Εκτενές αφιέρωμα γερμανικής εφημερίδας στο σκάνδαλο της Proton Bank

Όπως σημειώνεται στην εφημερίδα, η τοποθέτηση εκρηκτικού μηχανισμού ήταν η προειδοποίηση όσων θίγονται από την προσπάθεια να πέσει φως σ...

Κρατική ομπρέλα μετά την εγκληματική βροχή Όπως σημειώνεται στην εφημερίδα, η τοποθέτηση εκρηκτικού μηχανισμού ήταν η προειδοποίηση όσων θίγονται από την προσπάθεια να πέσει φως σε μια ιδιαίτερα σκοτεινή υπόθεση, στην οποία υπάρχουν σοβαρές υπόνοιες για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος, απάτη και παράνομο πλουτισμό. Με ύποπτες συμφωνίες, η τράπεζα φέρεται να έχει ζημιώσει το κράτος κατά εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.
Πιο συγκεκριμένα, η Proton φέρεται να έχει μεταφέρει κατά περίεργο τρόπο εκτός Ελλάδος, μέσω offshore εταιρειών με άγνωστους ιδιοκτήτες, περί τα 700 εκατομμύρια ευρώ.
Η υπόθεση, την οποία διερευνά εισαγγελέας στην Αθήνα, ισοδυναμεί με πολιτική δυναμίτιδα, καθώς μόλις τους προηγούμενους μήνες η τράπεζα διασώθηκε από τη χρεοκοπία και κρατικοποιήθηκε με την καταβολή περίπου 900 εκατ. ευρώ, τα οποία προήλθαν από το πακέτο βοήθειας προς τη χώρα. Η προ δέκα ετών ιδρυθείσα τράπεζα Proton, η οποία λειτούργησε κυρίως ως επενδυτική τράπεζα, απέκτησε το 2009 έναν νέο ιδιοκτήτη: τον Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, επιχειρηματία προερχόμενο από τη χημική βιομηχανία.
Οπως προκύπτει από τη δικογραφία, μετά την ανάληψη της τράπεζας από τον Λαυρεντιάδη η Proton λειτούργησε ως ένα μεγάλο πλυντήριο ξεπλύματος μαύρου χρήματος. Σε άλλες εταιρείες του Λαυρεντιάδη, όπως η ΑΛΑΠΙΣ και η ΕΛΦΕ, μεταφέρθηκαν πολλά κεφάλαια από την τράπεζα, ενώ δημιουργήθηκαν και νέες εταιρείες. Πρόκειται στην πραγματικότητα για ανύπαρκτες εταιρείες, όπως συμβαίνει στις εγκληματικές οργανώσεις; Μεγάλα δάνεια με σημαντικό ρίσκο χορηγήθηκαν σε νεοϊδρυθείσες εταιρείες, όπως οι Rovinvest και Cyprus Properties, ενώ χρηματοδοτήθηκαν και εκτός της χώρας εταιρείες αμφίβολης προέλευσης. Συνολικό κόστος αυτών των ενεργειών: 357 εκατ. ευρώ.
Μετά την κρατικοποίηση της Proton Bank, οι περιουσίες του Λαυρεντιάδη και άλλων έξι πρώην κορυφαίων στελεχών της εταιρείας δεσμεύτηκαν με δικαστική απόφαση. Την ίδια ώρα, ο Λαυρεντιάδης συνεχίζει την επιχειρηματική του δραστηριότητα στο εξωτερικό. Στο Λίχτενσταϊν ίδρυσε μαζί με άλλους επιχειρηματίες την ιδιωτική τράπεζα Lamda Α.Ε., με έδρα το Βαντούζ.
Πηγές της τράπεζας διαβεβαιώνουν ότι δεν ιδρύθηκε με χρήματα της Proton Bank, ούτε άμεσα ούτε έμμεσα.
Οσον αφορά τον ίδιο τον Λαυρεντιάδη, αποκρούει κατηγορηματικά τις εναντίον του κατηγορίες και επικαλείται την αντισυνταγματικότητα της κρατικοποίησης της Proton Bank.

ΠΗΓΗ : enet.gr

Δημοσίευση σχολίου Default Comments

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο.

Τα σχόλια σας είναι ευπρόσδεκτα και δημοσιοποιούνται όλα, αρκεί να αποφεύγουν ύβρεις που αναφέρουν προσωπικούς και προσβλητικούς χαρακτηρισμούς. Όσοι θέλουν να βγάλουν το άχτι τους, ας πάνε παρακαλώ κάπου αλλού.

emo-but-icon

Αναγνώστες

Liked us?

item