Σάλος με τα υπέρογκα ποσά τα οποία καλείται να πληρώσει η ΕΡΤ για τα τηλεοπτικά δικαιώματα του Τσάμπιονς Λιγκ - Ερώτηση στη Βουλή - Παρέμβαση εισαγγελέα ζητά η Νέα Δημοκρατία

Σάλος έχει προκληθεί από τα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για υπέρογκα ποσά τα οποία καλείται να πληρώσει η ΕΡΤ για τα τηλεοπτικά δ...
Σάλος έχει προκληθεί από τα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για υπέρογκα ποσά τα οποία καλείται να πληρώσει η ΕΡΤ για τα τηλεοπτικά δικαιώματα του Τσάμπιονς Λιγκ. Το ζήτημα της σύμβασης της δημόσιας τηλεόρασης με την ΤΕΑΜ έφτασε στα έδρανα της Βουλής, με τους ανεξάρτητους βουλετές (μέλη της Δημοκρατικής Αριστεράς) Νίκο Τσούκαλη, Γρηγόρη Ψαριανό και Θανάση Λεβέντη να καταθέτουν σχετική ερώτηση στον Υπουργό Επικρατείας, Ηλία Μόσιαλο. Την παρέμβαση ακόμα και του εισαγγελέα πρότεινε η Νέα Δημοκρατία δια στόματος Σίμου Κεδίκογλου, την ώρα που η ΕΡΤ εξέδωσε ανακοίνωση, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά τα δημοσιεύματα των ΜΜΕ.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου, η ΕΡΤ συμφώνησε με την ΤΕΑΜ για την τριετία 2012-15 έναντι 18 ή 24 εκατομμυρίων ευρώ, ποσό που είναι απίθανο πως θα καλυφθεί από τα διαφημιστικά έσοδα.
Το κείμενο της ερώτησης των τριών βουλευτών:
“Τη στιγμή που η κυβέρνηση εξαγγέλλει τη μείωση των δαπανών της δημόσιας τηλεόρασης και μάλιστα μέσω της εφεδρείας - απόλυσης περίπου 1000 εργαζομένων, η διοίκηση της ΕΡΤ προχωρά σε συμφωνία με την TEAM (την εταιρεία που διαχειρίζεται τα τηλεοπτικά δικαιώματα των αγώνων του Champions League). 
Σύμφωνα με δημοσιεύματα των εφημερίδων, η ΕΡΤ χρειάστηκε να προσφέρει 18-24 εκατ. ευρώ για να εξασφαλίσει τα δικαιώματα του Champions League, τα οποία και θα προκαταβάλει στην ΤΕΑΜ, μιας και δεν έχει τη δυνατότητα χορήγησης εγγυητικής επιστολής. 
Η κρατική τηλεόραση πρόκειται να δείξει 17 αγώνες το χρόνο, χωρίς να έχει την αποκλειστικότητα του τελικού του Champions League, αφού παράλληλα θα τον δείχνει και η Nova. Για να μπορέσει η ΕΡΤ να έχει οικονομικό όφελος, πρέπει να βρει για κάθε αγώνα που θα μεταδίδει διαφημιστικά έσοδα περίπου 400.000 ευρώ, την ώρα που η διαφημιστική αγορά τονίζει ότι η διαφημιστική απόδοση του Champions League τα τελευταία χρόνια έχει σημειώσει σημαντική πτώση. 
Και όλα αυτά τη στιγμή που θα μπορούσε να πάρει και πάλι τα δικαιώματα με λιγότερα χρήματα, αφού σύμφωνα με τα δημοσιεύματα τα υπόλοιπα κανάλια δεν πρόσφεραν στην ΤΕΑΜ περισσότερα από 2 εκατ. ευρώ το έτος ( η συμφωνία της ΕΡΤ είναι 6-8 εκατ. ευρώ το έτος). Υπενθυμίζουμε ότι ανάλογη πρακτική είχε εφαρμόσει και η ΕΡΤ με τα δικαιώματα μετάδοσης αγώνων του ελληνικού πρωταθλήματος, με προκλητικές συμφωνίες με συγκεκριμένες ποδοσφαιρικές ανώνυμες εταιρείες”.
