Στην σημερινή συνάντηση Μέρκλ - Σαρκοζί αναμένεται να σωθούν οι τράπεζες και έπειτα(;) η Ελλάδα!

Στροφή στην ακολουθούμενη πολιτική διαχείρισης της κρίσης χρέους κάνουν οι ηγέτες της ευρωζώνης. Η νέα γραμμή που δεν περιλαμβάνει τη...


Στροφή στην ακολουθούμενη πολιτική διαχείρισης της κρίσης χρέους κάνουν οι ηγέτες της ευρωζώνης.

Η νέα γραμμή που δεν περιλαμβάνει την άμεση σωτηρία της Ελλάδος αλλά ΑΜΕΣΗ σωτηρία των τραπεζών αναμένεται να επαληθευτεί στη συνάντηση που έχει προγραμματιστεί για σήμερα ανάμεσα στην Μέρκελ και τον Σαρκοζί, στο Βερολίνο.

Στη συνέχεια, η Ελλάδα, που δεν συμμετέχει στις διαβουλεύσεις, παρόλο που αφορούν την τύχη της, θα έχει 1-2 χρόνια για να δείξει αν μπορεί να παραμείνει στο ευρώ ή θα οδηγηθεί εκτός, παρόλο που οι πολίτες θα έχουν πληρώσει βαρύτατο τίμημα για την παραμονή της στην Ευρωζώνη.


Το βασικό ζήτημα που απασχολεί Γερμανία και Γαλλία (ιδίως τη δεύτερη) είναι το πώς θα ενισχυθούν κεφαλαιακά οι ευρωπαϊκές τράπεζες ώστε να μην υπάρχουν μεγάλες παρενέργειες από μια ελληνική πτώχευση και από την έκθεσή τους σε ομόλογα άλλων χωρών που έχουν προβλήματα. Στην ανάγκη ενίσχυσης των τραπεζών αναφέρθηκε πρόσφατα και η Αγκελα Μέρκελ αλλά και ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Παράλληλα με την ενίσχυση των τραπεζών θα επιδιωχθεί η θωράκιση των υπόλοιπων χωρών, ώστε να μην πληγούν από το ελληνικό κούρεμα. Σε πρώτη φάση αναμένεται σημαντική ενίσχυση του EFSF (πράγμα για το οποίο πιέζουν οι ΗΠΑ), οι δυνατότητες του οποίου από τα 440 δισ. ευρώ μπορεί να φθάσουν και στα 2 τρισ. Η ενίσχυση αυτή, επειδή είναι πολύ δύσκολο να γίνει με κεφάλαια που θα διαθέσουν οι χώρες, το πιθανότερο είναι πως θα γίνει μέσω μόχλευσης ή μέσω έκδοσης ομολόγων.


ΠΗΓΗ : enet.gr

Δημοσίευση σχολίου Default Comments

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο.

Τα σχόλια σας είναι ευπρόσδεκτα και δημοσιοποιούνται όλα, αρκεί να αποφεύγουν ύβρεις που αναφέρουν προσωπικούς και προσβλητικούς χαρακτηρισμούς. Όσοι θέλουν να βγάλουν το άχτι τους, ας πάνε παρακαλώ κάπου αλλού.

emo-but-icon

Αναγνώστες

Liked us?

item