Είστε έτοιμοι για την μεγάλη "φούσκα" της τεράστιας Κίνας;;;;

«Οι φούσκες ποτέ δεν τελειώνουν καλά» προειδοποίησε την Πέμπτη σε ημερίδα στη Σιγκαπούρη ο επικεφαλής διεθνών επενδύσεων της Citi Priv...


«Οι φούσκες ποτέ δεν τελειώνουν καλά» προειδοποίησε την Πέμπτη σε ημερίδα στη Σιγκαπούρη ο επικεφαλής διεθνών επενδύσεων της Citi Private Bank, Richard Cookson, υποστηρίζοντας ότι η θεαματική ανάπτυξη της Κίνας τα τελευταία χρόνια έχει ακριβώς τα χαρακτηριστικά μιας φούσκας. Αν αυτό όντως ισχύει, τότε το 2012 κινδυνεύει να δει την δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου και μόνη πραγματική ατμομηχανή της παγκόσμιας ανάπτυξης μετά την κρίση του 2008 να συντονίζεται επικίνδυνα με την υφεσιακή διαδρομή της Δύσης.

Οι ενδείξεις είναι αντιφατικές: σύμφωνα λ.χ. με όσα ανακοινώθηκαν την Πέμπτη,
  ο πληθωρισμός τον μήνα Δεκέμβριο διαμορφώθηκε στο 4,1%, σε μεγάλη απόσταση από το ρεκόρ του 6,5% τον Ιούλιο, υποχωρώντας κατά πέμπτο κατά σειρά μήνα. Ωστόσο, ο επίσημος στόχος για πληθωρισμό της τάξης του 4% δεν εκπληρώθηκε κανέναν μήνα, με τον μέσο πληθωρισμό του έτους να διαμορφώνεται στο 5,4%.

Την ίδια στιγμή, οποιαδήποτε εκτίμηση ότι η Κίνα έχει εισέλθει σε αποπληθωριστική τροχιά, όπως είχε συμβεί στον απόηχο της διεθνούς κρίσης κατά τους πρώτους μήνες του 2009 εμφανίζεται παρακινδυνευμένη: οι τιμές των τροφίμων (που αντιστοιχούν στο ήμισυ του μέσου οικογενειακού προϋπολογισμού) αυξήθηκαν τον Δεκέμβριο κατά 9,1% έναντι 8,8% τον Νοέμβριο, ενώ σε πληθωριστική κατεύθυνση κινείται το εργατικό κόστος που καθ’ όλο το 2011 σημείωσε μέση αύξηση της τάξης του 22%, καθώς εξαντλείται η δυναμική της εσωτερικής μετανάστευσης που τροφοδότησε τα αστικά κέντρα της Κίνας με άφθονο φθηνό εργατικό δυναμικό.

Η κινεζική ηγεσία, η οποία προετοιμάζεται για την αντικατάσταση του Πολιτικού Γραφείου του ΚΚΚ εντός του 2012, έχει καταστήσει την τόνωση της εγχώριας ζήτησης στόχο του τελευταίου πενταετούς πλάνου: ήδη οι εξαγωγές αντιπροσωπεύουν 25% του ΑΕΠ έναντι 35% το 2007 και την τάση αυτή ενισχύει η κρίση στις αγορές της Δύσης που είχε μεταξύ άλλων ως αποτέλεσμα την συγκράτηση του ρυθμού αύξησης των εξαγωγών στο 13,4% τον Δεκέμβριο, έναντι 13,8% τον Νοέμβριο. Πρόκειται για τον χαμηλότερο ρυθμό αύξηση των εξαγωγών την τελευταία διετία ενώ το εμπορικό πλεόνασμα, ύψους 155 δις. δολαρίων, καταγράφει χαμηλό τριετίας.

Ωστόσο, δεν μπορεί να περιμένει κανείς θαύματα από τον Κινέζο καταναλωτή διότι ο ρυθμός αύξησης των εισαγωγών περιορίσθηκε στο 115 από περίπου 20%. Ήδη για το πρώτο τρίμηνο του 2012 αναμένεται υποχώρηση του ρυθμού ανάπτυξης στο 7,7% έναντι του περσινού 8,5%.

Σκάει η φούσκα; Οι τιμές των ακινήτων υποχώρησαν σύμφωνα με το China Real Estate Index System (για τέταρτο κατά σειρά μήνα) τον Δεκέμβριο κατά 0,25%, μετά από πιστωτική επέκταση της τάξης του 60% κατά τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Ωστόσο, η πολιτική της Κεντρικής Τράπεζας να επιβάλει κατά το πρώτο μισό του 2011 διαδοχικές αυξήσεις των απαιτήσεων κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών, προκειμένου να χαλιναγωγήσει την πίστωση σε μιαν υπερθερμασμένη οικονομία, έχει ήδη αντιστραφεί.

Χαρακτηριστικά είναι τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Κεντρική Τράπεζα την Παρασκευή, από τα οποία αποκαλύπτεται ότι τα συναλλαγματικά αποθέματα μειώθηκαν το τελευταίο τρίμηνο του 2011 κατά 0,6%, ήτοι 20,6 δισ. δολάρια. Μια κάποια τάση φυγής των ξένων κεφαλαίων τα οποία τροφοδότησαν κάθε είδους φούσκες στην Κίνα, με πρώτη τη στεγαστική, εμφανίζεται ήδη ως υπαρκτή.
ΠΗΓΗ : capital.gr

Δημοσίευση σχολίου Default Comments

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο.

Τα σχόλια σας είναι ευπρόσδεκτα και δημοσιοποιούνται όλα, αρκεί να αποφεύγουν ύβρεις που αναφέρουν προσωπικούς και προσβλητικούς χαρακτηρισμούς. Όσοι θέλουν να βγάλουν το άχτι τους, ας πάνε παρακαλώ κάπου αλλού.

emo-but-icon

Αναγνώστες

Liked us?

item