Γι'αυτό λοιπόν οι δηλώσεις περί αναζήτησης πετρελαίου από τον Παπανδρέου - Κατατέθηκε επίσημη πρόταση από την εταιρία "Lockheed Martin Aeronautics" η οποία θέλει να παραγγείλουμε αεροπλάνα για να προστατέψουμε την ΑΟΖ!!!

Φαίνεται πως οι μεγάλοι κολοσσοί όπως η γνωστή Lockheed, η οποία κατασκευάζει τα F16, ενδιαφέρονται για τις εξελίξεις στο θέμα της ...


Φαίνεται πως οι μεγάλοι κολοσσοί όπως η γνωστή Lockheed, η οποία κατασκευάζει τα F16, ενδιαφέρονται για τις εξελίξεις στο θέμα της οριοθέτησης Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ).
Σύμφωνα με όσα γίνονται γνωστά, η εταιρεία έχει καταθέσει στο ελληνικό υπουργείο Άμυνας πρόταση για την προμήθεια/αναβάθμιση τεσσάρων αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας τύπου "P3C", τα οποία θεωρούνται απαραίτητα, προκειμένου να εποπτεύεται ο ελληνικός θαλάσσιος χώρος, ενόψει και της οριοθέτησης ΑΟΖ.
Παράλληλα, επαναφέρει την πρότασή της για πρόγραμμα αναβάθμισης των υφιστάμενων «F-16» της Ελλάδας, έναντι συνολικού τιμήματος 850 εκατ. (στην περίπτωση που αναβαθμιστούν μόνο περίπου 90, που χρήζουν αμεσότερης μέριμνας) μέχρι 1,2 δισ. δολ. (αν το πρόγραμμα συμπεριλάβει και τα 157).
Όλα αυτά έγιναν γνωστά από τον αντιπρόεδρο της Lockheed, Ντένης Πλέσσας, σε εκδήλωση στο πλαίσιο της 76ης ΔΕΘ.
Ειδικά για το σχετιζόμενο και με την ΑΟΖ θέμα, ο κ. Πλέσσας υποστήριξε ότι τα έξι αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας "P3B", που η Ελλάδα διαθέτει σήμερα είναι παροπλισμένα επί διετία.
Έτσι, η Lockheed προτείνει την προμήθεια, πάλι βέβαια από το αμερικανικό ναυτικό, τεσσάρων "P3C", τα οποία ακολούθως θα αναβαθμιστούν ριζικά από την εταιρεία, ώστε να επεκταθεί η πτητική τους ικανότητα τους μέχρι το 2035.
Συμπλήρωσε πως το κόστος όλων των παρεμβάσεων θα είναι χαμηλότερο από τα 250 εκατ. ευρώ, που θα απαιτούνταν για να μπορούν ξανά να επιχειρήσουν τα παλαιά αεροσκάφη.
Εν αναμονή των όποιων αποφάσεων, σύμφωνα με τον κ. Πλέσσα "η απόκτηση αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας αποτελεί για το ναυτικό πρώτη προτεραιότητα, λόγω των επιχειρησιακών αναγκών, στις οποίες προστίθεται η ΑΟΖ".
Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα αναβάθμισης των F-16, επισήμανε ότι μπορεί να διαρκέσει έξι χρόνια.
Παραγγελία και από την Τουρκία
Σε αυτό το σημείο όμως πρέπει να σημειωθεί ότι εντός πενταετίας, η Τουρκία θα παραλάβει τα πρώτα από τα 100 αεροσκάφη "F-35", που έχει παραγγείλει στη Lockheed (το F-35 είναι o "διάδοχος" του F-16, και θα αντικαταστήσει συνολικά 13 τύπους αεροσκαφών).
Ένα F-16 στοιχίζει περίπου 50 εκατ. δολ., ενώ γύρω στα 60 εκατ. θα κοστίζει το F-35, όταν περάσει σε μαζική παραγωγή 220-240 αεροσκαφών ετησίως.
Στην περίοδο 1992-2016, η Lockheed εκτιμάται ότι θα δημιουργήσει πιστώσεις αντισταθμιστικών προγραμμάτων άνω των 3,5 δισ. δολ. στην Ελλάδα.
Ο κ. Πλέσσας αναφέρθηκε και στη συνεργασία με την Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία, σε ότι αφορά τη παραγωγή τμημάτων για τα αεροσκάφη "F-16" και "C-130J", που εξάγονται στην παγκόσμια αγορά.
Μέχρι το 2013, οι συμβάσεις με την ΕΑΒ αναμένεται να φτάσουν στα 180 εκατ. δολ.
Η ΕΑΒ είδε τον τζίρο της από τα "F-16" και "C-130J" να αυξάνεται 600% μεταξύ 2011 και 2004, στα 54 εκατ. δολ. από 9 εκατ.

ΠΗΓΗ : news247.gr

Δημοσίευση σχολίου Default Comments

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο.

Τα σχόλια σας είναι ευπρόσδεκτα και δημοσιοποιούνται όλα, αρκεί να αποφεύγουν ύβρεις που αναφέρουν προσωπικούς και προσβλητικούς χαρακτηρισμούς. Όσοι θέλουν να βγάλουν το άχτι τους, ας πάνε παρακαλώ κάπου αλλού.

emo-but-icon

Αναγνώστες

Liked us?

item