Δείτε τα μέτρα-ΣΟΚ που αποφάσισαν οι "ηγέτες" μας...

Όπως αποκαλύπτεται από το 50σέλιδο προσχέδιο  συμφωνίας, η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει το αργότερο μέχρι τον Ιούνιο του 2012 να έχει ολ...

Όπως αποκαλύπτεται από το 50σέλιδο προσχέδιο  συμφωνίας, η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει το αργότερο μέχρι τον Ιούνιο του 2012 να έχει ολοκληρώσει τις διαδικασίες για την ριζική αναμόρφωση το φορολογικού συστήματος κι ότι η νέα μεταρρύθμιση της φορολογικής νομοθεσίας θα πρέπει να βασίζεται σε έξι  κατευθύνσεις:

1)    Κατάργηση φορολογικών απαλλαγών και «προνομιακών» φορολογικών καθεστώτων, που θα πλήξουν κυρίως τα μεσαία εισοδήματα αλλά και την ακίνητη περιουσία των ελληνικών νοικοκυριών και επιχειρήσεων.


2)   Απαγόρευση για νέες ρυθμίσεις χρεών και κάθε παροχή φορολογικής αμνηστίας για φορολογικά αδικήματα και χρέη.

3)    Απλοποίηση της φορολογίας εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων. Αυτό υποκρύπτει μέτρα όπως πχ η κατάργηση ή μείωση του βασικού αφορολογήτου ορίου εισοδήματος από τις 5.000 ευρώ που είναι σήμερα.

4) Απλοποίηση της φορολογικής κλίμακας και μείωση του αριθμού των φορολογικών κλιμακίων, ενδεχομένως από οκτώ που είναι σήμερα σε μόλις τρία ή τέσσερα. Σε τέτοια περίπτωση πάντως καταργείται η προοδευτικότητα στην κλιμάκωση των φορολογικών συντελεστών και θα προκύψει επιβάρυνση την υπαγωγή των εισοδημάτων στα υψηλότερα κλιμάκια.

5)    Ενιαία φορολογική αντιμετώπιση του ατομικού εισοδήματος από το κεφάλαιο, δηλαδή εξομοίωση των φορολογικών επιβαρύνσεων που επιβάλλονται στα ατομικά εισοδήματα από την εκμετάλλευση ακινήτων και στα εισοδήματα από κινητές αξίες (τόκους καταθέσεων, ομολόγων κ.λπ.). Η εφαρμογή των μέτρων αυτών θα έχει ως συνέπεια να αυξηθούν σημαντικά οι φόροι στα μισθώματα των ακινήτων, καθώς τα εισοδήματα αυτά θα φορολογούνται πλέον αυτοτελώς πιθανότατα με συντελεστή 20%, και χωρίς κανένα αφορολόγητο όριο. Θα έχει επίσης ως συνέπεια να αυξηθεί η φορολογία στους τόκους των καταθέσεων και των ομολόγων από το 10% στο 20% και να επιβληθεί φόρος 20% στις υπεραξίες που προκύπτουν από πωλήσεις μετοχών και εξαγορές μεριδίων αμοιβαίων κεφαλαίων!

6)    Κατάργηση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων και αντικατάστασή του με απλούστερη νομοθεσία.

Σε μειώσεις έως και 22%  σε όλα τα μισθολογικά κλιμάκια θα οδηγήσει το σκληρό πακέτο της Τρόικας . Η μείωση  του κατώτατου μισθού και το ψαλίδι στη μετενέργεια θα συμπαρασύρουν και τις αμοιβές που ορίζονται έως σήμερα από τις κλαδικές συμβάσεις καθώς μετά τη λήξη του προστατευτικού τριμήνου , εργοδότες και εργαζόμενοι θα διαπραγματεύονται από το σημείο μηδέν . Ο νέος κατώτατος μισθός θα διαμορφωθεί στα 586 ευρώ μικτά και θα παγώσει έως το 2015 ενώ για τους νέους έως 25 ετών , η μικτή αμοιβή δε θα υπερβαίνει τα 527 ευρώ.

Στον τομέα των συντάξεων – που τελικώς αποδείχθηκε και το μεγάλο «αγκάθι» για την επίτευξη της τελικής συμφωνίας μεταξύ των πολιτικών αρχηγών – η Τρόικα στο κείμενό της ζητά:
•    15% μείωση όλων των επικουρικών συντάξεων από το πρώτο ευρώ
•    15% μείωση των κύριων συντάξεων σε ΔΕΗ, ΟΤΕ, Τράπεζες
•    7% μείωση των κύριων συντάξεων στο ΝΑΤ (αναδρομικά από 1/1/2012)
•    Μείωση ασφαλιστικών εισφορών κατά 2%
•    Κατάργηση εισφορών για τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας & τον Οργανισμό Εργατικής Εστίας, οι οποίοι καταργούνται
•    Μείωση των εισφορών του ΙΚΑ κατά 3% (από 1/1/2013)

Οι απώλειες των ταμείων μόνο από τη μείωση του κατώτατου μισθού φθάνουν τα 870 εκ ευρώ ετησίως, από τη μείωση και των υψηλότερων αμοιβών και το πάγωμα των ωριμάνσεων αγγίζει τα 2,4 δισ ενώ η υστέρηση εσόδων εξαιτίας της ύφεσης θα ξεπεράσει τα 5 δις ευρώ ..Με δεδομένο ότι η τρόικα δεν προβλέπει κάλυψη των απωλειών από νέους πόρους ,εκφράζονται φόβοι ότι το ασφαλιστικό μπορεί να ξανανοίξει με δραστικές μειώσεις στις κύριες συντάξεις .
Για τις ΔΕΚΟ και το Δημόσιο η τρόικα απαιτεί:
•    Άρση της μονιμότητας
•    Κατάργηση του κανονισμού Εργασίας
•    Εφεδρεία 15.000 υπαλλήλων
•    Μείωση συμβασιούχων
•    Περιορισμό εισαγωγών στις στρατιωτικές και αστυνομικές σχολές.
•    Επανεξέταση όλων των ειδικών μισθολογίων τον Ιούνιο για την περικοπή περίπου 440 εκατ. ευρώ δηλαδή 0,2% του ΑΕΠ.ΠΗΓΗ : protothema.gr

Δημοσίευση σχολίου Default Comments

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο.

Τα σχόλια σας είναι ευπρόσδεκτα και δημοσιοποιούνται όλα, αρκεί να αποφεύγουν ύβρεις που αναφέρουν προσωπικούς και προσβλητικούς χαρακτηρισμούς. Όσοι θέλουν να βγάλουν το άχτι τους, ας πάνε παρακαλώ κάπου αλλού.

emo-but-icon

Αναγνώστες

Liked us?

item