Το "παιχνίδι" μόλις ξεκίνησε - Ευρώπη και τράπεζες σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης!

Η BNP Paribas είναι μια εκ των μεγαλυτέρων ευρωπαϊκών τραπεζών, με 200.000 υπαλλήλους σε 80 χώρες αποφάσισε να αναπροσαρμόσει το οικ...Η BNP Paribas είναι μια εκ των μεγαλυτέρων ευρωπαϊκών τραπεζών, με 200.000 υπαλλήλους σε 80 χώρες αποφάσισε να αναπροσαρμόσει το οικονομικό της πρόγραμμα (να κλείσει κάποιο κομμάτι της δραστηριότητας της και να απολύσει με λίγα λόγια) μετά από 30 χρόνια παρουσίας στην ελληνική αγορά!

Όπως ανακοίνωσαν τα συνδικάτα CGT και CFDT, ο μεγαλύτερος γαλλικός τραπεζικός όμιλος, BNP Paribas, θα περικόψει λόγω της κρίσης 373 θέσεις εργασίας στη Γαλλία και 1.023 στο εξωτερικό.

Όπως δήλωσε η υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων κυρία Garcin, "η BNP PARIBAS δεν αποχωρεί από την Ελλάδα. Απλώς αναπροσαρμόζει το οικονομικό της πρόγραμμα. Η χρονιά που κλείνει μας έβγαλε εκτός στόχων και πρέπει να αναθεωρήσουμε όλο το οικονομικό περιβάλλον. Θα κλείσει το κομμάτι εκείνο που συνεργάζεται με εταιρείες και οργανισμούς. Σίγουρα θα γίνουν απολύσεις αλλά στο πλαίσιο που προβλέπει η εργασιακή νομοθεσία της Ελλάδας". 

Ευρώ-συναγερμός - Spreads ρεκόρ για Ισπανία και Γαλλία

Καθημερινά πλέον συντρίβουν κάθε υψηλό ρεκόρ τα 10ετή ομόλογα της Γαλλίας και της Ισπανίας, απόδειξη πως η κρίση χρέους μόλυνε και τον κλειστό πυρήνα του ευρώ.

Ιστορικό υψηλό ρεκόρ από τη σύσταση της ευρωζώνης για τα spreads στα 10ετή ομόλογα της Ισπανίας με απόδοση 6,74%, τα αντίστοιχα ιταλικά έχουν απόδοση 7,15% ενώ ανεβαίνουν και τα γαλλικά 10ετή ομόλογα στις 203 μ.β με απόδοση 3,8%.

Η ΕΚΤ αποτυγχάνει ως τώρα να σβήσει τις φλόγες αφού αναποτελεσματικές είναι οι παρεμβάσεις της και σήμερα με αγορές ομολόγων Ισπανίας και Ιταλίας, σύμφωνα με το Dow Jones Newswires.

Τα spreads στην Ελλάδα στις 2.705 μ.β, στην Ιρλανδία στις 633 μ.β και στην Πορτογαλία στις 942 μ.β.

Η ευρωπαική κρίση χρέους γονατίζει το ευρώ που στην ισοτιμία του έναντι του δολαρίου είναι στα 1,35240.

Το Λονδίνο είναι στο -1,40%, η Φραγκφούρτη στο -0,91% και το Παρίσι στο -1,07%.

Η Ιταλία έτοιμη να ζητήσει την βοήθεια του ΔΝΤ

"Στο τέλος Νοεμβρίου" το ΔΝΤ θα στείλει την αντιπροσωπεία του με σκοπό την εποπτεία της ιταλικής οικονομίας, ανέφερε σήμερα στην Ουάσινγκτον ο εκπρόσωπος του διεθνούς πιστωτικού οργανισμού, Ντέιβιντ Χόουλι.

Όπως δήλωσε ο ίδιος η αντιπροσωπεία του ΔΝΤ θα κάνει με τρόπο αυτόνομο την αποτίμηση της τωρινής κατάστασης της ιταλικής οικονομίας, "χωρίς να διαβουλευτεί με τους εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας".

Η Ευρώπη και το ευρώ καταρρέουν ώρα με την ώρα

"Ο χρόνος τελειώνει πολύ γρήγορα. Θεωρώ ότι έχουμε στη διάθεσή μας μερικούς μήνες, που θα μπορούσαν να είναι εβδομάδες ή ακόμα και μέρες, πριν υπάρξουν πραγματικοί κίνδυνοι για την χρεοκοπία χώρας όπως η Ισπανία ή η Ιταλία που θα οδηγούσε σε χρηματοοικονομική καταστροφή και θα παρέσυρε τον τραπεζικό τομέα της Ευρώπης και της Νότιας Αμερικής'' δηλώνει στο Bloomberg ο επικεφαλής οικονομολόγος της Citigroup, Willem Buiter.

Ο ίδιος περιμένει το εως τώρα αδιανόητο, την ''μόλυνση'' δηλαδή χωρών όπως η Φινλανδία και η Αυστρία και κατηγορεί τους Ευρωπαίους ηγέτες και την Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα για αδράνεια. 

Σχεδόν ταυτόχρονα, ένας άλλος τραπεζικός κολοσσός, η ελβετική UBS δημοσιεύει ανάλυση με τον χαρακτηριστικό τίτλο :''Το ευρώ έτσι όπως είναι τώρα, δεν θα έπρεπε να υπάρχει''.

Ρίζα του κακού κατά την τράπεζα είναι η στρεβλή δομή της ευρωζώνης και ως άμεσες λύσεις προτείνει την αλλαγή των ευρωπαικών συνθηκών και αύξηση των εξουσιών της Κομισιόν.


Πληροφορίες από capital.gr και newsit.gr

Δημοσίευση σχολίου Default Comments

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο.

Τα σχόλια σας είναι ευπρόσδεκτα και δημοσιοποιούνται όλα, αρκεί να αποφεύγουν ύβρεις που αναφέρουν προσωπικούς και προσβλητικούς χαρακτηρισμούς. Όσοι θέλουν να βγάλουν το άχτι τους, ας πάνε παρακαλώ κάπου αλλού.

emo-but-icon

Αναγνώστες

Liked us?

item