Όλα τα πανεπιστήμια προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά του νέου νόμου για τα ΑΕΙ-ΤΕΙ της Διαμαντοπούλου

Πρόκειται για την πρώτη τέτοιου τύπου ενέργεια από την πλευρά τόσο των Ιδρυμάτων, όσο και των 41 μελών των πρυτανικών αρχών, που ...Πρόκειται για την πρώτη τέτοιου τύπου ενέργεια από την πλευρά τόσο των Ιδρυμάτων, όσο και των 41 μελών των πρυτανικών αρχών, που στο σύνολό τους διεκδικούν να ακυρωθούν να ακυρωθούν ως αντίθετες στο άρθρο 16 του Συντάγματος οι αποφάσεις της υπουργού Παιδείας με τις οποίες καθορίζεται "η εφαρμογή του συστήματος ταξινομικής ψήφου κατά τη διαδικασία εκλογής καθηγητών - εσωτερικών μελών του συμβουλίου κάθε ΑΕΙ" και "η εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη των εσωτερικών μελών του συμβουλίου κάθε ΑΕΙ".
Μεταξύ άλλων, στις πολυσέλιδες προσφυγές, οι πανεπιστημιακοί αναφέρουν ότι με την επίμαχη υπουργική απόφαση παραβιάζει την αρχή της ισοδυναμίας της ψήφου.
Συγκεκριμένα, ισχυρίζονται ότι "πρόκειται για ένα σύστημα που στηρίζεται σε μία πολύπλοκη και εντελώς αδιάφανη μεθοδολογία αλλεπάλληλων γύρων καταμέτρησης, συνεχών μεταφορών και πιστώσεων ψήφων και αντίστοιχων εκλογικών κατανομών, σε κάθε γύρο των οποίων εκλέγεται ο υποψήφιος με τις περισσότερες ψήφους ή αποκλείεται ο υποψήφιος με τις λιγότερες ψήφους. Η προσβαλλόμενη (υπουργική απόφαση) όμως, θεσπίζοντας αυτό το ασυνήθιστο σύστημα με ακόμη πιο ασυνήθιστα τεχνικά χαρακτηριστικά, παραβίασε την θεμελιώδη αρχή της ισοδυναμίας της ψήφου".

Όσο για την εκλογική διαδικασία υποστηρίζουν ότι είναι αντίθετη στο άρθρο 16 του Συντάγματος, καθώς ρυθμίζει την εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη μόνο των εσωτερικών μελών του συμβουλίου, επιτρέποντας έτσι την συμμετοχή στο συμβούλιο και μελών που δεν ανήκουν στην ακαδημαϊκή κοινότητα.

Δημοσίευση σχολίου Default Comments

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο.

Τα σχόλια σας είναι ευπρόσδεκτα και δημοσιοποιούνται όλα, αρκεί να αποφεύγουν ύβρεις που αναφέρουν προσωπικούς και προσβλητικούς χαρακτηρισμούς. Όσοι θέλουν να βγάλουν το άχτι τους, ας πάνε παρακαλώ κάπου αλλού.

emo-but-icon

Αναγνώστες

Liked us?

item