Μετά την ψήφο εμπιστοσυνής συνεχίζουμε...Το θέμα είναι προς τα εμπρός ή μήπως προς τα πίσω;;;;

Στην ονομαστική ψηφοφορία που ακολούθησε συμμετείχαν 293 βουλευτές. Ψήφο εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση παρείχαν 255 βουλευτές και κ...

Βουλευτές συγχαίρουν τον πρωθυπουργό για την ψήφο εμπιστοσύνης


Στην ονομαστική ψηφοφορία που ακολούθησε συμμετείχαν 293 βουλευτές. Ψήφο εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση παρείχαν 255 βουλευτές και κατά 38.

Καταψήφισαν οι βουλευτές του ΚΚΕ, του Συνασπισμού και της Δημοκρατικής Αριστεράς, πλην του Γρ. Ψαριανού, ο οποίος απείχε διότι, όπως είπε, δεν ήθελε να ψηφίσει ή να καταψηφίσει.
Καταψήφισαν εξάλλου οι Τσετίν Μαντατζή και Χρ. Κατσούρας από το ΠΑΣΟΚ, ο Π. Καμμένος από τη Ν.Δ. και οι ανεξάρτητοι βουλευτές Β. Οικονόμου, Σοφία Σακοράφα, Β. Παπαχρήστος, Γ. Δημαράς και Π. Κουρουμπλής.
Ο Αν. Σαμαράς, που προηγήθηκε στο βήμα, εμφανίστηκε πάντως διαλλακτικότερος σε σχέση με την πρότερη επιμονή του στο «δεν υπογράφω» και αντέταξε τη θεσμική και συνταγματική ισχύ που διέπουν τις ψηφοφορίες του ελληνικού Κοινοβουλίου.
«Δεν έχουν το ανώτατο κύρος οι αποφάσεις της Ελληνικής Δημοκρατίας όπως επικυρώνονται εδώ μέσα; Και θα είχε κύρος μια προσωπική δήλωση;» υπενθυμίζοντας τη δέσμευσή του ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας, ότι θα στηρίξει την κυβέρνηση.
Επανέλαβε πάντως εκ νέου, έχοντας απέναντί του σύσσωμη την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ., ότι η νέα κυβέρνηση δεν αποτελεί συγκυβέρνηση αλλά «ένα μεταβατικό σχήμα ειδικού σκοπού. «Αυτό βέβαια δεν μειώνει τη σημασία της ούτε το ρόλο της» εξήγησε. Διευκρίνισε, πάντως, πως «όσοι προσπαθούν να επιμηκύνουν τη θητεία της και το ρόλο της ερήμην του ελληνικού λαού υπονομεύουν αυτή την κυβέρνηση. Δεν τη βοηθούν, αλλά και δεν προσφέρουν υπηρεσία στον νέο πρωθυπουργό».
Εξειδικεύοντας τέλος τη στάση που θα κρατήσει κατά τη διάρκεια της βραχύχρονης παραμονής της, δήλωσε ότι θα ψηφίσει όσα συμφωνεί αλλά και θα καταψηφίσει ό,τι δεν αποδέχεται. Θέλοντας δε να καταστήσει σαφές ότι θα έχει προσωπικό λόγο και ρόλο, παρότρυνε τον πρωθυπουργό να πάρει απόφαση ώστε να μην κόβεται το ηλεκτρικό ρεύμα σε όσους δεν μπορούν να πληρώσουν το χαράτσι στα ακίνητα.
Ο Λουκάς Παπαδήμος εμφάνισε ξανά (λίγο πριν αποδοθεί η ψήφος εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση από τη Βουλή) ως μονόδρομο την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη.
Δήλωσε πως το έργο της κυβέρνησης απαιτεί «μεγάλη ψυχραιμία», εμφανίστηκε συνειδητοποιημένος ως προς την προδιαγεγραμμένη θητεία της παρούσης κυβέρνησης, ζήτησε μάλιστα «να μην καλλιεργούνται υψηλές προσδοκίες».
«Το έργο που οφείλει να φέρει εις πέρας η κυβέρνηση σε σχέση με τη σύντομη διάσταση της θητείας της είναι τεράστιο, γι' αυτό δεν πρέπει να καλλιεργούνται υπερβολικές προσδοκίες» είπε, υπενθυμίζοντας τους στόχους της αποστολής του νέου σχήματος. «Εφαρμόζοντας τις αποφάσεις της 27ης Οκτωβρίου θα διευκολύνει τη μετάβαση της χώρας σε συνθήκες ισορροπίας και βιώσιμης ανάπτυξης. Αμέσως μετά, σε συνθήκες ασφάλειας και σταθερότητας θα προκηρυχθούν εκλογές και η επόμενη κυβέρνηση θα συνεχίσει τις προσπάθειες ανόρθωσης της οικονομίας».
Ανταποκρίθηκε πάντως στο αίτημα του προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος στην ομιλία του στις προγραμματικές τού ζήτησε να τοποθετηθεί για τα αίτια της κρίσης στην Ελλάδα και τις εξελίξεις στην ευρωζώνη, βάσει της υψηλόβαθμης θητείας του στο διεθνές τραπεζικό τοπίο. Ως προς τα καθ' ημάς ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε τις αιτίες «μόνιμους κατοίκους εσωτερικού», ενώ αναφερόμενος στην κλιμάκωση της κρίσης που πλήττει την ευρωζώνη, επικέντρωσε στις πιέσεις των αγορών κρατικών ομολόγων, που αποδίδουν δυσμενείς επιπτώσεις στο τραπεζικό σύστημα και εν γένει στις οικονομίες των χωρών. Παρ' ότι παραδέχτηκε πως τα μέτρα που έχουν ληφθεί για τις ευάλωτες χώρες είναι ανεπαρκή, αλλά και ότι «οι μηχανισμοί που δημιουργήθηκαν για την ευρωπαϊκή στήριξη δεν έχουν τη δύναμη πυρός και την ευελιξία που απαιτείται για να αποτρέψουν την κρίση», δήλωσε αισιόδοξος για τη συνοχή και τη σταθερότητα της ευρωζώνης.

Δημοσίευση σχολίου Default Comments

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο.

Τα σχόλια σας είναι ευπρόσδεκτα και δημοσιοποιούνται όλα, αρκεί να αποφεύγουν ύβρεις που αναφέρουν προσωπικούς και προσβλητικούς χαρακτηρισμούς. Όσοι θέλουν να βγάλουν το άχτι τους, ας πάνε παρακαλώ κάπου αλλού.

emo-but-icon

Αναγνώστες

Liked us?

item