Μήπως κρύβει κάτι το εμπάργκο της ΕΕ προς το Ιράν;;;

H οργή του Ιράν και η επιμονή των Ευρωπαίων   Το Ιράν αντέδρασε άμεσα και έντονα στην απόφαση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ να του...


H οργή του Ιράν και η επιμονή των Ευρωπαίων 

Το Ιράν αντέδρασε άμεσα και έντονα στην απόφαση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ να του επιβάλουν εμπάργκο.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση για τη συμφωνία που επετεύχθη τη Δευτέρα, ο Ιρανός βουλευτής Mohammad Ismail Kowsari, αντιπρόεδρος της Επιτροπής για την Εθνική Ασφάλεια του Ιράν, δήλωσε ότι τα Στενά του Ορμούζ "θα κλείσουν οπωσδήποτε, εάν η πώληση του ιρανικού πετρελαίου παρεμποδιστεί με οποιονδήποτε τρόπο".

"Το 1/5 του πετρελαίου που παράγεται παγκοσμίως σήμερα περνάει μέσα από τα Στενά του Ορμούζ. Η Τεχεράνη δεν θα μείνει απαθής όταν τα συμφέροντά της υπονομεύονται", δήλωσε ένας άλλος βουλευτής, ο Alaeddin Boroujerdi, στο δορυφορικό κανάλι Press TV. Ο Boroujerdi είναι πρόεδρος της Επιτροπής για την Εθνική Ασφάλεια και την Εξωτερική Πολιτική, που εδρεύει στην Τεχεράνη.


Κυρώσεις χωρίς αποτέλεσμα

Εν τω μεταξύ, εξακολουθούν να υπάρχουν αμφιβολίες για το εάν οι κυρώσεις αυτές θα έχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα. Η Κίνα παραμένει ο μεγαλύτερος αγοραστής ιρανικού πετρελαίου, μέχρι στιγμής δεν έχει συμφωνήσει σε καμμία επιβολή κυρώσεων, και δεν αποκλείεται να ισοσταθμίσει τις απώλειες που θα έχει το Ιράν λόγω των απαγορεύσεων των εισαγωγών από Δυτικές χώρες.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Sergey Lavrov, δήλωσε, μιλώντας για τις προθέσεις της χώρας του, ότι παρά τα μονομερή μέτρα που έχουν επιβληθεί στο Ιράν, η Μόσχα εξακολουθεί να τρέφει αρκετές ελπίδες ότι οι διαπραγματεύσεις για το πυρηνικό ζήτημα του Ιράν σύντομα θα ξαναρχίσουν, ότι θα υπάρξει πρόοδος και ότι οι διαπραγματεύσεις θα έχουν μια ικανοποιητική κατάληξη για όλους.

Χρυσός αντί δολαρίου

Η Ινδία είναι ο δεύτερος εισαγωγέας ιρανικού πετρελαίου στον κόσμο μετά την Κίνα. Πρόσφατα, το Ιράν ζήτησε από την Ινδία να πληρώνει για τις εισαγωγές πετρελαίου της από Ιράν σε ιαπωνικά γεν, καθώς οι δύο χώρες αναζητούν τρόπους να διατηρήσουν οπωσδήποτε τις πετρελαϊκές συναλλαγές τους. Νωρίτερα η Ινδία είχε προτείνει η πληρωμή να γίνεται σε ρουπίες Ινδίας, αλλά η Τεχεράνη απέρριψε την προσφορά αυτή, με το σκεπτικό ότι το ινδικό νόμισμα δεν είναι σε όλες τις περιπτώσεις μετατρέψιμο.

Μέχρι σήμερα, το Ιράν και η Ινδία διεξάγουν τις πετρελαϊκές συναλλαγές τους μέσω μιας τουρκικής τράπεζας, χρησιμοποιώντας ως νομίσματα το δολάριο και το ευρώ. Ωστόσο, το Ιράν επιδιώκει να διακόψει εντελώς τις συναλλαγές σε ευρώ και δολάρια ΗΠΑ, λόγω της πρόσφατης επιβολής οικονομικών κυρώσεων εναντίον του από την αμερικανική κυβέρνηση.

