να καταστεί αυτό δυσθεώρητο χρέος ...

Ήταν κοινό μυστικό πως ακόμα και αν πετύχαινε το κούρεμα, αυτό και μόνο δεν θα έφτανε στην Ελλάδα για να καταστεί αυτό δυσθεώρητο χρέος βιώσιμο!

Η ερώτηση είναι λοιπόν, ποιος είχε δίκιο;;;
Οι επικριτές του κουρέματος ή αυτοί οι οποίοι το υποστήριζαν;;;

Θα δανειστώ λοιπόν ένα πολύ καλό και παραστατικό απόσπασμα του Κώστα Στούπα από το capital.gr που περιγράφει τις οικονομικές προβλέψεις και κατά πόσο βγαίνουν αληθινές ή διαψεύδονται...

Κανείς δεν είναι σε θέση να  προβλέψει τι θα γίνει σε έξι μήνες όχι σε δέκα χρόνια.  Η οικονομική σπουδή μάλλον λάθρα λογίζεται στην χωρία των επιστημών.
Επιστήμες είναι η ιατρική, η φυσική, τα μαθηματικά, η μηχανική κλπ. Με την ιατρική π.χ. με βάση τη συμπτωματολογία και κάποιες κλινικές εξετάσεις μπορεί να προσδιορίσεις την ασθένεια κάποιου και να γνωματεύσεις αν θεραπεύεται και με ποιο φάρμακο.

Εκατό φορές αν προκύψει ή ίδια ασθένεια και δώσεις το ίδιο φάρμακο και στις εκατό  θα έχεις το ίδιο αποτέλεσμα.
Με την μηχανική, μπορείς να υπολογίσεις με ακρίβεια το βάρος που μπορεί να σηκώσει μια γέφυρα  ή την αντοχή της στον άνεμο.  Εκατό γέφυρες ίδιες αν σχεδιάσεις θα αντέχουν το ίδιο βάρος και θα  δείχνουν την ίδια αντοχή στον άνεμο.

Στην οικονομική,  τα πράγματα είναι διαφορετικά. Υπάρχει μεν η λογιστική που μετρά μεγέθη και νομίζεις πως μπορείς να κάνεις προβλέψεις, αλλά το μέλλον εξαρτάται από την συμπεριφορά των ανθρώπων που συναρτούν μια οικονομική κοινότητα. Καθώς άβυσσος η ψυχή του ανθρώπου, δύσκολο να κάνεις και προβλέψεις.

Σπάνια σημαντικές οικονομικές προβλέψεις επιβεβαιώνονται, καθώς μόλις αλλάξουν τα δεδομένα της ψυχολογίας του πλήθους, οι προβλέψεις πάνε περίπατο. Συνήθως οι προβλέψεις στα οικονομικά αφορούν προβολές των συνθηκών του παρελθόντος και του παρόντος στο μέλλον. Η μεταβολή της ψυχολογίας αλλάζει άρδην τις συνθήκες, οπότε οι προβλέψεις διαψεύδονται.

Επομένως που καταλήγουμε θα μου πείτε...Ποιος είχε τελικά δίκιο;;;
Κανένας, θα απαντούσα εγώ! Γιατί όπως είπαμε και παραπάνω, τα πάντα αλλάζουν εν μια νυκτί!

Με αυτή την έννοια  τα σενάρια βιωσιμότητας του χρέους με την παραδοχή αν το 2020 θα είναι στο 120% ή όχι μικρή σημασία έχουν προς το παρόν.
Αυτό που έχει σημασία είναι η όσο το δυνατόν ταχύτερη μεταρρύθμιση του παρασιτικού, πελατειακού μοντέλου, με στόχο της επανεκκίνηση της οικονομίας σε άλλη βάση που θα επαναφέρει τις θετικές προσδοκίες και τη θετική ψυχολογία στους Έλληνες.

Το δημόσιο σαν αργομισθία τέλειωσε, όσο πιο γρήγορα γίνει κατανοητό αυτό, τόσο πιο γρήγορα θα αρχίσουν να στρέφουν το ενδιαφέρον σε άλλες παραγωγικότερες δραστηριότητες.

Πρέπει να τελειώνουμε και τη διαφθορά και την γραφειοκρατία με αμείλικτο τρόπο.

