Μας ετοιμάζουν άλλα 2 Μνημόνια(!!!) και μέτρα ύψους τουλάχιστον 13 δις ευρώ

Στην σκιά των διαβουλεύσεων για το PSI διεξάγεται μία παράλληλη διαπραγμάτευση: της νέας «τρύπας» ή «δημοσιονομικού κενού», όπως ονομάζε...

Στην σκιά των διαβουλεύσεων για το PSI διεξάγεται μία παράλληλη διαπραγμάτευση: της νέας «τρύπας» ή «δημοσιονομικού κενού», όπως ονομάζεται, που έχει ανακύψει στο Μνημόνιο και θα καλυφθεί από νέα μέτρα με επίκεντρο το δημόσιο: μισθούς, αριθμό εργαζομένων και φορέων, συντάξεις και κοινωνικά επιδόματα.

Προς το παρόν το ύψος των νέων μέτρων υπολογίζεται σε 13 δισ. ευρώ:

• Κυβέρνηση και τρόικα φέρεται να συγκλίνουν στην «τρύπα» του 2011 και στις αποκλίσεις που θεωρούνται δεδομένες για φέτος. Απαιτούν πρόσθετα μέτρα 5,3 δισ. ευρώ (2,4% του ΑΕΠ). Το 1,7% του ΑΕΠ είναι η απόκλιση του 2011 και το υπόλοιπο η τρύπα που προεξοφλείται για το 2012. Η «τρύπα» προέρχεται από αποκλίσεις αποδόσεων αλλά και από την ύφεση η οποία αναμένεται οξύτερη, αυξάνοντας το έλλειμμα σε επίπεδα κοντά στο 9,4- 9,6% το 2011 και έως το 7,3% του ΑΕΠ φέτος.

• Για το 2013- 2014 η τρόικα υπολογίζει τα επιπλέον μέτρα σε 7,7 δισ. ευρώ (3% του ΑΕΠ) χωρίς όμως να υπάρχει ακόμη συμφωνία με την ελληνική πλευρά.

Ο τρόπος καταγραφής των μέτρων σύμφωνα με πληροφορίες άλλαξε: θα περιλαμβάνονται όχι σε 1 αλλά σε 2 μνημόνια που θα κυρωθούν από τη Βουλή των Ελλήνων. Το ζήτημα συζητήθηκε ξανά χθες το βράδυ σε συνάντηση μεταξύ του υπουργού Οικονομικών Ε. Βενιζέλου και της τρόικας.

Αρμόδια στελέχη εξηγούν ότι η έγκριση μέσω Βουλής απαιτεί πλέον πολύ λεπτούς χειρισμούς. Εξηγούν ότι μετά την χθεσινή αντίδραση – ακόμη και από στελέχη του ΠΑΣΟΚ - στο πολυνομοσχέδιο, «τίποτα δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο».

Σύμφωνα με πληροφορίες ετοιμάζονται δύο μνημόνια:

1. PSI MOU

Έτσι ονοματίζεται τις τελευταίες ημέρες το «προσωρινό μνημόνιο». Θα προηγηθεί της υλοποίησης του PSI και πρέπει να κυρωθεί από τη Βουλή έως τις 5 Μαρτίου όταν το Eurogroup θα εγκρίνει την εκταμίευση των 30 δισ. ευρώ.

Ασκούνται πιέσεις από την ελληνική πλευρά να μην περιλαμβάνει μία προς μία τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης αλλά να είναι ένα πολιτικό κείμενο: να δεσμεύει τη Βουλή (και ενδεχομένως ξεχωριστά τους αρχηγούς των κομμάτων) ότι θα υλοποιήσει ότι υπάρχει ήδη στο γνωστό μνημόνιο (5η αναθεώρηση Μνημονίου που περιλαμβάνει ρητά προαπαιτούμενες δράσεις για επικουρικές, αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, λουκέτα σε ΔΕΚΟ και μείωση απασχολούμενων στο δημόσιο) αλλά και στο νέο Μνημόνιο.

Η διαπραγμάτευση πάντως ακόμη δεν έχει λήξει. Δεν αποκλείεται στο κείμενο που θα πρέπει να γίνει νόμος του κράτους τελικά να περιλαμβάνονται και ρητές δεσμεύσεις.

2. Νέο MOU

Το νέο Μνημόνιο θα πρέπει να κυρωθεί από τη Βουλή επίσης τον Μάρτιο.

Ουσιαστικά βρίσκεται ήδη στο τραπέζι. Η τρόικα αποτιμά το έργο της κυβέρνησης και βάση ευρημάτων θα αναθεωρήσει εκ βάθρων το υφιστάμενο Μνημόνιο.
Θα το επεκτείνει χρονικά έως και το 2014, βάζοντας σειρά νέων μέτρων, εισπρακτικών αλλά και διαθρωτικών. Ευρεία αναθεώρηση θα έχει και το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων.


ΠΗΓΗ : capital.gr

Δημοσίευση σχολίου Default Comments

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο.

Τα σχόλια σας είναι ευπρόσδεκτα και δημοσιοποιούνται όλα, αρκεί να αποφεύγουν ύβρεις που αναφέρουν προσωπικούς και προσβλητικούς χαρακτηρισμούς. Όσοι θέλουν να βγάλουν το άχτι τους, ας πάνε παρακαλώ κάπου αλλού.

emo-but-icon

Αναγνώστες

Liked us?

item