Οίκοι αξιολόγησης: Ετοιμαστείτε για υποβαθμίσεις - Κανένας δεν δανείζει την Γερμανία

Παρ' όλο που η γερμανική κυβέρνηση διέθεσε δεκαετή ομόλογα (bunds) με το χαμηλότερο επιτόκιο όλων των εποχών 2%, η αγορά ανταποκ...

«Ελλάδα γίναμε»!


Παρ' όλο που η γερμανική κυβέρνηση διέθεσε δεκαετή ομόλογα (bunds) με το χαμηλότερο επιτόκιο όλων των εποχών 2%, η αγορά ανταποκρίθηκε μόνο στο 60% των 6 δισ. ευρώ που ζητούσε. Το μέσο επιτόκιο στο χθεσινό πλειστηριασμό διαμορφώθηκε ακόμη πιο χαμηλά, στο 1,98%, έναντι 2,09% που ήταν στον τελευταίο πλειστηριασμό τον Οκτώβριο.

Και αυτό διότι κανείς δεν θέλει να "ποντάρει" σε αυτό το επιτόκιο γιατί δεν έχει να κερδίσει κάτι, ενώ για παράδειγμα με την Ελλάδα η αγορές υπερκαλύπτουν πολλές φορές το το ποσό που επιθυμεί η χώρα καθώς το επιτόκιο μας είναι πολύ υψηλό και δημιουργεί επενδυτικά ρίσκα στους αγοραστές από τα οποία μπορούν να αποκομίσουν τεράστια κέρδη!

Η Γερμανική Υπηρεσία Διαχείρισης Χρέους απέδωσε τη χαμηλή ζήτηση στο «εξαιρετικά νευρικό περιβάλλον της αγοράς». Οι εκπρόσωποι της αγοράς, ωστόσο, πήραν πολύ βαριά την ένδειξη ότι ακόμη και η «πειθαρχημένη» Γερμανία δεν βρίσκει πλέον ανταπόκριση για δανεικά.
«Πρόκειται για πλήρη και παντελή καταστροφή», σχολιάζει ο Μαρκ Οστβαλντ της Monument Securities του Λονδίνου. «Αν η Γερμανία δεν μπορεί να πουλήσει ομόλογα, τι θα κάνει η υπόλοιπη Ευρώπη;» αναρωτιέται εύλογα έτερος αναλυτής, ο Μπέντζαμιν Ρέιτζες, αναλυτής στην ΒΜΟ Capital Markets.
Το άμεσο πρόβλημα το έχει πάντως η Γαλλία, με το επιτόκιο του δεκαετούς της ομολόγου να φτάνει στο 3,67%. Ο οίκος αξιολόγησης Fitch προειδοποίησε χθες για το ενδεχόμενο η Γαλλία να χάσει την υψηλή της αξιολόγηση ΑΑΑ, ευθυγραμμιζόμενος με την πρόσφατη ετυμολογία των δύο άλλων οίκων (Moody's, Standard & Poor's).
Ο οίκος Standard & Poor's προχώρησε ένα βήμα παραπέρα, απειλώντας να υποβαθμίσει ολόκληρη την ευρωζώνη (!). «Η οικονομική δυναμική που έχει προκαλέσει η συνεχιζόμενη κρίση εμπιστοσύνης, κατά την άποψη της Standard & Poor's, έχει ανεβάσει τον κίνδυνο μιας νέας ύφεσης σε μια σειρά από χώρες-μέλη της ευρωζώνης, η οποία πιθανότατα θα αύξανε τις πιέσεις στις αξιολογήσεις της ευρωζώνης», δήλωσε ο επικεφαλής της Standard & Poor's Ντέιβιντ Μπερς, σε ομιλία τους το Δουβλίνο. Ο Μπερς ήταν ο άνθρωπος πίσω από την υποβάθμιση της χρηματοπιστωτικής αξιοπιστίας των ΗΠΑ το καλοκαίρι, η οποία συνέτεινε ως γνωστόν σε περαιτέρω χρηματιστηριακή αναταραχή.
Εκτός από τη Γαλλία, αυξημένο κόστος δανεισμού αντιμετωπίζει και το Βέλγιο, με το επιτόκιο του δεκαετούς βελγικού ομολόγου να φτάνει στο 5,44% χθες. Αφορμή στάθηκε δημοσίευμα βελγικής εφημερίδας, σύμφωνο με το οποίο το Βέλγιο ζητεί επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας για το διαχωρισμό της τράπεζας Dexia, η οποία βρέθηκε λίγο καιρό πριν στα πρόθυρα κατάρρευσης.

ΠΗΓΗ : enet.gr

Δημοσίευση σχολίου Default Comments

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο.

Τα σχόλια σας είναι ευπρόσδεκτα και δημοσιοποιούνται όλα, αρκεί να αποφεύγουν ύβρεις που αναφέρουν προσωπικούς και προσβλητικούς χαρακτηρισμούς. Όσοι θέλουν να βγάλουν το άχτι τους, ας πάνε παρακαλώ κάπου αλλού.

emo-but-icon

Αναγνώστες

Liked us?

item