Αποκαλυπτικό δημοσίευμα του Guardian και μελέτη της Lancet δείχνουν το προφανές, πως έχει αυξηθεί ο αριθμός των αυτοκτονιών, ενώ όλο και περισσότεροι στρέφονται στα ναρκωτικά και στην πορνεία.

Οι Έλληνες όπως σημειώνει σε ρεπορτάζ του ο   Guardian ,  πληρώνουν την οικονομική κρίση με την υγεία τους, θέτοντας σε κίνδυνο τ...Οι Έλληνες όπως σημειώνει σε ρεπορτάζ του ο Guardian, πληρώνουν την οικονομική κρίση με την υγεία τους, θέτοντας σε κίνδυνο την ίδια τους τη ζωή αφού δεν έχουν χρήματα να πληρώσουν για φάρμακα και νοσηλεία.
Οι δύο αρθρογράφοι αναφέρουν την εμπειρία που είχαν στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός στις 4 τα ξημερώματα με τους ασθενείς να σχηματίζουν μια ατελείωτη ουρά.
"Ο Δρ. Σαμάρκος εργάζεται ασταμάτητα 14 ώρες, ενώ οι ασθενείς τον πολιορκούν, λέγοντάς του πως δεν έχουν να πληρώσουν τις εξετάσεις και τα φάρμακα που τους χορηγεί", αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα.
Μάλιστα, το δημοσίευμα αναφέρει το παράδειγμα ενός διαβητικού άνδρα, ο οποίος ενώ εξετάστηκε πριν από μέρες, δεν ακολούθησε την απαιτούμενη αγωγή καθώς δεν μπορεί να αντεπεξέλθει οικονομικά.
"Όταν βλέπεις ένα διαβητικό να μη μπορεί να αγοράσει ινσουλίνη, ξέρεις ότι πρόκειται  να πεθάνει", λέει ο γιατρός, προσθέτοντας πως δεν υπάρχει καμία υποδομή για να βοηθήσει αυτούς τους ανθρώπους.
"Το σύστημα έχει αποτύχει να εξυπηρετήσει τους ανθρώπους που το έχουν ανάγκη", τονίζει.
Παράλληλα, ο Guardian αναφέρεται σε μια μελέτη που δημοσιεύεται στην βρετανική ιατρική επιθεώρηση Lancet.
Σύμφωνα με τη μελέτη, την οποία υπογράφει ο ελληνικής καταγωγής Αλέξανδρος Κεντικελένης του τμήματος κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, και ο καθηγητής Μάρτιν ΜακΚι, οι Έλληνες χάνουν την πρόσβαση στις υπηρεσίες περίθαλψης και αντιμετωπίζουν υψηλότερο κίνδυνο μόλυνσης από τον ιό HIV και από σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.
Η εν λόγω μελέτη προειδοποιεί για μια ενδεχόμενη ελληνική τραγωδία, υπογραμμίζοντας τη δραματική επιδείνωση της υγείας των Ελλήνων και μια υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών λόγω της οικονομικής πίεσης.
Οι συντάκτες της μελέτης βασίστηκαν σε στοιχεία από την ελληνική κυβέρνηση, την Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλες πηγές, ενώ επικαλούνται και ανεπίσημα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο ελληνικό Κοινοβούλιο από το υπουργείο Υγείας, βάσει των οποίων οι αυτοκτονίες αυξήθηκαν κατά 25% το 2010 σε σχέση με το 2009 και κατά 40% το πρώτο εξάμηνο του 2011 σε σχέση με το ίδιο διάστημα του προηγούμενου έτους.
"Υπάρχουν σημάδια ότι η υγεία έχει επιδεινωθεί, ιδιαίτερα στις ευπαθείς ομάδες", αναφέρουν οι επιστήμονες, προσθέτοντας πως υπήρξε αύξηση 14% των Ελλήνων που δηλώνουν πως η υγεία τους είναι σε "κακή κατάσταση" ή "πάρα πολύ κακή" μεταξύ του 2007 και 2009.
Μεταξύ άλλων, στα τέλη του 2010 υπήρξε κατακόρυφη αύξηση των μολύνσεων από τον ιό HIV, ενώ οι προβλέψεις δείχνουν ότι το 2011 θα υπάρξει επιπλέον αύξηση των κρουσμάτων κατά 52%.
Παράλληλα, έχει αυξηθεί η βία ενώ οι ανθρωποκτονίες και οι ληστείες έχουν διπλασιαστεί τη χρονική περίοδο 2007 με 2009. Κατά το ίδιο διάστημα μειώθηκε κατά περίπου 40% ο αριθμός των δικαιούχων επιδομάτων πρόνοιας εξαιτίας των περικοπών.
"Γενικά η εικόνα της υγείας των Ελλήνων είναι ανησυχητική", καταλήγουν οι ειδικοί.


ΠΗΓΗ : news247.gr

Δημοσίευση σχολίου Default Comments

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο.

Τα σχόλια σας είναι ευπρόσδεκτα και δημοσιοποιούνται όλα, αρκεί να αποφεύγουν ύβρεις που αναφέρουν προσωπικούς και προσβλητικούς χαρακτηρισμούς. Όσοι θέλουν να βγάλουν το άχτι τους, ας πάνε παρακαλώ κάπου αλλού.

emo-but-icon

Αναγνώστες

Liked us?

item