Διεθνή διαγωνισμό το 2012 για 3 πιθανά κοιτάσματα πετρελαίου σε Πατραϊκό, Κατάκολο, Γιάννινα

Τρεις περιοχές-κράχτες στη Δυτική Ελλάδα με «έτοιμα» κοιτάσματα πετρελαίου, που εκτιμάται ότι κρύβουν τουλάχιστον 300 εκατομμύρια βαρ...


Τρεις περιοχές-κράχτες στη Δυτική Ελλάδα με «έτοιμα» κοιτάσματα πετρελαίου, που εκτιμάται ότι κρύβουν τουλάχιστον 300 εκατομμύρια βαρέλια, θα παραχωρήσει με διεθνή διαγωνισμό η κυβέρνηση για έρευνα και εκμετάλλευση το 2012, στο πρώτο επίσημο εγχείρημα της χώρας να ξαναμπεί έπειτα από 13 χρόνια απουσίας στη σκακιέρα της έρευνας υδρογονανθράκων.
Η κυβερνητική επιτροπή άναψε χθες το πράσινο φως ώστε να ξεκινήσουν οι σχετικές διαδικασίες από το αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας που, σύμφωνα με τον προγραμματισμό του, θα είναι έτοιμο να προκηρύξει διαγωνισμούς τον Ιανουάριο του 2012, ώστε τον Ιούλιο της ίδιας χρονιάς να ανακηρυχθούν μειοδότες και να ξεκινήσουν οι εργασίες περαιτέρω έρευνας με ερευνητικές γεωτρήσεις.
  • Η πρώτη περιοχή είναι αυτή του Πατραϊκού κόλπου με εκτιμώμενα απολήψιμα κοιτάσματα της τάξης των 200 εκατ. βαρελιών. Η κοινοπραξία Triton, που είχε αναλάβει τα δικαιώματα έρευνας το 1996, δεν ολοκλήρωσε ποτέ τις γεωτρήσεις και αποχώρησε το 2001. Πρόκειται για πολλά υποσχόμενη αλλά «δύσκολη» περιοχή λόγω της γεωλογικής της δομής.

Γειτνίαση με Αλβανία
  • Η δεύτερη περιοχή είναι αυτή του βόρειου τμήματος της Ηπείρου στα Ιωάννινα, η οποία παρουσιάζει ενδιαφέρον λόγω της γειτνίασης της με τα πετρελαϊκά συστήματα της Αλβανίας. Τα εκτιμώμενα αποθέματα ανέρχονται σε 50-80 εκατ. βαρέλια, αλλά εντοπίζονται σε μεγάλα βάθη άνω των 4.000 μέτρων. Η κοινοπραξία Enterprise Oil εγκατέλειψε τη γεώτρηση το 2001 στα 3.800 μέτρα, καθώς αντιμετώπισε προβλήματα με υψηλές πιέσεις.
  • Η τρίτη περιοχή είναι στο δυτικό Κατάκολο, στην οποία η τότε ΔΕΠ-ΕΚΥ είχε εντοπίσει το 1982 ένα μικρό κοίτασμα 3 εκατ. βαρελιών σε βάθος 2.400-2.600 μέτρων και με υψηλή περιεκτικότητα σε υδρόθειο και διοξείδιο του άνθρακα. Στον προηγούμενο γύρο παραχωρήσεων δεν είχε υποβληθεί προσφορά, ωστόσο αυτή τη φορά δεν αποκλείεται να προκαλέσει το ενδιαφέρον της εταιρείας που διαχειρίζεται τον Πρίνο. Η έρευνα προτείνεται να γίνει με κεκλιμένες γεωτρήσεις από ξηράς.

Το σημαντικό είναι πως και οι τρεις περιοχές που θα βγουν σε διαγωνισμό, με τη μέθοδο της πρόσκλησης «ανοιχτής πόρτας» (στη διαδικασία «open door» οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν προσφορές σε περισσότερες από μία περιοχές) έχουν όλες ερευνηθεί στο παρελθόν από διεθνείς πετρελαϊκές εταιρείες, οι οποίες ωστόσο για διάφορους λόγους εγκατέλειψαν το πρόγραμμα και αποχώρησαν.
Με την ανακοίνωση... προθέσεων που έκανε χθες η ελληνική κυβέρνηση λίγες μέρες αφ' ότου δημοσίευσε διεθνή πρόσκληση ενδιαφέροντος και για τη διενέργεια σεισμικών ερευνών δύο διαστάσεων για τον εντοπισμό πετρελαιοπιθανών περιοχών στο Ιόνιο, τον Κορινθιακό κόλπο και τη νότια Κρήτη, αποσκοπεί στο να «διαφημίσει» το πρόγραμμα έρευνας στο εξωτερικό ώστε να καταγραφεί και ανεπίσημα το όποιο ενδιαφέρον, αλλά και να παίξει με τις εντυπώσεις στο εσωτερικό της χώρας.
Σύμφωνα πάντως με τον υφυπουργό Ενέργειας Γ. Μανιάτη έχει ήδη εκδηλωθεί αρχικό ενδιαφέρον από διεθνείς πετρελαϊκούς ομίλους για τις περιοχές, κάτι που ωστόσο μένει να αποδειχθεί.


ΠΗΓΗ : enet.gr

Δημοσίευση σχολίου Default Comments

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο.

Τα σχόλια σας είναι ευπρόσδεκτα και δημοσιοποιούνται όλα, αρκεί να αποφεύγουν ύβρεις που αναφέρουν προσωπικούς και προσβλητικούς χαρακτηρισμούς. Όσοι θέλουν να βγάλουν το άχτι τους, ας πάνε παρακαλώ κάπου αλλού.

emo-but-icon

Αναγνώστες

Liked us?

item