Η Αρχή Προστασίας έδωσε το ok για δημοσιοποίηση των ονομάτων όσων χρωστούν στο δημόσιο περισσότερα από 150.000 ευρώ

Για να δούμε αυτή τη φορά τι "κελεπούρια" θα μας πλασάρει ο υπουργός Οικονομικών Ε. Βενιζέλος. Επίσης, θα θέλαμε λεπτομέ...


Για να δούμε αυτή τη φορά τι "κελεπούρια" θα μας πλασάρει ο υπουργός Οικονομικών Ε. Βενιζέλος.
Επίσης, θα θέλαμε λεπτομέρειες σχετικά με τη μη δημοσιοποίηση ονομάτων οφειλετών, τα χρέη των οποίων είναι ανεπίδεκτα είσπραξης.
Ακόμα κάτι που μας έκανε εντύπωση είναι η μη δημοσιοποίηση στοιχείων ανήλικων οφειλετών...Αλήθεια πως γίνεται αυτό το φαινόμενο, να χρωστάνε δηλαδή ανήλικοι στο Δημόσιο και υπό ποιες συνθήκες;;;;;


Με γνωμοδότηση 19 σελίδων τα μέλη της Αρχής χαρακτηρίζουν συνταγματικά ανεκτό το μέτρο της δημοσιοποίησης των ονομάτων όσων χρωστούν στο δημόσιο περισσότερα από 150.000 ευρώ.

Αναφέρουν χαρακτηριστικά πώς το κρίνουν «ως καταρχήν πρόσφορο για την εκπλήρωση των φορολογικών υποχρεώσεων των πολιτών προς το Κράτος, σε εποχή ιδιαίτερα δυσμενούς πορείας των δημοσίων οικονομικών».

Η Αρχή όμως, θέτει και συγκεκριμένους περιορισμούς- κόκκινες γραμμές, ώστε να διασφαλιστούν και οι πολίτες πριν δουν τα ονόματά τους αναρτημένα στο διαδίκτυο. Συγκεκριμένα θέτει τους εξής όρους:

- Η δημοσιοποίηση ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το δημόσιο θα πρέπει να αφορά αποκλειστικά οφειλές από φόρους, δασμούς και λοιπά βάρη, για τα οποία οι Έλληνες πολίτες υποχρεούνται εκ του Συντάγματος να συνεισφέρουν χωρίς διακρίσεις, ανάλογα με τις δυνάμεις τους.

Θα πρέπει να υπάρχει οριστικοποίηση της φορολογικής ενοχής,η οποία επέρχεται είτε με την παρέλευση άπρακτης της προθεσμίας για την άσκηση προσφυγής κατά της πράξης καταλογισμού φόρου, είτε με την έκδοση τελεσίδικης δικαστικής απόφασης σχετικά με την ύπαρξη και το ύψος της οφειλής.

- Θα πρέπει να υπάρχει προηγούμενη έγκαιρη έγγραφη ενημέρωση του εκάστοτε ενδιαφερόμενου οφειλέτη για την επικείμενη δημοσιοποίηση και να του χορηγηθεί προθεσμία, τουλάχιστον 15 ημερων, για να προβεί στην τακτοποίηση της οφειλής τους.

- Θα πρέπει να ταυτοποιείται επαρκώς ο αναφερόμενος οφειλέτης, με τη δημοσιοποίηση του επωνύμου του, του ονόματός του, του ΑΦΜ του και του ονόματος του πατέρα του, αποκλειομένης της χρήσης άλλου προσδιοριστικού της ταυτότητάς του στοιχείο.

H Αρχή έκρινε ότι δεν πρέπει να δημοσιεύονται:

  • Ονόματα οφειλετών χρεών που είναι ανεπίδεκτα είσπραξης.
  • Στοιχεία ανηλίκων οφειλετών.
  • Στοιχεία αποβιωσάντων οφειλετών.


Πληροφορίες : newsit.gr

Δημοσίευση σχολίου Default Comments

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο.

Τα σχόλια σας είναι ευπρόσδεκτα και δημοσιοποιούνται όλα, αρκεί να αποφεύγουν ύβρεις που αναφέρουν προσωπικούς και προσβλητικούς χαρακτηρισμούς. Όσοι θέλουν να βγάλουν το άχτι τους, ας πάνε παρακαλώ κάπου αλλού.

emo-but-icon

Αναγνώστες

Liked us?

item