Έρχεται το χάος σε όλη την Ευρώπη;;; Η Ιταλία σε ελληνικά χνάρια - Η Γαλλία θα πάρει σειρά;

Στη δίνη της κρίσης βυθίζεται λεπτό το λεπτό η Ιταλία και απειλεί να συμπαρασύρει την οικονομία της Ευρωζώνης, έχοντας ήδη οδηγήσει ...Στη δίνη της κρίσης βυθίζεται λεπτό το λεπτό η Ιταλία και απειλεί να συμπαρασύρει την οικονομία της Ευρωζώνης, έχοντας ήδη οδηγήσει σε σημαντικές πιέσεις, άνω των 3 μονάδων το DAX στη Φρανκφούρτη και άνω των 2,5 μονάδων τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Οι δραματικές πολιτικές εξελίξεις στη Ρώμη με τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι να οδηγεί τη χώρα σε πρόωρες εκλογές, αποτέλεσαν ιδανική αφορμή για να ενταθούν οι κερδοσκοπικές πιέσεις τόσο στο ιταλικό χρέος, όσο και στο ευρώ!

Με καταιγιστικούς ρυθμούς αυξάνεται ώρα με την  ώρα το κόστος του ιταλικού δανεισμού, ήδη πολύ πάνω από το ψυχολογικό όριο του 7%, επιπέδου στο οποίο Ιρλανδία και Ελλάδα είχαν ενταχθεί στο μηχανισμό διάσωσης.

Τα ιταλικά δεκαετή  ομόλογα δίνουν πια απόδοση άνω  του 7,45%, ενδοσυνεδριακά είχαν προσεγγίσει  και υψηλότερα επίπεδα, ενώ τα spreads έχουν σκαρφαλώσει στις 521 μονάδες.

Την ίδια στιγμή ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για τα Οικονομικά Όλι Ρεν, σε επιστολή του προς τον ιταλό υπουργό Οικονομικών Τζούλιο Τρεμόντι, τονίζει ότι η κυβέρνηση της Ρώμης πρέπει να αποσαφηνίσει άμεσα, μέσα στις επόμενες δυο ημέρες, πως εννοεί να εφαρμόσει τα μέτρα για την ανάπτυξη που της ζητήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Συγκεκριμένα ο κ. Ρεν ζητεί από την Ιταλία νέα δέσμη μέτρων, με περικοπές και μειώσεις των δημοσίων δαπανών ως αντιστάθμισμα των δραματικών απομειώσεων στην ιταλική οικονομία από τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις και το χάος που έφεραν. Τονίζει δε πως χωρίς αυτά τα έκτακτα μέτρα η Ιταλία είναι πολύ πιθανό να μην καταφέρει να ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό της μέχρι το 2013.

Αναλυτικότερα, η Κομισιόν μέσω της επιστολής Ρεν ζητάει διευκρινίσεις σχετικά με την μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού, την πώληση της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου, την διευκόλυνση των απολύσεων στις ιδιωτικές επιχειρήσεις και τις αποκρατικοποιήσεις.

Νωρίτερα, την κατάσταση επιδείνωσε άρδην η απόφαση της μεγάλης  βρετανικής εταιρείας εκκαθάρισης LCH.Clearnet να αυξήσει το margin, δηλαδή  το ποσό των χρημάτων που οι traders πρέπει να βάλουν στον οίκο εκκαθάρισης ως εγγύηση για τις ημερήσιες συναλλαγές τους ( initial margin) αλλά και για κάλυψη των διακυμάνσεων στις τιμές των εκδόσεων που κατέχουν ( variation margin). Πιο απλά αυτό σημαίνει πως η βρετανική εταιρεία ζητά τώρα margin της τάξης του 11,65% (!) για τα ιταλικά ομόλογα ωρίμανσης 7 – 10 ετών!

Παρόμοια απόφαση  είχε λάβει η LCH τον περασμένο  Μάρτιο για το ιρλανδικό χρέος, λίγο πριν η χώρα μπει στο μηχανισμό  διάσωσης …

Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, η ΕΚΤ αναγκάστηκε  νωρίτερα να προχωρήσει ξανά σε αγορές ομολόγων της Ιταλίας, σε μια προσπάθεια να αποτρέψει το ράλι των επιτοκίων τους.

Στις αγορές αυτή η κατάσταση έχει οδηγήσει σε πτωτικό  τσουνάμι τους δείκτες. Προφανές το κύμα ρευστοποιήσεων στο χρηματιστήριο του Μιλάνο, με το δείκτη FTMIB να διορθώνει πάνω από 4,5% με αρνητικούς πρωταγωνιστές τους τραπεζικούς τίτλους. Πάνω από δυόμισι μονάδες η πτώση για τις βασικές ευρωαγορές.

Να σημειωθεί εδώ  ότι την ερχόμενη Δευτέρα 14 Νοεμβρίου η Ιταλία έχει προγραμματίσει δημοπρασία ομολόγων, ενώ σύμφωνα τον προγραμματισμό καλείται να αναχρηματοδοτήσει χρέος 30,5 δισ. ευρώ τον Νοέμβριο και 20,5 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο. Συνολικά μέσα στο 2012 πρέπει να αναχρηματοδοτήσει χρέος άνω των 300 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Πιέσεις και για το ευρώ, στο 1,3641 έναντι του δολαρίου.


Η Αθήνα έκλεισε με πτώση 1,61%, ενώ το απόγευμα Γαλλία-Γερμανία έχαναν 3% και το Λονδίνο 2,43%. Το ευρώ κατέρρευσε στα 1,3567 δολάρια.

Το ακριβό, όμως, επιτόκιο της Ιταλίας 7% τρόμαξε και  τις ΗΠΑ με τον Dow Jones να σημειώνει πτώση πάνω από 2%. 

Η πραγματικότητα είναι ότι, η Ευρώπη βαδίζει πλέον σε χωριστούς δρόμους με τον πλούσιο Bορρά από τη μια πλευρά και τον φτωχό Νότο από την άλλη (Το παράδοξο δε, είναι ότι, σύμφωνα με ξένους αναλυτές ότι στον φτωχό Νότο θα συμπεριληφθεί και η Γαλλία ). Ήδη το γαλλικό spread έφθασε στις 147 μονάδες, δηλαδή η Γαλλία δανείζεται με 3,2%. 

Αυτό που αποτρέπει -ευτυχώ - την  Μέρκελ να προχωρήσει σ' ένα τέτοιο σχέδιο για δυο ευρώ είναι  έκθεση των γαλλικών και γερμανικών τραπεζών. Γαλλία και Γερμανία έχουν έκθεση σε Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Ιρλανδία. 


ΠΗΓΗ : protothema.gr

Δημοσίευση σχολίου Default Comments

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο.

Τα σχόλια σας είναι ευπρόσδεκτα και δημοσιοποιούνται όλα, αρκεί να αποφεύγουν ύβρεις που αναφέρουν προσωπικούς και προσβλητικούς χαρακτηρισμούς. Όσοι θέλουν να βγάλουν το άχτι τους, ας πάνε παρακαλώ κάπου αλλού.

emo-but-icon

Αναγνώστες

Liked us?

item