"Η θεία από το Σικάγο έφτασε" - Συμφωνία των 6 εκ των μεγαλύτερων τραπεζών στον κόσμο για μείωση των επιτοκίων και τόνωση της αγοράς

Αφού είδα ότι μέσω πολιτικών δεν πρόκειται να δούνε φως στο τούνελ, 6 εκ των μεγαλύτερων τραπεζών στον κόσμο προχώρησαν σε μεγάλο de...Αφού είδα ότι μέσω πολιτικών δεν πρόκειται να δούνε φως στο τούνελ, 6 εκ των μεγαλύτερων τραπεζών στον κόσμο προχώρησαν σε μεγάλο deal το οποίο ουσιαστικά σηματοδοτεί την προσπάθεια να τυπώσουν νέου χρήματος και τόνωσης της αγοράς εν μέσω ασφυκτικών οικονομικών και πολιτικών πιέσεων.

Οι τράπεζες οι οποίες είναι οι: η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ, η Κεντρική Τράπεζα Ιαπωνίας, Αγγλίας, Ελβετίας και Καναδά.

Βάσει της νέας συμφωνίας, τρεις κεντρικές τράπεζες, μεταξύ των οποίων και η Fed, θα μειώσουν το κόστος των υφιστάμενων δολαριακών swap lines κατά μισή ποσοστιαία μονάδα, ώστε το επιτόκιο να είναι ίσο με το US dollar Overnight Index Swap συν 50 μονάδες βάσης.  Η νέα τιμολόγηση θα εφαρμοστεί από τις 5 Δεκεμβρίου του 2011 και οι διακανονισμοί swap παίρνουν παράταση έως την 1η Φεβρουαρίου του 2013.

Το "ζουμί" του τραπεζικού deal είναι η συμφωνία τους για μείωση των επιτοκίων δανεισμού σε δολάρια κατά 50 μονάδες βάσης, με ημερομηνία έναρξης την 5η Δεκεμβρίου του 2011.

Ένα και μόνο στόχο έχει αυτή η πρωτόγνωρη για τα τα τραπεζικά χρονικά κίνηση, την παροχή ρευστότητας στις αγορές, κάτι που μοιάζει με ευλογία σε μία παρατεταμένη περίοδο ''ασφυξίας''.

Οι Κεντρικές Τράπεζες συμφώνησαν επίσης να δημιουργήσουν προσωρινές διμερείς swap lines ώστε να υπάρχει δυνατότητα διάθεσης όλων των νομισμάτων εάν χρειαστεί.[Αυτό είναι λίγο πονηρό καθώς αν δείτε στο link που παραθέτουμε από το διεθνές πρακτορείο Bloomber, η δραχμούλα μας φιγουράρει ήδη στα νομίσματα με την ονομασία GRD(Greek Drachma)]

Ουσιαστικά οι αγορές δείχνουν να ''καβαλάνε'' τους πολιτικούς και τη νιρβάνα τους, παίρνοντας το παιχνίδι πάνω τους αφού με την πράξη αυτή επιχειρούν εμμέσως να ''τυπώσουν'' χρήμα και να το διοχετεύσουν στην αγορά.

Απόδειξη της σημασίας αυτής της συμφωνίας είναι πως, μόλις ανακοινώθηκε, συγχρονισμένα αντέδρασαν ανοδικά σαν ελατήρια όλα τα ανοιχτά χρηματιστήρια του κόσμου.

Ταυτόχρονα το ευρώ αστραπιαία ανέβηκε στην ισοτιμία του έναντι του δολαρίου στο 1,35 από 1,32 που διαπραγματεύονταν.


Πληροφορίες από capital.gr και newsit.gr

Δημοσίευση σχολίου Default Comments

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο.

Τα σχόλια σας είναι ευπρόσδεκτα και δημοσιοποιούνται όλα, αρκεί να αποφεύγουν ύβρεις που αναφέρουν προσωπικούς και προσβλητικούς χαρακτηρισμούς. Όσοι θέλουν να βγάλουν το άχτι τους, ας πάνε παρακαλώ κάπου αλλού.

emo-but-icon

Αναγνώστες

Liked us?

item