Νέα μέτρα και για την Κύπρο μετά την υποβάθμιση από την Moody's

Ο οίκος Moody's υποβάθμισε το μακροπρόθεσμο χρέος της Κύπρου σε Baa3, με αρνητικό ορίζοντα.Για την απόφασή του αυτή επικαλείται ...

Στον αστερισμό της λιτότητας και η Κύπρος


Ο οίκος Moody's υποβάθμισε το μακροπρόθεσμο χρέος της Κύπρου σε Baa3, με αρνητικό ορίζοντα.Για την απόφασή του αυτή επικαλείται την πιθανότητα ανάγκης κρατικής στήριξης των τραπεζών, τον αποκλεισμό από τους διεθνείς ιδιώτες πιστωτές και τη θεσμική αδυναμία του κράτους να λάβει τα απαραίτητα μέτρα.

«Χρειάζονται και άλλα μέτρα εξυγίανσης» είπε ο κ. Ορφανίδης. «Τα υφιστάμενα μέτρα θα μπορούσαν να ενδυναμωθούν και άλλο, για περαιτέρω περιορισμό των κρατικών δαπανών», τόνισε.

Μιλώντας σε συνέδριο του Πανεπιστημίου Κύπρου για την οικονομία, ο κ. Ορφανίδης είπε ότι τα μέτρα ίσως περιλαμβάνουν και αύξηση της φορολογίας. «Δεν μπορεί να αποκλειστεί η πιθανότητα αύξησης των φορολογιών» είπε χαρακτηριστικά. 

Το ζητούμενο, είπε, είναι να καταφέρουμε να πείσουμε όλο τον κόσμο ότι είμαστε αξιόπιστοι.

Στο συνέδριο δεν έλειψε ο προβληματισμός για την απότομη αύξηση των κεφαλαιακών απαιτήσεων για τις ευρωπαϊκές και κυπριακές τράπεζες που προνοεί η συμφωνία της Συνόδου Κορυφής. Με βάση τη συμφωνία οι τράπεζες θα πρέπει να δημιουργήσουν απόθεμα κύριων βασικών πρωτοβάθμιων κεφαλαίων 9% μέχρι τον Ιούνιο του 2012. Οι δύο μεγάλες κυπριακές τράπεζες εκτιμάται ότι χρειάζονται γύρω στα 3,6 δισ.ευρώ.ΠΗΓΗ : newsbeast.gr

Δημοσίευση σχολίου Default Comments

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο.

Τα σχόλια σας είναι ευπρόσδεκτα και δημοσιοποιούνται όλα, αρκεί να αποφεύγουν ύβρεις που αναφέρουν προσωπικούς και προσβλητικούς χαρακτηρισμούς. Όσοι θέλουν να βγάλουν το άχτι τους, ας πάνε παρακαλώ κάπου αλλού.

emo-but-icon

Αναγνώστες

Liked us?

item