Την παρέμβαση του εισαγγελέα ζήτησε ο υπεύθυνος του τομέα πολιτικής ευθύνης Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης της Νέας Δημοκρατίας, Σίμος Κεδίκογλου: "Η διοίκηση της ΕΡΤ, κάτω από τις σημερινές δυσβάστακτες οικονομικές συνθήκες, δεν έχει το δικαίωμα να κατασπαταλήσει με αυτόν τον προκλητικό τρόπο τα χρήματα του Ελληνικού λαού, τη στιγμή μάλιστα που κλείνει κανάλια και ραδιοφωνικούς σταθμούς, πετώντας στο δρόμο εκατοντάδες εργαζόμενους με την πρόφαση της οικονομικής εξυγίανσης. Θα προσφύγω εκ νέου στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ζητώντας την παρέμβασή του, ώστε η δίκαιη οργή του κόσμου να μην παντρευτεί με το αίσθημα της αδικίας από την ανενόχλητη καταλήστευση δημόσιας περιουσίας, γιατί αυτό είναι ένα άσχημο εκρηκτικό μίγμα".
Επιβεβαίωση των δημοσιευμάτων από την ΕΡΤ
Επιβεβαιώνει ουσιαστικά τα δημοσιεύματα για το υπέρογκο ποσό της σύμβασης με την ΤΕΑΜ η ΕΡΤ. Η δημόσια τηλεόραση εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία όχι μόνο δεν αρνείται όσα γράφονται στον Τύπο, αλλά χαρακτηρίζει “υποχρέωση” τη μετάδοση των αγώνων, ενώ παρουσιάζει ως οικονομική επιτυχία το ντιλ. Για του λόγου το αληθές:
“Με αφορμή δημοσιεύματα σχετικά με τη συνέχιση της μετάδοσης από τη Δημόσια Τηλεόραση της κορυφαίας διοργάνωσης ποδοσφαίρου, CHAMPIONS LEAGUE, και κατά την τριετία 2012 – 2015, το Γραφείο Τύπου της ΕΡΤ Α.Ε. επισημαίνει τα ακόλουθα:
1. Η ΕΡΤ Α.Ε. έχει την υποχρέωση να προσφέρει στους Έλληνες τηλεθεατές, που πληρώνουν γι' αυτήν, το καλύτερο δυνατό τηλεοπτικό προϊόν. Το CHAMPIONS LEAGUE είναι αναμφίβολα το κορυφαίο διασυλλογικό ποδοσφαιρικό γεγονός του κόσμου.
2. Με τη φετινή συμφωνία, η Διοίκηση της ΕΡΤ Α.Ε. πέτυχε σημαντική μείωση του τιμήματος (άνω του 20%), σε σχέση με το προηγούμενο συμβόλαιο ΕΡΤ Α.Ε. - TEAM (2009-2012).
3. Η επιλογή αυτή αξιολογήθηκε ομόφωνα από το Διοικητικό Συμβούλιο ως η πλέον ενδεδειγμένη, καθώς από την τρέχουσα τηλεοπτική περίοδο η Δημόσια Τηλεόραση δεν επιβαρύνεται με άλλα μεγάλα ποδοσφαιρικά συμβόλαια (ΟΣΦΠ, Super League).
4. Η ΕΡΤ έκλεισε με πλεόνασμα τον ισολογισμό της προηγούμενης χρονιάς και οφείλει να επενδύσει μέρος των εσόδων της σε ποιοτικές εκπομπές και τηλεοπτικά προγράμματα υψηλής τηλεθέασης.
5. Η Δημόσια Ραδιοτηλεόραση σέβεται απολύτως τους κανόνες της τηλεοπτικής αγοράς και λειτουργεί με πλήρη νομιμότητα και διαφάνεια.
6. Απορούμε με αυτούς που δηλώνουν ότι γνωρίζουν τις προσφορές που έκαναν τα άλλα κανάλια. Η διαδικασία των κλειστών προσφορών δεν έχει αμφισβητηθεί από κανέναν και ποτέ”

Δημοσίευση σχολίου Default Comments

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο.

Τα σχόλια σας είναι ευπρόσδεκτα και δημοσιοποιούνται όλα, αρκεί να αποφεύγουν ύβρεις που αναφέρουν προσωπικούς και προσβλητικούς χαρακτηρισμούς. Όσοι θέλουν να βγάλουν το άχτι τους, ας πάνε παρακαλώ κάπου αλλού.

emo-but-icon

Αναγνώστες

Liked us?

item