Der Spiegel: Η κρίση του ευρώ έχει ελληνική σφραγίδα που θέτει σε κίνδυνο το σύνολο της Ευρωζώνης

Επιχειρώντας μία αναδρομή στην ιστορία του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος, το Der Spiegel στο αφιέρωμα της εβδομαδιαίας πολιτικής επιθ...Επιχειρώντας μία αναδρομή στην ιστορία του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος, το Der Spiegel στο αφιέρωμα της εβδομαδιαίας πολιτικής επιθεώρησης σημειώνει ότι η κρίση του ευρώ έχει ελληνική σφραγίδα.
Ξεκινώντας από τη γέννηση του ευρώ, επισημαίνεται πως για την Ελλάδα αποτέλεσε την ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον, με τον τότε υπουργό Οικονομικών, Γιάννο Παπαντωνίου, να σημειώνει πως η ένταξη στην ΟΝΕ θεωρήθηκε μοναδική ευκαιρία για να λυθούν τα οικονομικά προβλήματα της χώρας.
Έκτοτε, η Ελλάδα ήταν χρεωμένη πέρα από τις δυνατότητες και κάθε οικονομολόγος μπορούσε να διαπιστώσει ότι η ελληνική οικονομία δεν ήταν ανταγωνιστική και έμοιαζε με οικονομία ενός αναπτυσσόμενου κράτους.
Ενώ ο τότε Γερμανός υπουργός οικονομικών Τέο Βάιγκελ ήταν αρχικά κάθετα αντίθετος με την ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ, τελικά εξελίχθηκε σε "φανατικό υποστηρικτή της Ελλάδας".
Σε ό,τι αφορά την κατηγορία ότι η Ελλάδα εισήλθε στην ΟΝΕ με παραποίηση των στατιστικών της στοιχείων, ο Γιάννος Παπαντωνίου αναφέρει ότι δεν κάναμε τίποτα διαφορετικό από αυτό που έκαναν και οι άλλες χώρες, κάτι που επιβεβαιώνει και ο τότε πρόεδρος της Bundesbank Χανς Τιτμάγιερ.
Η αρχή της κατάρρευσης
Συνεχίζοντας με τη δεύτερη πράξη του δράματος (2001-2008), όπως δημοσιεύει το "Βήμα", σημειώνεται πώς τα κράτη χρηματοδοτούνταν από ξένους δανειστές και κυρίως μεγάλες τράπεζες.
Τότε, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, διαμορφώνονταν οι νομισματικές ισορροπίες που θα καταστήσουν την Ελλάδα χρηματο-βόμβα, η οποία χρόνια αργότερα θα απειλήσει ολόκληρη την Ευρωζώνη.
Με το ευρώ να αποτελεί ένα είδος παραδείσου, ο Γιάννος Παπαντωνίου παρατηρεί ότι οι νότες χώρες σταμάτησαν μετά την ένταξη στην ΟΝΕ τις προσπάθειες δημοσιονομικής εξυγίανσης.
Ο Χριστόφορος Σαρδέλης, διευθυντής τότε της "Υπηρεσίας δημοσίου χρέους" που ιδρύθηκε το 1999, αναφέρει ότι γίνονταν προσπάθειες να προσελκυστούν ξένοι επενδυτές για περισσότερα ομόλογα από την ΕΕ.
Είχε από τότε προειδοποιήσει για ενδεχόμενα μελλοντικά προβλήματα, αλλά, όπως σημειώνει, κανείς δεν ήθελε να τον ακούσει, κάνοντας λόγο για την ψευδαίσθηση ότι η ΟΝΕ μπορούσε να λύσει τα προβλήματα της Ελλάδας.
Η χώρα, σημειώνει, έπεσε σε λήθαργο και τεμπελιά και αντί να γίνεται οικονομία απαιτούσαν όλοι να εισρεύσει όσο το δυνατόν περισσότερο χρήμα στη χώρα εν όψει μάλιστα των Ολυμπιακών Αγώνων.
Ο τότε Ευρωπαίος Επίτροπος εσωτερικής αγοράς Φριτς Μπολκεστάιν προειδοποιούσε για τη χαλάρωση στην εφαρμογή των κριτηρίων του Μάαστριχτ και μάλιστα δέχτηκε τις επιπλήξεις του τότε προέδρου της Κομισιόν Ρομάνο Πρόντι.
Όταν πάντως η Ελλάδα ζήτησε 150 εκατομμύρια ευρώ για να δημιουργήσει κτηματολόγιο, ο ίδιος φρόντισε να εκταμιευτεί το σχετικό κονδύλι χάριν της ανάπτυξης της χώρας.
Αφού μετά από ένα χρόνο όμως μαθαίνει ότι το έργο του ελληνικού κτηματολογίου έχει παγώσει, ο Μπολκενστάιν εξοργίζεται και ζητά να επιστραφεί όλο το σχετικό κονδύλι.
