Κατακρεουργούν την Πολεμική Αεροπορία - Λόγω έλλειψης ανταλλακτικών και πιλότων αποσύρουν τα 43 μαχητικά κρούσης A-7E/TA-7C

Τα 43 μαχητικά που προσέφεραν και θα μπροούσαν να προσφέρουν ακόμα πολλές και σημαντικές υπηρεσίες (ειδικά από την στιγμή που ούτε ...


Τα 43 μαχητικά που προσέφεραν και θα μπροούσαν να προσφέρουν ακόμα πολλές και σημαντικές υπηρεσίες (ειδικά από την στιγμή που ούτε μετά από έντε χρόνια δεν προβλέπονται να αφιχθούν οι αντικαταστάτες τους) πάνε για το διαλυτήριο καθώς τόσο οι ελλείψεις σε ανταλλακτικά, όσο και οι ελλείψεις σε μηχανικούς, αλλά και ... πιλότους στο σύνολο της Π.Α. οδήγησε την προηγούμενη πολιτική ηγεσία στην απόφαση να αποσύρει τα αεροσκάφη αντί να αυξήσει την ετοιμότητα "θεραπεύοντας" τις ελλείψεις.

Η ξαφνική εξέλιξη, αλλάζει σημαντικά την υφιστάμενη δομή της ΠΑ μια δομή που υποφέρει ήδη από τις ελλείψεις σε ανταλλακτικά και οι οποίες έχουν ήδη σοβαρή επίπτωση στις διαθεσιμότητες των αεροσκαφών. Αν και η απόσυρση των συγκεκριμένων αεροσκαφών κυοφορείτο εδώ και καιρό, εντούτοις δεν αναμενόταν τόσο νωρίς και ιδιαίτερα τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο.

Η απόφαση αυτή είναι σίγουρο πως ανατρέπει σε μεγάλο βαθμό το υφιστάμενο οργανόγραμμα της ΠΑ και είναι εξαιρετικά αμφίβολο πως αυτό  θα επανέλθει στα επιχειρησιακά αποδεκτά του επίπεδα.
Αυτό γιατί η απόσυρση 43 αεροσκαφών δεν ακολουθείται από αντίστοιχη προμήθεια, για την κάλυψη των κενών που θα δημιουργηθούν.

Αν και η μαχητική αξία του A-7E είναι εκ των πραγμάτων μειωμένη αυτό δε σημαίνει ότι ακόμη και σήμερα με την κατάλληλη τακτική τα αεροσκάφη δε θα μπορούσαν να αποδειχτούν πραγματικά "φονικά όπλα.
Ο ρόλος τους στη μεταφορά των εξαιρετικής ακρίβειας προσβολής μη προωθούμενων αυτόνομων όπλων διασποράς πυρομαχικών AFDS, με μέγιστη εμβέλεια πάνω από 20 χλμ. 70 από τα οποία διαθέτει η ΠΑ, είναι ένας από τους λόγους  που καθιστούν την απόφαση για την απόσυρση των αεροσκαφών τουλάχιστον βιαστική. Αν και το AFDS θεωρητικά είναι πιστοποιημένο στα F-16, στην ΠΑ το μόνο άλλο αεροσκάφος που φέρει το όπλο είναι το F-4E AUP.


Όσο και αδιανόητο να ακούγεται αυτό, εντούτοις υπάρχουν κάποιοι που πιστεύουν πως κάτι τέτοιο μπορεί να έχει αποτελέσματα. Αυτό όμως δεν εξηγεί γιατί αποσύρονται και τα διθέσια αεροσκάφη, και τα οποία ακόμη και αν δεχθούμε την ανάγκη απόσυρσης των μονοθεσίων θα μπορούσαν κάλλιστα να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους από την 120ΠΕΑ.
Για την «εξοικονόμηση» ολίγων εκπαιδευτών; Με την ίδια λογική θα μπορούσαν να καταργήσουν και τις Μοίρες εκπαίδευσης για να αυξήσουν την οροφή των πιλότων!

Ταυτόχρονα όμως προωθούν τη μείωση των εισακτέων στη Σχολή Ικάρων ελέω μνημονίου! Διφορούμενα μηνύματα σε μια περίοδο που η ΠΑ πλήττεται από τις οικονομίες κλίμακας του κρατικού προϋπολογισμού.  Αν κάποιοι θέλουν να υποβάλλουν το Αεροπορικό Όπλο στην επώδυνη διαδικασία της «σμίκρυνσης» να τους πληροφορήσουμε πως ουδεμία σχέση έχουν με την γεωπολιτική πραγματικότητα της περιοχής. Ουδεμία σχέση έχουν με τη χώρα.

Ουδεμία σχέση έχουν με την ιστορία αυτού του τόπου. Να ελπίσουμε μόνο πως η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμύνης θα επανεξετάσει αυτή την παράλογη απόφαση. Και το λέμε αυτό γιατί υπάρχουν πληροφορίες πως ο νέος υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος μπορεί να αναθεωρήσει την συγκεκριμένη απόφαση.


ΠΗΓΗ : defencenet.gr

Δημοσίευση σχολίου Default Comments

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο.

Τα σχόλια σας είναι ευπρόσδεκτα και δημοσιοποιούνται όλα, αρκεί να αποφεύγουν ύβρεις που αναφέρουν προσωπικούς και προσβλητικούς χαρακτηρισμούς. Όσοι θέλουν να βγάλουν το άχτι τους, ας πάνε παρακαλώ κάπου αλλού.

emo-but-icon

Αναγνώστες

Liked us?

item