Πάτωσαν οι σοσιαλιστές στην Ισπανία - Το Λαϊκό Κόμμα στην κορυφή

Τα προγνωστικά επιβεβαιώνονται και το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα καταγράφει θριαμβευτική νίκη στις εκλογές της Ισπανίας, κατακτώντας απ...

Πανηγυρίζει το Λαϊκό Κόμμα


Τα προγνωστικά επιβεβαιώνονται και το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα καταγράφει θριαμβευτική νίκη στις εκλογές της Ισπανίας, κατακτώντας απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή. Ο Μαριάνο Ραχόι αναλαμβάνει τα ηνία της χώρας, εν μέσω της «λαίλαπας» της οικονομικής κρίσης, με την ανεργία και την αγανάκτηση των πολιτών για τη λιτότητα στα ύψη. Εκλογικό «Βατερλό» για τους Σοσιαλιστές, που καταγράφουν το χειρότερο αποτέλεσμα στη μετά Φράνκο εποχή. Είσοδος στη νέα Βουλή των αριστερών Βάσκων.

Σύμφωνα με exit poll του RTVE, η δύναμη του Λαϊκού Κόμματος θα είναι μεταξύ 181-185 έδρες (43,5%) -για την αυτοδυναμία απαιτούνται 175 έδρες. Είναι αριθμός εδρών πιθανώς πρωτόγνωρος για τη συντηρητική πολιτική παράταξη (το 2.000 είχε 183 έδρες). 

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSOE) αναμένεται να συγκεντρώσει 115-119 έδρες στο ισπανικό Κοινοβούλιο (30%). Πρόκειται για το χειρότερο εκλογικό αποτέλεσμα της παράταξης μετά την μεταπολίτευση, που σηματοδότησε το 1975 ο θάνατος του Φράνκο.


Η συμμετοχή των ψηφοφόρων στις κάλπες φαίνεται πως θα είναι χαμηλότερη κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες συγκριτικά με τις βουλευτικές εκλογές του 2008. Λίγο πριν κλείσουν οι κάλπες η προσέλευση έφθανε σε ποσοστό 57,63%, ενώ την ίδια ώρα στις προηγούμενες εκλογές ήταν 60,95%, σύμφωνα με το δικτυακό τόπο της εφημερίδας El Pais.

Συνολικά 36 εκατομμύρια εκλογείς κλήθηκαν την Κυριακή στις κάλπες προκειμένου να εκλέξουν με το σύστημα της αναλογικής 350 βουλευτές και 208 γερουσιαστές για τα τέσσερα επόμενα έτη. Τα εκλεγμένα σώματα θα συνεδριάσουν πρώτη φορά στις 13 Δεκεμβρίου και γύρω στις 20 του μήνα θα ξεκινήσει η διαδικασία παροχής ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.


ΠΗΓΗ : in.gr

Δημοσίευση σχολίου Default Comments

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο.

Τα σχόλια σας είναι ευπρόσδεκτα και δημοσιοποιούνται όλα, αρκεί να αποφεύγουν ύβρεις που αναφέρουν προσωπικούς και προσβλητικούς χαρακτηρισμούς. Όσοι θέλουν να βγάλουν το άχτι τους, ας πάνε παρακαλώ κάπου αλλού.

emo-but-icon

Αναγνώστες

Liked us?

item