Σήμερα εκτός απροόπτου το τελικό κείμενο συμφωνίας για το "κούρεμα" του ελληνικού χρέους

Από το Μαξίμου οι πληροφορίες περιορίζονταν σε μια μόνο φράση. Η πολύωρη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον επικεφαλής του IFF Τσάρλς Ντα...

Από το Μαξίμου οι πληροφορίες περιορίζονταν σε μια μόνο φράση. Η πολύωρη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον επικεφαλής του IFF Τσάρλς Νταλάρα έγινε σε καλό κλίμα και θα συνεχιστεί σήμερα στις 19.00 στο Μαξίμου, όπου θα έχουν προηγηθεί συναντήσεις του Λουκά Παπαδήμου με τους αρχηγούς των τριών κυβερνητικών κομμάτων.

Τα χθεσινά σημεία προσέγγισης των δύο πλευρών αφορούν ονομαστικό κούρεμα 50%, το οποίο σε συνάρτηση με το προεξοφλητικό επιτόκιο και την διαφοροποίηση του επιτοκίου των νέων ομολόγων για την πριν και μετά το 2020 περίοδο, οδηγεί σε σε “κούρεμα” της τάξης του 65% περίπου σε πραγματικές αξίες.

Προϋπόθεση βέβαια είναι ότι σε ονομαστικές αξίες η Ελλάδα θα έχει εγκαίρως τα 30 δισ. ευρώ του νέου πακέτου στήριξης που θα δοθούν ως προεξόφληση του 15% του συνολικού ποσού συμμετοχής, καθώς το υπόλοιπο 35% θα ανταλλαχθεί με τα νέα ομόλογα, των οποίων το επιτόκιο θα είναι κατά τι χαμηλότερο του 4% για την περίοδο μέχρι το 2020 και θα είναι υψηλότερο για την μετά το 2020 χρονική περίοδο λήξης των ομολόγων.
Παράλληλα εξετάζεται το ενδεχόμενο τα νέα ομόλογα να προβλέπουν και σταδιακή εξόφληση κεφαλαίου περιορίζοντας έτσι ποσοστιαία το χρονικό ορίζοντα αποπληρωμής των νέων ομολόγων.

Fitch: Το "κούρεμα" είναι ούτως ή άλλως χρεωκοπία

Ο εκπρόσωπος της Fitch στην Ελλάδα μιλώντας στο Reuters είπε πως το αξιόχρεο της Ελλάδας θα τεθεί σε καθεστώς «προσωρινής χρεοκοπίας» (temporary default) ακόμα και αν διεκπεραιωθεί η ανταλλαγή του ελληνικού χρέους και ανεξάρτητα με τις ζημιές των επενδυτών.

“Θα είναι χρεοκοπία, ανεξάρτητα από το ύψος των ζημιών βάσει της καθαρής παρούσας αξίας (NPV)”, ανέφερε ο επικεφαλής αναλυτής της Fitch για την Ελλάδα Paul Rawkins.

Πρόσθεσε ότι ο οίκος θα διατηρήσει για κάποιο διάστημα αυτή την αξιολόγηση μέχρι να ... κρίνει την πορεία της χώρας:
“Θα το αξιολογήσουμε ως χρεοκοπία και μάλλον θα διατηρήσουμε αυτή την αξιολόγηση για κάποιο μικρό διάστημα πριν επαναξιολογήσουμε τα νέα ομόλογα, σε ένα επίπεδο που δεν έχουμε αποφασίσει ακόμα”

“Όσον αφορά τον κρατικό τομέα θα αντιμετωπιστεί ως περιορισμένη χρεοκοπία (restricted default)” είπε, ενώ σημείωσε ότι “τα παλαιά ομόλογα θα αξιολογηθούν με χρεοκοπία την ημέρα που θα ανακοινωθεί η περίοδος της προσφοράς για την ανταλλαγή”.


Πληροφορίες από capital.gr και newsit.gr

Δημοσίευση σχολίου Default Comments

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο.

Τα σχόλια σας είναι ευπρόσδεκτα και δημοσιοποιούνται όλα, αρκεί να αποφεύγουν ύβρεις που αναφέρουν προσωπικούς και προσβλητικούς χαρακτηρισμούς. Όσοι θέλουν να βγάλουν το άχτι τους, ας πάνε παρακαλώ κάπου αλλού.

emo-but-icon

Αναγνώστες

Liked us?

item