Εδώ εντοπίζεται και το λάθος του μνημονίου που εγκλώβισε το σύστημα σε οριζόντιες μειώσεις αποδοχών και συντάξεων και αδιέξοδες αυξήσεις φόρων.
Χρειαζόταν  από την αρχή μείωση του κράτους με μείωση των φόρων και ριζικές μεταρρυθμίσεις για δυναμική έξοδο και επανεκκίνηση.

Επιφυλακτικοί ακόμα οι ξένοι οίκοι περί επιτυχία του PSI


Η Goldman Sachs εμφανίζεται αβέβαιη σχετικά με την ελληνική συμφωνία, βλέπει ενεργοποίηση των CDSs καθώς υπάρχουν ρίσκα στους επόμενους μήνες, που συνδέονται με την εφαρμογή του PSI και τις ελληνικές εκλογές. «Η αργή πρόοδος μέχρι στιγμής στην εφαρμογή μη δημοφιλών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και ιδιωτικοποιήσεων στην Ελλάδα, δεν είναι κάτι που μπορεί να μας καθησυχάσει. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω αντεγκλήσεις μεταξύ των εταίρων στην ευρωζώνη, με το ρίσκο για την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ να παραμένει», δηλώνει οικονομολόγος της Goldman Sachs. Επιπρόσθετα, τονίζει, οι υψηλότερες ζημιές που επιβλήθηκαν στον ιδιωτικό τομέα, περιλαμβάνοντας και πιθανή ενεργοποίηση των CACs και την πληρωμή των CDSs, αποτελούν πηγές βραχυπρόθεσμης μεταβλητότητας.

Η Morgan Stanley τονίζει πως η συμφωνία ήταν αντίστοιχη με αυτά που περίμενε η αγορά. Με δεδομένο ότι η συμφωνία είχε ήδη προεξοφληθεί από την αγορά, το ευρώ αναμένεται να αρχίσει να περιορίζει τα κέρδη του. Υπάρχουν ακόμη ρίσκα υλοποίησης του προγράμματος, σε συνδυασμό και με την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα πριν από τις εκλογές.

Η Credit Suisse τονίζει πως η αντίδραση της αγοράς ήταν πολύ περιορισμένη μετά από το ράλι του 0,8% στις ασιατικές αγορές. Η επιφυλακτικότητα θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη καθώς το επίκεντρο σύντομα θα περιέλθει στη διαδικασία του PSI και στην πιθανή ανάγκη για μια μη εθελοντική συμμετοχή.

Η Citigroup τονίζει πως η πλειονότητα των καλών ειδήσεων φαίνεται ότι έχει ήδη προεξοφληθεί καθώς η έκβαση του συνεδρίου είχε λίγο-πολύ συζητηθεί την προηγούμενη εβδομάδα. Η αντίδραση του ευρώ μέχρι στιγμής θα μπορούσε να ήταν λίγο καλύτερη από ένα απλό short covering, αλλά υπάρχει πάντα χρόνος για μια αξιοπρεπή στάση της αγοράς. Ωστόσο, διευκρινίζει πως υπάρχουν αβεβαιότητες αναφορικά με την υλοποίηση του PSI και πώς θα εξελιχθεί.

Η Barclays είναι πιο απαισιόδοξη, υποστηρίζοντας ότι πολλά εμπόδια παραμένουν ακόμη. Το επίκεντρο τώρα θα δοθεί στην εφαρμογή του PSI και στο ποσοστό συμμετοχής σε αυτό, το οποίο εάν δεν είναι αρκετό, μπορεί να οδηγήσει σε credit event. Ακόμη, επισημαίνει πως οι λεπτομέρειες της συμφωνίας θα επιλυθούν στις επόμενες εβδομάδες και μια ελεγχόμενη ελληνική χρεοκοπία δεν μπορεί να αποκλειστεί τελείως.

Δημοσίευση σχολίου Default Comments

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο.

Τα σχόλια σας είναι ευπρόσδεκτα και δημοσιοποιούνται όλα, αρκεί να αποφεύγουν ύβρεις που αναφέρουν προσωπικούς και προσβλητικούς χαρακτηρισμούς. Όσοι θέλουν να βγάλουν το άχτι τους, ας πάνε παρακαλώ κάπου αλλού.

emo-but-icon

Αναγνώστες

Liked us?

item