Νομίζατε ότι τώρα με νέα κυβέρνηση όλα θα φτιάξουν;

Ουρές στις τράπεζες από τις μαζικές αναλήψεις χρημάτων...Ουρές στις τράπεζες από τις μαζικές αναλήψεις χρημάτων...Όχι αναγκαστικά υπό τον φόβο πτώχευσης αλλά γιατί ο κόσμος είναι άνεργος, πολλοί εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι και έτσι χωρίς κάποιο άλλο εισόδημα αναγκάζονται να χρησιμοποιούν τα χρήματα που είχαν στην άκρη!

Εδώ και ενάμιση χρόνο εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ έχουν μεταναστεύσει στις ευρωπαϊκές και ελβετικές τράπεζες. Κανείς όμως δεν γνωρίζει την πορεία των χρημάτων, όταν εγκαταλείψουν την τράπεζα. Αλλα φυλάσσονται σε τσιμεντόλακκους στους κήπους, άλλα στην κατάψυξη, άλλα στα καζανάκια μέσα σε πλαστικές σακούλες, άλλα σε σεντούκια και άλλα κτίζονται με πλακάκια στους τοίχους. Στην καλύτερη των περιπτώσεων καταλήγουν στις τραπεζικές θυρίδες.
Καθημερινά οι ιστορίες τρέλας που διαδραματίζονται στις τράπεζες θα μπορούσαν να γράψουν ολόκληρο βιβλίο. «Η ανασφάλεια έχει γονατίσει την αξιοπρέπεια ενός λαού» εξηγεί ο Ηλίας, τραπεζικός υπάλληλος: «Προσπαθούμε να εξηγήσουμε ότι οι καταθέσεις δεν κινδυνεύουν, όμως οι μπουρδολογίες και τα πολιτικά ριάλιτι, που κτυπούν κόκκινο κάθε βράδυ, τους τρελαίνουν. Με κάθε γιουρογκρούπ σημαίνει συναγερμός. Στο κούρεμα και το δημοψήφισμα έγινε επιδρομή. Την περασμένη Δευτέρα, που φάνηκε ότι θα υπάρξει συμφωνία, επικράτησε ηρεμία. Μετά άρχισαν να αλληλοτρώγονται ποιον θα κάνουν πρωθυπουργό και η φυγάδευση των ευρώ επέστρεψε».
Οπως μας εξηγούν, για καταθέσεις και αναλήψεις μεγάλων ποσών είναι υποχρεωμένοι να ρωτούν το πόθεν έσχες και για ποιον λόγο σηκώνουν τα χρήματα. Οι δικαιολογίες ποικίλλουν: Πότε αγοράζουν οικόπεδα, πότε πληρώνουν φόρους για ημιυπαίθριους, πότε χειρουργείται συγγενής, πότε πρέπει να εξοφλήσουν υποχρεώσεις στο εξωτερικό. Οπως αναφέρει διευθυντής σε υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας, οι αναλήψεις γίνονται περισσότερο από ηλικιωμένους, από γυναίκες και από αλβανούς μετανάστες: «Ο κόσμος επηρεάζεται τρομερά από την τηλεόραση σε σχέση πάντα με το μορφωτικό του επίπεδο. Οι Αλβανοί έχουν σηκώσει όλοι τα χρήματά τους. Οι γυναίκες φοβούνται περισσότερο από τους άντρες. Πολλοί είναι αυτοί που ετοιμάζονται να τζογάρουν. Μαζεύουν ευρώ και σε περίπτωση που έρθει η δραχμή να κερδίσουν από τη διαφορά συναλλάγματος».
Οι τραπεζικές θυρίδες είναι μια άλλη πικρή ιστορία. Οσοι φοβούνται τα κλεφτρόνια νοικιάζουν θυρίδες. Το ποσό της ενοικίασής τους ποικίλλει από τράπεζα σε τράπεζα.
Οπως εξηγούν οι υπάλληλοι, με την εμφάνιση του Γεωργίου Παπανδρέου στο Καστελόριζο η ζήτηση θυρίδων έχει τριπλασιαστεί, το ίδιο και η τιμή τους. Και βέβαια είναι πλέον δυσεύρετες, ενώ τηρείται λίστα αναμονής... Ομως για την «αιμορραγία» των τραπεζών δεν ευθύνεται μόνο ο φόβος ή η ανεργία που αναγκάζει τον κόσμο να τρώει τα έτοιμα. Είναι και οι ξένοι που δεν εμπιστεύονται τις ελληνικές συναλλαγές.

ΠΗΓΗ : enet.gr

Δημοσίευση σχολίου Default Comments

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο.

Τα σχόλια σας είναι ευπρόσδεκτα και δημοσιοποιούνται όλα, αρκεί να αποφεύγουν ύβρεις που αναφέρουν προσωπικούς και προσβλητικούς χαρακτηρισμούς. Όσοι θέλουν να βγάλουν το άχτι τους, ας πάνε παρακαλώ κάπου αλλού.

emo-but-icon

Αναγνώστες

Liked us?

item