"Βρείτε" 7,5 δισ. μέχρι τον Φεβρουάριο αλλιώς νέα μέτρα

Οπότε και μετά και την ομολογία του ΔΝΤ ότι απέτυχε , τώρα η κυβέρνηση πρέπει να βρει μέχρι τον Φεβρουάριο 7,5 δισ. ευρώ, και επει...
Οπότε και μετά και την ομολογία του ΔΝΤ ότι απέτυχε, τώρα η κυβέρνηση πρέπει να βρει μέχρι τον Φεβρουάριο 7,5 δισ. ευρώ, και επειδή όπως γνωρίζουμε θαύματα δεν γίνονται, πάλι θα τα πληρώσουμε από την τσεπούλα μας!

Τη δραματική κατάσταση της πορείας του προϋπολογισμού σε επίπεδο κεντρικής κυβέρνησης καταδεικνύουν τα προσωρινά στοιχεία που ανακοινώθηκαν χθες από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους του υπουργείου Οικονομικών.

Την υστέρηση κατά περίπου 1,8 δισ. ευρώ των καθαρών εσόδων, τα οποία διαμορφώθηκαν στα 43.833 εκατ. ευρώ με ετήσιο στόχο αύξησης 0,9%. Με βάση την εκτίμηση του προϋπολογισμού για συνολικά έσοδα 51.309 εκατ. ευρώ, το οικονομικό επιτελείο αναζητεί 7.476 εκατ. ευρώ μέσα στον τελευταίο μήνα του έτους, συν τα υπόλοιπα εισροών που θα καταγραφούν μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου.
 Την υπέρβαση των πρωτογενών δαπανών κατά 1.654 εκατ. ευρώ, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 46.412 εκατ. με ετήσιο στόχο μείωσης 0,7%. Δεδομένης της εκτίμησης του προϋπολογισμού για συνολικές πρωτογενείς δαπάνες 51.790 εκατ. ευρώ, στο οικονομικό επιτελείο απομένουν μόνο 5.378 εκατ. ευρώ να ξοδέψει στον τελευταίο μήνα του έτους. Σε σχέση δε με το στόχο του Μεσοπρόθεσμου για πρωτογενείς δαπάνες 52.009 εκατ., θα τους απέμεναν μόνο 5.597 εκατ. ευρώ να δαπανήσουν τον τελευταίο μήνα του έτους.
Σημειώνεται δε ότι οι μεγαλύτερες αυξήσεις επιχορηγήσεων πηγαίνουν στα ασφαλιστικά ταμεία κατά 1.611 εκατ. ευρώ (κυρίως ΙΚΑ 1.583 εκατ. ευρώ, ΟΑΕΕ 100 εκατ. ευρώ και ΝΑΤ 42 εκατ. ευρώ) εξαιτίας της μείωσης των εσόδων από ασφαλιστικές εισφορές, τον ΟΑΕΔ για επιδόματα ανεργίας κατά 410 εκατ. ευρώ και τα νοσοκομεία κατά 1.059 εκατ. ευρώ για πληρωμή προμηθειών του 2011, ενώ δόθηκαν επιπλέον 89 εκατ. ευρώ για οφειλές παρελθόντων ετών.
Το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού διαμορφώνεται στα 20.516 εκατ. ευρώ και είναι αυξημένο 5,1% έναντι ετήσιου στόχου αύξησης μόλις 1,2%, στα 21.712 εκατ. ευρώ.

Δημοσίευση σχολίου Default Comments

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο.

Τα σχόλια σας είναι ευπρόσδεκτα και δημοσιοποιούνται όλα, αρκεί να αποφεύγουν ύβρεις που αναφέρουν προσωπικούς και προσβλητικούς χαρακτηρισμούς. Όσοι θέλουν να βγάλουν το άχτι τους, ας πάνε παρακαλώ κάπου αλλού.

emo-but-icon

Αναγνώστες

Liked us?

item