Η Goldman Sachs σκοπεύει να αγοράσει την Alpha Bank;;;

Πληροφορίες που επιβεβαιώνονται αναφέρουν ότι η Goldman Sachs αγόρασε τις τελευταίες ημέρες μετοχές της Alpha Bank, αξίας 6.000.000!. ...

Πληροφορίες που επιβεβαιώνονται αναφέρουν ότι η Goldman Sachs αγόρασε τις τελευταίες ημέρες μετοχές της Alpha Bank, αξίας 6.000.000!.Γιατί η Goldman Sachs αγόρασε, στις 18 Ιανουαρίου, 6 εκατ. μετοχές Alpha Βank; Σήμερα, οι ξένοι σχεδόν απέχουν. Μόνο 65 χιλ. μετοχές έχει υλοποιήσει η Bank of America στην Alpha Bank. Η προφανής εκτίμηση είναι ότι, μετά το PSI+, το τραπεζικό σύστημα δεν θα έχει να αντιμετωπίσει άλλο σοκ. 

Με PSI+ και BlackRock, φαίνεται ότι οι τράπεζες θα έχουν καταγράψει τη συντριπτική πλειοψηφία των δυνητικών ζημιών που θα υποστούν, λόγω της κατάπτωσης της Ελλάδας. Ωστόσο, το νεότερο που κυκλοφορεί εσχάτως είναι το εξής: Μετά το PSI+ οι τράπεζες θα λάβουν νέα ομόλογα, τα οποία μπορεί να έχουν έως και 8 βαθμίδες υψηλότερη βαθμολογία από την τρέχουσα. Θα προηγηθεί η προσωρινή χρεοκοπία και, στη συνέχεια, θα έρθει η αναβάθμιση. 

Οι τράπεζες, αναβαθμισμένες, θα μπορούν (θεωρητικά, και ίσως και πρακτικά) να αποπειραθούν να υλοποιήσουν αυξήσεις κεφαλαίου με αναδόχους ξένους. Π.χ., η Alpha Bank έχει τη μικρότερη κεφαλαιακή ανάγκη. Βέβαια, οι ξένες επενδυτικές τράπεζες θα πάρουν μεγάλες προμήθειες. Όχι 3% ή 4%, αλλά μπορεί 7% έως 10%. 

Ωστόσο, μπορεί οι τράπεζες να αποπειραθούν να υλοποιήσουν αυξήσεις κεφαλαίου. Σε αυτή την περίπτωση, θα μειωθεί δραστικά η συμμετοχή του ΤΧΣ, στην προσπάθεια ανακεφαλαιοποίησης. Η μεγάλη αγορά 6 εκατ. μετοχών της Alpha από την Goldman Sachs, προκάλεσε απορία. 

Υπάρχουν ενδείξεις ότι η Goldman, που μέχρι πρότινος προέβλεπε χρεοκοπία της Ελλάδας, αξιολογεί ότι θα προχωρήσει το PSI+ και υπάρχει προοπτική να υλοποιήσει η τράπεζα μαζί με την Eurobank αύξηση κεφαλαίου. 

Μετά την αναμενόμενη υποβάθμιση της Ελλάδας στην κλίμακα C ή D, δηλαδή σε καθεστώς default, σε καθεστώς περιορισμένης χρεοκοπίας (η οποία, προφανώς, θα αποτελεί ιστορική εξέλιξη, καθώς ουδέποτε χώρα του δυτικού κόσμου χρεοκόπησε), οι οίκοι αξιολόγησης Moody’s, Standard and Poor’s και Fitch θα αναβαθμίσουν την Ελλάδα έως 8 βαθμίδες, πιθανότατα στην κλίμακα Β. 

Η υποβάθμιση σε καθεστώς χρεοκοπίας της Ελλάδας θεωρείται αναμενόμενη εξέλιξη. Είναι προφανές ότι, ακόμη, δεν μπορεί να προσδιοριστεί αν η χρεοκοπία της Ελλάδας θα είναι συντεταγμένη εντός του ευρώ, ή επιλεκτική. 

Επίσης, ακόμη δεν μπορεί να προσδιοριστεί ο χρόνος που η Ελλάδα θα παραμείνει σε καθεστώς default. Ωστόσο, στην επόμενη φάση, οι οίκοι αξιολόγησης θα αναβαθμίσουν την Ελλάδα έως 8 βαθμίδες, δηλαδή έως την κλίμακα Β. Να σημειωθεί ότι η αναβάθμιση της Ελλάδας στην κλίμακα B θα είναι απόρροια των νέων ομολόγων που θα εκδοθούν, τα οποία θα δοθούν στους ομολογιούχους δανειστές στο πλαίσιο του PSI+. 

Αυτά τα νέα ομόλογα θα πρέπει να αξιολογηθούν και θα φέρουν βαθμολογία από τους οίκους αξιολόγησης. Θα μπορούσαν να βαθμολογηθούν έως την κλίμακα Β. 

Με βάση, όμως, ορισμένες πηγές, παρουσιάζεται και μια άλλη παράμετρος, που αν συμβεί, θα αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία: Τα νέα ομόλογα του ελληνικού χρέους να φέρουν βαθμολογία Β, δηλαδή να αναβαθμιστούν. Αλλά η Ελλάδα να φέρει και δεύτερη βαθμολογία λόγω του παλαιού χρέους, που θα βρίσκεται σε χέρια ορισμένων... Π.χ., κάποιοι μπορεί να μην συμμετάσχουν στο PSI+ ενώ ακόμη κι αν καταστεί υποχρεωτικό, μπορεί η ΕΚΤ να αποφύγει να εμπλακεί. 

Σε αυτή την περίπτωση, θα υπάρχουν δύο βαθμολογίες. Μια νέα αναβαθμισμένη για το νέο χρέος των νέων ομολόγων, και μια παλαιά για το εναπομείναν σε κυκλοφορία χρέος. 

Η υποβάθμιση της Ελλάδας, με βάση το αρχικό σχέδιο, θα οδηγήσει την ISDA (τη Διεθνή Ένωση Swaps και παραγώγων) να πιστοποιήσει πιστωτικό γεγονός, συμβάλλοντας στην πληρωμή των CDS. 

Τα μέλη της ISDA Ευρώπης, που θα αξιολογήσουν αν υπάρχει πιστωτικό γεγονός στην Ελλάδα, είναι τα εξής: Voting Dealers, Bank of America / Merrill Lynch, Barclays, BNP Paribas, Credit Suisse, Deutsche Bank, Goldman Sachs, JPMorgan Chase Bank, Morgan Stanley, Societe Generale, UBS, Consultative Dealers, Citibank, The Royal Bank of Scotland, Voting Non-dealers, BlackRock (Third Term Non-dealer), BlueMountain Capital (Second Term Non-dealer), Citadel Investment Group, LLC (First Term Non-dealer), DE Shaw Group (First Term Non-dealer), Rabobank International (Second Term Nondealer), Determinations Committee Decision.ΠΗΓΗ : isotimia.gr

Δημοσίευση σχολίου Default Comments

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο.

Τα σχόλια σας είναι ευπρόσδεκτα και δημοσιοποιούνται όλα, αρκεί να αποφεύγουν ύβρεις που αναφέρουν προσωπικούς και προσβλητικούς χαρακτηρισμούς. Όσοι θέλουν να βγάλουν το άχτι τους, ας πάνε παρακαλώ κάπου αλλού.

emo-but-icon

Αναγνώστες

Liked us?

item