Το εξαιρετικά ενδιαφέρον είναι ότι, σύμφωνα με πρόσφατες πληροφορίες από την ισραηλινή ιστοσελίδα DEBKAfile, η Ινδία είναι ήδη η πρώτη χώρα που έχει συμφωνήσει να αγοράζει ιρανικό πετρέλαιο καταβάλλοντας χρυσό αντί για δολάρια ΗΠΑ!

ΠΙΝΑΚΑΣ που "μιλάει": Οι 10 πρώτοι εισαγωγείς ιρανικού πετρελαίου

Ποιοί θα πληγούν στην πραγματικότητα;
Υποψίες και ερωτηματικά για τη στάση της ΕΕ


Χθες βράδυ (23/01), σε απευθείας σύνδεση με το ρωσικό δορυφορικό τηλεοπτικό κανάλι "Russia Today", ο γνωστός Καναδός πολιτικός αναλυτής, James Corbett, αρχισυντάκτης της ανεξάρτητης ειδησεογραφικής ιστοσελίδας "The Corbett Report", εξέφρασε την απορία του για τη στάση της ΕΕ και δήλωσε ότι το εμπάργκο εναντίον του πετρελαίου του Ιράν ενδέχεται τελικά να αποβεί σε όφελος αυτής της χώρας.

"Όσο πιο πολλές πιέσεις ασκούνται εναντίον του Ιράν και όσο πιο πολύ απομονώνεται η χώρα αυτή, τόσο πιο ενισχυμένη θα βγει σε βάθος χρόνου, καθώς θα αναπτύσσει εναλλακτικές διαδρομές για τις εξαγωγές του πετρελαίου της", διευκρίνισε ο Καναδός αναλυτής και δημοσιογράφος σε συνάδελφό του στο ρωσικό κανάλι "RT News".

"Όπως έχουμε όλοι δει τις τελευταίες ημέρες, οι Ιρανοί καταβάλλουν συστηματικές προσπάθειες να συνάψουν συμφωνίες για συναλλαγές σε άλλα νομίσματα, συμπεριλαμβανομένων των τοπικών νομισμάτων των χωρών που εισάγουν το πετρέλαιό τους. Είδαμε ακόμη και να συζητείται η πιθανότητα να γίνονται οι συναλλαγές με την Ινδία σε ιαπωνικά γεν", επεσήμανε ο Corbett. "Δεν αποκλείεται, επομένως, να δούμε πραγματικά ριζικές αλλαγές σε όλη τη δυναμική των εξαγωγών στον τομέα της ενέργειας".

Ο έγκριτος δημοσιογράφος πιστεύει επίσης ότι το εμπάργκο της ΕΕ εναντίον του ιρανικού πετρελαίου πρόκειται να πλήξει την Ευρώπη στον ίδιο βαθμό που θα επηρεάσει και το Ιράν, αν όχι περισσότερο.

"Στο σημερινό κλίμα των ενεργειακών συναλλαγών και της γεωπολιτικής, θα είναι πολύ ευκολότερο για το Ιράν να αντικαταστήσει τις εξαγωγές του προς την Ευρώπη με εξαγωγές σε άλλες χώρες, από ό,τι θα είναι για την Ευρώπη να αναζητήσει και να βρει άλλες πηγές για εισαγωγές", εξήγησε στο "RT News" ο Corbett.

"Ας μην ξεχνάμε ότι το 1/3 των ιρανικών εξαγωγών αργού πετρελαίου σήμερα καταλήγει σε χώρες της Ευρώπης, Και προσέξτε! Το 80% της ζήτησης αυτής στην Ευρώπη το καταλαμβάνουν τέσσερις χώρες: η Ελλάδα, η Τουρκία, η Ιταλία, και η Ισπανία. Και όπως είναι γνωστό, οι τρεις από τις τέσσερις αυτές χώρες ήδη βρίσκονται στα όρια της οικονομικής κατάρρευσης. Ποιός είναι αυτός που θα πληγεί, λοιπόν";ΠΗΓΗ : kostasxan.blogspot.com

Δημοσίευση σχολίου Default Comments

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο.

Τα σχόλια σας είναι ευπρόσδεκτα και δημοσιοποιούνται όλα, αρκεί να αποφεύγουν ύβρεις που αναφέρουν προσωπικούς και προσβλητικούς χαρακτηρισμούς. Όσοι θέλουν να βγάλουν το άχτι τους, ας πάνε παρακαλώ κάπου αλλού.

emo-but-icon

Αναγνώστες

Liked us?

item