Καμία πρόοδος και πάλι για το Κυπριακό

Επαναλαμβάνονται σήμερα στο Greentree της Νέας Υόρκης οι επαφές της τριμερούς για το Κυπριακό, υπό την προεδρία του γ.γ. του ΟΗΕ, εν μέσ...

Επαναλαμβάνονται σήμερα στο Greentree της Νέας Υόρκης οι επαφές της τριμερούς για το Κυπριακό, υπό την προεδρία του γ.γ. του ΟΗΕ, εν μέσω απαισιοδοξίας για την κατάληξή τους τόσο σε πολιτικό, όσο και σε επίπεδο κυπριακής κοινής γνώμης. 

Την απαισιοδοξία του για την έκβαση των συνομιλιών έχει ήδη εκφράσει ο Πρόεδρος της Κύπρου Δ. Χριστόφιας, ενώ συντριπτικά είναι και τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης που διενήργησε στη μεγαλόνησο η εταιρία ΕVRΕSΙS, για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού ΑΝΤ1 Κύπρου. 

Το 59% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι ο πρόεδρος Χριστόφιας δεν θα έπρεπε να μεταβεί στο Greentree, ενώ θετικά απάντησε το 33,1% και δεν γνωρίζει ή δεν απάντησε το 7,9%. 

Το 74,4% θεωρεί ότι ο πρόεδρος Χριστόφιας θα έπρεπε να συνοδεύεται από τους πολιτικούς αρχηγούς στην τριμερή, ενώ «όχι» απάντησε το 19,1% και 6,5% δεν γνωρίζει ή δεν απάντησε. 

Καθόλου αισιόδοξοι για το αποτέλεσμα της συνάντησης στο Greentree εμφανίζονται σε ποσοστό 73,2% οι ερωτηθέντες, ενώ λίγο αισιόδοξοι δηλώνουν σε ποσοστό 13,3%. 

Στο ερώτημα πόσο καλή προετοιμασία έγινε από την ελληνοκυπριακή πλευρά για την τριμερή συνάντηση, 35,8% απάντησε καθόλου και 29,8% λίγο, ενώ 16,1% ότι έγινε αρκετά καλή προετοιμασία και 5,2% ότι έγινε πολύ καλή. 13,1% δεν γνωρίζει ή δεν απάντησε. 

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος Χριστόφιας, δήλωσε κατά την άφιξή του την Παρασκευή στη Νέα Υόρκη πως «δεν υπάρχει περίπτωση να πάμε σε διάσκεψη χωρίς να υπάρξει συμφωνία στις βασικές πτυχές του Κυπριακού», προειδοποιώντας παράλληλα πως «όσοι μεθοδεύουν και όποιοι και αν είναι αυτοί, για χρονοδιαγράμματα αυστηρά, για διασκέψεις χωρίς να τηρηθούν οι προϋποθέσεις, δηλαδή χωρίς να φτάσουμε σε συμφωνίες στις εσωτερικές πτυχές, προϋποθέσεις που έχει δώσει ο ίδιος ο Γενικός Γραμματέας, θεωρώ ότι πρέπει να κάνουν δεύτερες και τρίτες σκέψεις». 

Επίσης, εξέφρασε την απογοήτευσή του για το γεγονός ότι δεν έχουν υλοποιηθεί οι όροι που έχει θέσει ο Γ.Γ. του ΟΗΕ για σύγκλιση στα βασικότερα ζητήματα που αφορούν το Κυπριακό. 

«Δεν υπήρξε πρόοδος ούτε στη διακυβέρνηση, ούτε στο περιουσιακό, στο εδαφικό και στο θέμα της υπηκοότητας, δηλαδή στο θέμα των εποίκων. Εμείς, θα συζητήσουμε με καλή θέληση και πάλι με το Γενικό Γραμματέα και τον κ. Έρογλου. Και ελπίζω να γίνει το θαύμα», κατέληξε.ΠΗΓΗ : elzoni.gr

Δημοσίευση σχολίου Default Comments

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο.

Τα σχόλια σας είναι ευπρόσδεκτα και δημοσιοποιούνται όλα, αρκεί να αποφεύγουν ύβρεις που αναφέρουν προσωπικούς και προσβλητικούς χαρακτηρισμούς. Όσοι θέλουν να βγάλουν το άχτι τους, ας πάνε παρακαλώ κάπου αλλού.

emo-but-icon

Αναγνώστες

Liked us?

item