Νέος προϋπολογισμός σήμερα - Νέα μέτρα για το 2012 περίπου 11 δισ. ευρώ!

Τον προϋπολογισμό κατέθεσε στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, ζητώντας να ψηφιστεί πριν τη Σύνοδο Κορυφής της 8η...
Τον προϋπολογισμό κατέθεσε στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, ζητώντας να ψηφιστεί πριν τη Σύνοδο Κορυφής της 8ης Δεκεμβρίου. Ο πρόεδρος της Βουλής, Φ. Πετσάλνικος, αφού εξήγησε πως θα προηγηθεί συνεννόηση για την έναρξη των κοινοβουλευτικών διαδικασιών ψήφισης του κρατικού προϋπολογισμού, εκτίμησε πως θα εισαχθεί προς συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή Οικονομικών τις πρώτες ημέρες τις ερχόμενης εβδομάδας, στις 3 Δεκεμβρίου ημέρα Σάββατο θα εισαχθεί προς συζήτηση στην Ολομέλεια για να ψηφιστεί στις 7 Δεκεμβρίου.
Υπέρ του προϋπολογισμού τάχθηκαν εκπρόσωποι των κομμάτων της κυβέρνησης συνεργασίας, ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΛΑΟΣ, ενώ δήλωσαν ότι καταψηφίζουν το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ.Θολό είναι το τοπίο και για το που θα «κάτσει η μπίλια» του ελλείμματος του τρέχοντος έτους (δεν αποκλείεται να ξεπεράσει ακόμη και το 9% έναντι στόχου 8,5%), εξέλιξη που ίσως καταστήσει επιτακτική την ανάγκη για την λήψη ακόμη μίας νέας δέσμης μέτρων. 

Αν ο προϋπολογισμός του 2012, πάντως, δεν τιναχθεί στον αέρα -όπως όλοι οι προηγούμενοι στην εποχή της... τρόϊκα- τότε σε συνδυασμό με ένα «επιτυχημένο κούρεμα» του δημόσιου χρέους, η μείωση του ελλείμματος μπορεί να αποδειχτεί μεγαλύτερη από όσο υπολογίζεται. 

Συγκεκριμένα, στο τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού που εγκρίνεται σήμερα από το υπουργικό συμβούλιο και κατατίθεται στη Βουλή, προβλέπονται πρόσθετες φορολογικές επιβαρύνσεις και περαιτέρω περικοπές δαπανών, σε σχέση με το τρέχον έτος, συνολικού ύψους 11 δισ. ευρώ περίπου. Στόχος να μειωθεί το έλλειμμα στο 7% του ΑΕΠ από 9% εφέτος.

Στο μέτωπο των εσόδων το βάρος πέφτει στους άμεσους φόρους και την ακίνητη περιουσία.

Τα φυσικά πρόσωπα θα κληθούν να πληρώσουν υψηλότερους φόρους κατά 2,57 δισ. ευρώ εξαιτίας της μείωσης του αφορολόγητου ορίου, των περικοπών στις φοροαπαλλαγές , της έκτακτης εισφοράς και της κατάργησης της έκπτωσης λόγω αποδείξεων.

Η φορολογική επιβάρυνση των ακινήτων θα είναι αυξημένη κατά 2,65 δισ. ευρώ καθώς μέσα στο 2012 θα πληρωθούν το τέλος ακινήτων ο ΦΑΠ του 2010 και του 2011 ενώ θα αυξηθούν και οι αντικειμενικές αξίες.

Στο σκέλος των δαπανών το οικονομικό επιτελείο στοχεύει σε εξοικονόμηση 5,5 δισ. ευρώ από τις μειώσεις των μισθών, τις περικοπές στις συντάξεις και το ψαλίδισμα των επιχορηγήσεων.

Ενδεικτικά να αναφέρουμε πως από τις μειώσεις στις αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων το σχετικό κονδύλι του προϋπολογισμού περιορίζεται κατά 1,57 δισ. ευρώ σε σχέση με εφέτος.

Σε ΙΚΑ και ΟΓΑ οι επιχορηγήσεις θα είναι μειωμένες κατά 1,24 και 1,54 δισ. ευρώ αντίστοιχα λόγω των περικοπών στις συντάξεις.
Ο προϋπολογισμός του 2012 και η πιστή εκτέλεση του θα επηρεαστούν από τις αστοχίες του 2011 αλλά και από το μέγεθος της ύφεσης.

Αν δεν ελαχιστοποιηθεί η φετινή “μαύρη τρύπα” ύψους 2,9 δισ. ευρώ μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου θεωρείται βέβαιο πως θα απαιτηθούν πρόσθετα μέτρα για να επιτευχθεί του χρόνου ο στόχος της δημοσιονομικής προσαρμογής.
Επιπρόσθετα στο προσχέδιο είχε οριοθετηθεί η φετινή ύφεση στο 5,5% και αυτή του 2012 στο 2,5%, προβλέψεις που πιθανότατα θα αναθεωρηθούν επί τα χείρω στο τελικό σχέδιο και για του χρόνου θα ανέβει στο 2,8% . Η ανεργία θα είναι υψηλότερη του 17%.ΠΗΓΗ : newsit.gr

Δημοσίευση σχολίου Default Comments

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο.

Τα σχόλια σας είναι ευπρόσδεκτα και δημοσιοποιούνται όλα, αρκεί να αποφεύγουν ύβρεις που αναφέρουν προσωπικούς και προσβλητικούς χαρακτηρισμούς. Όσοι θέλουν να βγάλουν το άχτι τους, ας πάνε παρακαλώ κάπου αλλού.

emo-but-icon

Αναγνώστες

Liked us?

item