Αυξάνουν τα επιτόκια στις καταθέσεις για να μαζέψουν ρευστό και...πελάτες!

Η κρίση εξελίσσεται σε... χαρά του ραντιέρη, καθώς οι καθαρές αποδόσεις στις προθεσμιακές καταθέσεις τείνουν πλέον προς το 5%. Οποιο...Η κρίση εξελίσσεται σε... χαρά του ραντιέρη, καθώς οι καθαρές αποδόσεις στις προθεσμιακές καταθέσεις τείνουν πλέον προς το 5%. Οποιος διαθέτει χρήματα και δεν είναι διατεθειμένος να τα μεταφέρει σε τράπεζα του εξωτερικού, υπό τον φόβο πιθανής επιστροφής στη δραχμή, μπορεί να εξασφαλίσει ακόμη και μηνιαίο εισόδημα από τις καταθέσεις του. Οι τράπεζες με τα νέα καταθετικά προϊόντα που έχουν λανσάρει, προσφέρουν είτε προκαταβολή των τόκων ενός ολόκληρου χρόνου κατά το άνοιγμα του λογαριασμού είτε και μηνιαία καταβολή τους. Για κατάθεση 50.000 ευρώ, ο καταθέτης μπορεί να εξασφαλίσει μηνιαίο εισόδημα (το οποίο απαλλάσσεται από τον φόρο εισοδήματος) που κυμαίνεται από 150 έως και 260 ευρώ.

Αύξηση των επιτοκίων μετά το "έμμεσο" bank run των πολιτών

Τον Οκτώβριο, αποσύρθηκαν καταθέσεις ύψους 6,8 δισ. ευρώ, γεγονός που θορύβησε τις τράπεζες. Τις ανάγκασε να διατηρήσουν για έναν ακόμη μήνα τα επιτόκια των προθεσμιακών καταθέσεων σε υψηλά επίπεδα. Το επιτόπιο ρεπορτάζ στις τράπεζες δείχνει ότι και την προηγούμενη εβδομάδα, οι αποδόσεις στις περισσότερες τράπεζες ξεπερνούσαν το 4%, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις κυμαίνονταν ακόμη και πάνω από 5%. Ακόμη και μετά την αφαίρεση των φόρων, οι καθαρές αποδόσεις έχουν φτάσει να ξεπερνούν ακόμη και το 4,6%.

Τρεις τρόποι για να λαμβάνετε τους τόκους σας

Κάποιες τράπεζες προσφέρουν τη μηνιαία απόδοση. Το αρχικό κεφάλαιο παραμένει δεσμευμένο, αλλά κάθε μήνα οι τόκοι κατατίθενται σε έναν λογαριασμό ταμιευτηρίου. Προθεσμιακή κατάθεση τράπεζας που ακολουθεί επιθετική πολιτική αυτό το διάστημα εξασφαλίζει καθαρή απόδοση 4,61% μετά την αφαίρεση των φόρων ή μεικτή απόδοση 5,12%. Το επιτόκιο κλιμακώνεται από το 4% έως το 7%. Δηλαδή, ο καταθέτης, για να εξασφαλίσει το υψηλό επιτόκιο, πρέπει να παραμείνει στο... παιχνίδι μέχρι το τέλος. Για ποσό 50.000 ευρώ κερδίζει 150 ευρώ καθαρά τον πρώτο μήνα και 262,5 ευρώ τον 12ο μήνα. Συνολικά, οι τόκοι στο 12μηνο φτάνουν στα 2.306 ευρώ μετά την αφαίρεση των φόρων.
Ο δεύτερος τρόπος αποτελεί παραλλαγή του πρώτου. Οι τόκοι κατατίθενται κάθε μήνα σε λογαριασμό, αλλά για κάποιους μήνες (συνήθως Χριστούγεννα, Πάσχα και καλοκαίρι) το επιτόκιο διπλασιάζεται. Τράπεζα προσφέρει «συγκρατημένο» επιτόκιο για τους 10 από τους 12 μήνες του χρόνου και για τους υπόλοιπους δύο μήνες το διπλασιάζει. Ετσι, για καταθέσεις της τάξεως των 50.000 ευρώ, το επιτόκιο κυμαίνεται από 2,8% έως 3% για τους 10 από τους 12 μήνες, ενώ για τους υπόλοιπους δύο μήνες διπλασιάζεται σε 5,6% και 6% αντίστοιχα. Αυτά ισχύουν για ποσόν της τάξεως των 50.000 ευρώ. Για μεγαλύτερα ποσά, τα επιτόκια μπορεί να ανεβαίνουν ακόμη και κατά 0,2-0,6%. Η καθαρή απόδοση για το ποσό των 50.000 ευρώ διαμορφώνεται στο 3,04%, δηλαδή ο καταθέτης εισπράττει 1.522,5 ευρώ.
Κάποιες άλλες τράπεζες προκαταβάλλουν τους τόκους ενός δωδεκαμήνου με την έναρξη της προθεσμιακής. Σε αυτή την περίπτωση, ο καταθέτης αναλαμβάνει την υποχρέωση να επιστρέψει χρήματα σε περίπτωση που «σπάσει» την προθεσμιακή κατάθεση νωρίτερα. Παράδειγμα: για κατάθεση 50.000 ευρώ σε προθεσμιακό λογαριασμό η τράπεζα προκαταβάλλει στον αποταμιευτή τους τόκους για ολόκληρο το 12μηνο. Το επιτόκιο του για ολόκληρη τη διάρκεια της κατάθεσης είναι 4,6%. Με το που κατατίθενται τα χρήματα, ο καταθέτης εισπράττει (μέσω ενός λογαριασμού ταμιευτηρίου) 2.070 ευρώ, τα οποία μπορεί να χρησιμοποιήσει με όποιον τρόπο θέλει. (σ.σ.: το ποσό προκύπτει από τον υπολογισμό των τόκων που είναι 2.300 ευρώ μείον την αφαίρεση των φόρων που είναι 230 ευρώ). Αν ο καταθέτης διατηρήσει την κατάθεση έως τη λήξη της, το κεφάλαιο των 50.000 ευρώ αποδεσμεύεται χωρίς κόστος. Αν θελήσει να «σπάσει» τον προθεσμιακό νωρίτερα, πρέπει να επιστρέψει τους τόκους που αντιστοιχούν στο διάστημα που απομένει μέχρι τη λήξη της κατάθεσης.


ΠΗΓΗ : enet.gr 

Δημοσίευση σχολίου Default Comments

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο.

Τα σχόλια σας είναι ευπρόσδεκτα και δημοσιοποιούνται όλα, αρκεί να αποφεύγουν ύβρεις που αναφέρουν προσωπικούς και προσβλητικούς χαρακτηρισμούς. Όσοι θέλουν να βγάλουν το άχτι τους, ας πάνε παρακαλώ κάπου αλλού.

emo-but-icon

Αναγνώστες

Liked us?

item