Ν. Σηφουνάκης: "Πουθενά στον κόσμο οι ιερωμένοι δεν είναι δημόσιοι υπάλληλοι" - "Να πληρώνει και η Εκκλησία τους μισθούς των ιερωμένων"

Επιτέλους και μια σωστή άποψη...Ο κ. Σηφουνάκης,  αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, προχωρεί σε αυτές τις δηλώσεις ενόψει των δύσκο...


Επιτέλους και μια σωστή άποψη...Ο κ. Σηφουνάκης, αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, προχωρεί σε αυτές τις δηλώσεις ενόψει των δύσκολων καιρών που ζούμε και προτείνει την διαχώρηση Κράτους-Εκκλησίας!

Διαβάστε αναλυτικά την συνέντευξη που έδωσε στην Ελευθεροτυπία:


  • Ερώτηση: Είπατε ότι πρέπει να αναλάβει η Εκκλησία το βάρος της μισθοδοσίας των ιερέων. Γιατί δεν της το επιβάλλει η κυβέρνηση;

  • Απάντηση: Από το 2000 μερίδα της Ιεραρχίας της Εκκλησίας επιχείρησε να καταστήσει τον άμβωνα εκλογικό μπαλκόνι. Τα τελευταία χρόνια, με τη φωτισμένη ηγεσία του σεμνού Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου, η «ακροδεξιά πτέρυγα» της Ιεραρχίας συμμαζεύτηκε. Με την έλευση της οικονομικής κρίσης, την αβεβαιότητα που δημιουργείται, τα «ακροδεξιά φαντάσματα» επανεμφανίσθηκαν για να εκμεταλλευτούν την ανασφάλεια του κόσμου με εύκολο λαϊκισμό. Κάνουν, μάλιστα, πως δεν ξέρουν ότι πουθενά στον κόσμο οι ιερωμένοι δεν είναι δημόσιοι υπάλληλοι. Στην Ελλάδα της ταύτισης Εκκλησίας-Κράτους, οι ιερωμένοι συχνά λαμβάνουν δύο μισθούς από το Δημόσιο, θέλουν να μην φορολογούνται και να πολιτεύονται. Δεν κάνω συμψηφισμό. Όμως, τώρα που οι περιστάσεις και οι δανειστές μάς αναγκάζουν να κάνουμε χρήση της εργασιακής εφεδρείας στο Δημόσιο, η ίδια η Εκκλησία έπρεπε αυτόβουλα να αναλάμβανε μέρος της μισθοδοσίας των ιερωμένων ελαφρύνοντας, έτσι, τον κρατικό προϋπολογισμό. Αυτή είναι μια πρόκληση και μια ιστορική απόφαση για την Εκκλησία.

  • Ερώτηση: Στη συζήτηση που θα ξεκινήσει για την αναθεώρηση του Συντάγματος θα προτείνετε το διαχωρισμό κράτους-Εκκλησίας; Το κόμμα σας τι θα κάνει;

  • Απάντηση: Νομίζω ότι η πλειοψηφία του πολιτικού φάσματος στην Βουλή αλλά κυρίως η πλειοψηφία του λαού είναι πλέον ώριμη γι' αυτό. Είναι σημαντικό ότι και ο αρχιεπίσκοπος αλλά και ορισμένοι ιεράρχες είναι άνθρωποι του διαλόγου και έχουν εκφράσει σχετική θέση.

  • Ερώτηση: Συνάδελφοί σας στο υπουργικό συμβούλιο ισχυρίζονται ότι η κυβέρνηση δεν έχει πολιτική νομιμοποίηση και προτείνουν ή πρόωρες εκλογές ή δημοψήφισμα.

  • Απάντηση: Ήμουν και εγώ αυτής της άποψης και την είχα εκφράσει δημοσίως πριν από ένα χρόνο με το επιχείρημα ότι αφού άλλα πιστεύαμε ότι ήταν τα οικονομικά δεδομένα και βρίσκουμε μια κατάσταση τραγική από την κυβέρνηση της Ν.Δ. -γι' αυτό και λιποτάκτησε- να πάμε στο λαό. Σήμερα όμως που η επιβίωσή μας εξαρτάται από τις δόσεις από τα 27 κοινοβούλια της Ευρώπης, με ποιο δικαίωμα θα δώσουμε λαβή σε όσους αναζητούν ευκαιρία να μας ξεφορτωθούν; Οταν πατήσουμε λίγο σταθερά στα πόδια μας ως κράτος, ναι, να πάμε στον λαό.

  • Ερώτηση: Κυβέρνηση εθνικής ανάγκης;

  • Απάντηση: Την αναζήτησε ο Γ. Παπανδρέου πιεστικά την επομένη σχεδόν των εκλογών, δεν υπήρξε ανταπόκριση. Χωρίς να θέλω στο απειροελάχιστο να «καλοπιάσω» το λαό μας, πιστεύω ακράδαντα ότι στις Δημοκρατίες τη λύση στα αδιέξοδα τη δίνει ο δήμος. Κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας θα υπάρξει εφόσον αυτό υποδείξουν οι πολίτες.

Δημοσίευση σχολίου Default Comments

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο.

Τα σχόλια σας είναι ευπρόσδεκτα και δημοσιοποιούνται όλα, αρκεί να αποφεύγουν ύβρεις που αναφέρουν προσωπικούς και προσβλητικούς χαρακτηρισμούς. Όσοι θέλουν να βγάλουν το άχτι τους, ας πάνε παρακαλώ κάπου αλλού.

emo-but-icon

Αναγνώστες

Liked us?

item