Το "μεγάλο" παιχνίδι πίσω από το ευρώ και το δολάριο...

Η πρόσφατη πτώση του χρυσού κοντά στα 1600 δολάρια αποτελεί για τους διαχειριστές μια συνήθη πρακτική στα τέλη του χρόνου. Πρέπει ν...Η πρόσφατη πτώση του χρυσού κοντά στα 1600 δολάρια αποτελεί για τους διαχειριστές μια συνήθη πρακτική στα τέλη του χρόνου. Πρέπει να πιάσουν τον χρυσό και τα συμβόλαιά του από τα χαμηλά προκειμένου να εμφανίσουν αποδόσεις για την επόμενη χρονιά.

Αυτή, όμως, ειδικά την χρονιά υπάρχει κι ένας άλλος σημαντικός λόγος : αρκετοί αναλυτές- επενδυτές βγαίνουν κάθε λίγο και λιγάκι και προβλέπουν ότι, ο χρυσός θα ξεπεράσει τις 2000, τις 2500 δολάρια και ούτω καθεξής.

Το «μαγικό», όμως, επίπεδο τιμών είναι τα 3300- 3400 δολάρια διότι αν φθάσει σε αυτά τα επίπεδα τότε οι ΗΠΑ θα μηδενίσουν το έλλειμμά τους!

Σύμφωνα με έμπειρους τραπεζίτες, μια από τις προϋποθέσεις κατά τις οποίες ο χρυσός ενδέχεται να φθάσει σ αυτά τα επίπεδα δεν είναι μόνο η κρίση χρέους στην Ευρώπη και η αβεβαιότητα που επιφέρει, αλλά μια πολεμική σύρραξη κάπου στον πλανήτη.         

Ας σκεφθούμε ότι στα σημερινά επίπεδα  τιμών τα αποθέματα των ΗΠΑ στοιχίζουν 480 δισ. ευρώ. Όταν και εφόσον η τιμή φθάσει στα 3400 δολάρια, τότε η Αμερική θα έχει χρυσό αξίας 900 δισ. ευρώ καθώς  τα αποθέματά της ανέρχονται σε 8100 τόνους. ( Κι αυτά είναι τα επίσημα αποθέματα…)

Μ’ άλλα λόγια θα έχει μηδενίσει το έλλειμμα της χωρίς να ασκεί την πολιτική λιτότητας της Ευρώπης που έχει οδηγήσει σε απόγνωση εκατομμύρια πολίτες σε Ελλάδα, Πορτογαλία, Ιρλανδία, Ιταλία και όπου αλλού έχει εισχωρήσει ο μηχανισμός του ΔΝΤ και της Ευρώπης. Και το  αμερικανικό έλλειμμα ανέρχεται σε 1,2 τρισ.  δολάρια

Οι ΗΠΑ λοιπόν αν οδηγήσουν τον χρυσό σε ράλι θα έχουν καταφέρει να μην αυξάνουν το δημόσιο χρέος αφού το έλλειμμα θα έχει εξανεμιστεί.

Πώς θα κινηθούν ευρώ – δολάριο

Παράλληλα, όμως, με τον χρυσό το βασικό πρόβλημα των διεθνών αγορών είναι ο άγριος  νομισματικός πόλεμος  μεταξύ δολαρίου – ευρώ.

Κατά την πρώτη περίοδο – όταν η Ελλάδα ήταν ένα βήμα πριν από τον μηχανισμό – το ευρώ έφθασε έως τα 1,20 -1,10 δολάρια. Η πτώση του ευρώ ήταν  το μεγαλύτερο στοίχημα για την Goldman Sachs.
Ο στόχος τότε επιτεύχθηκε.

Στην δεύτερη φάση, με την εντεινόμενη κρίση χρέους  το ευρώ όχι μόνο έπεσε κάτω από τα 1,30 δολάρια, αλλά έχει φτάσει κοντά στην διάσπαση.

Σήμερα, και αφού πολλοί Έλληνες και Ευρωπαίοι έχουν στραφεί στα δολάρια, η λογική λέει ότι, μεγάλοι παίκτες σε ευρώ/δολάριο θα προσπαθήσουν να αποκομίσουν κέρδη από αυτή την στροφή  των Ευρωπαίων επενδυτών. Σε αυτό τους βοηθά ένας γενικός  κανόνας :

Όταν το ευρώ είναι ισχυρό, τότε και τα χρηματιστήρια στην Ευρώπη είναι επίσης ισχυρά. Πάνω το ευρώ, πάνω τα χρηματιστήρια.

Αντίθετα, όταν το ευρώ διολισθαίνει τότε τα χρηματιστήρια σημειώνουν πτώση, καθώς πολλοί επενδυτές πουλάνε τα ευρώ τους για τα δολάρια ή άλλα νομίσματα.ΠΗΓΗ : protothema.gr

Δημοσίευση σχολίου Default Comments

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο.

Τα σχόλια σας είναι ευπρόσδεκτα και δημοσιοποιούνται όλα, αρκεί να αποφεύγουν ύβρεις που αναφέρουν προσωπικούς και προσβλητικούς χαρακτηρισμούς. Όσοι θέλουν να βγάλουν το άχτι τους, ας πάνε παρακαλώ κάπου αλλού.

emo-but-icon

Αναγνώστες

Liked us?

item