Τελικά, αναφέρει το Spiegel, με παρέμβαση της τότε Επιτρόπου Άννας Διαμαντοπούλου η Ελλάδα υποχρεούται να επιστρέψει 75 εκατομμύρια ευρώ. Όταν ο Μπολκενστάιν ρωτά να μάθει πού πήγαν τα υπόλοιπα χρήματα, κανείς δεν μπορεί να του απαντήσει.
Στη συνέχεια, γίνεται αναφορά στην κυβέρνηση της ΝΔ, που το 2004 προσέφυγε στην Eurostat για επανέλεγχο των στατιστικών στοιχείων της προηγούμενης σοσιαλιστικής κυβέρνησης και στους επαίνους του προέδρου της Επιτροπής Μπαρόζο για την "ειλικρίνεια" και τα "θαρραλέα βήματα" της νέας ελληνικής κυβέρνησης.
"Γρήγορα όμως και αυτή αποδεικνύεται εξίσου εφευρετική με τα στοιχεία: Οι αμυντικές δαπάνες υπολογίζονται όχι τη στιγμή της παραγγελίας αλλά της πληρωμής, ώστε να εκπέσουν από τον προϋπολογισμό. Προϋπολογισμοί επιβαρύνονται και μειώνονται, ανάλογα με το πώς βολεύει. Ο διευθυντής της Υπηρεσίας δημοσίου χρέους Σαρδέλης απομακρύνεται και ο διάδοχός του επωφελείται από τα χαμηλά επιτόκια δανεισμού για τη χώρα. Το 2006 το δημόσιο χρέος αυξάνεται κατά 14,7% ακόμα", αναφέρει το περιοδικό.
Οι Έλληνες καταναλώνουν με δανεικά. Παίρνουν φτηνά δάνεια, αγοράζουν γερμανικά μηχανήματα και αυτοκίνητα, αυξάνουν το γερμανικό ΑΕΠ και παραμελούν τις μεταρρυθμίσεις στη χώρα τους... Κανείς δεν ενδιαφέρεται να πατάξει τη διογκούμενη γραφειοκρατία, τη διαφθορά, τις απάτες στις επιδοτήσεις και τα λάθος προνόμια. Τα αποτελέσματα αυτής της τακτικής φαίνονται σήμερα στις εγκαταλελειμμένες βιομηχανικές μονάδες της Βόρειας Ελλάδας γράφει το Spiegel.
Από τον παράδεισο, στα σκουπίδια
Στην επόμενη περίοδο, την κρίση του ευρώ (2010 – 2011), κυριαρχεί η υποβάθμιση των ελληνικών ομολόγων σε επίπεδο "σκουπιδιών" που προκαλεί μεγάλες αναταράξεις στον λαό επειδή το πακέτο βοήθειας της διεθνούς κοινότητας προς την Ελλάδα συνδέεται με αυστηρά μέτρα λιτότητας και σκληρές μεταρρυθμίσεις.
Τι μέλλει γενέσθαι για την Ελλάδα;
Έτσι το περιοδικό περνάει στο σήμερα και το μέλλον του ευρώ, με τον Κένεθ Ρογκόφ να δηλώνει ότι η Ελλάδα, παρά τα πακέτα δανειακής βοήθειας και τους μηχανισμούς διάσωσης, δεν πρόκειται να ορθοποδήσει, αν δεν υπάρξει ένα γενναίο 'κούρεμα' του χρέους της, της τάξης του 50 με 75%.
Ο Ελ Εριάν (Pimco) πάλι δηλώνει ότι η κρίση εξαπλώνεται από την περιφέρεια στον πυρήνα του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος, κι αυτό οφείλεται στην έλλειψη θαρραλέων και δραστικών αποφάσεων εκ μέρους των πολιτικών.
Οι λύσεις που διαφαίνονται είναι η αναδιανεμητική ένωση, όπου οι πλούσιες χώρες πληρώνουν για τα χρέη των φτωχότερων, στο πλαίσιο μια ευρωπαϊκής οικονομικής διακυβέρνησης ή ακόμα και των Ηνωμένων Πολιτειών της Ευρώπης, ή μια μικρότερη ΟΝΕ αποτελούμενη από τα ισχυρότερα οικονομικά κράτη της Ευρώπης. Και οι δύο λύσεις πάντως, όπως σημειώνει το περιοδικό, θα κοστίσουν ακριβά.


ΠΗΓΗ : news247.gr

Δημοσίευση σχολίου Default Comments

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο.

Τα σχόλια σας είναι ευπρόσδεκτα και δημοσιοποιούνται όλα, αρκεί να αποφεύγουν ύβρεις που αναφέρουν προσωπικούς και προσβλητικούς χαρακτηρισμούς. Όσοι θέλουν να βγάλουν το άχτι τους, ας πάνε παρακαλώ κάπου αλλού.

emo-but-icon

Αναγνώστες

Liked us?

item