Βενιζέλος: «Να σταματήσουν τα σενάρια περί χρεοκοπίας» - Πιθανή αύξηση της φορολογίας στους τόκους των καταθέσεων

Λίγες ώρες πριν τη συνάντηση του με την επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής...

«Να σταματήσουν τα σενάρια περί χρεοκοπίας»

Λίγες ώρες πριν τη συνάντηση του με την επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζ.Κ. Τρισέ, ο Υπουργός Οικονομικών διέψευσε και πάλι τα σενάρια περί ενδεχόμενης χρεοκοπίας της Ελλάδας.

«Παρά την κατηγορηματική μου δήλωση της Παρασκευής, σε σχέση με διάφορα σενάρια για τη διαχείριση του ελληνικού δημοσίου χρέους, παρά το ότι βασική θέση της ελληνικής Κυβέρνησης είναι η ανάγκη πλήρους και άμεσης εφαρμογής των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου και παρά το γεγονός ότι αυτή τη θέση παρουσιάζω σε όλες μου τις συναντήσεις και ομιλίες στην Ουάσιγκτον, στα κυριακάτικα ελληνικά φύλλα επαναλαμβάνονται τα σενάρια και μάλιστα ως προερχόμενα από την ελληνική Κυβέρνηση και όχι ως φήμες που προέρχονται από άλλες πηγές και αναπαράγονται από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης» αναφέρει σε δήλωσή του ο Υπουργός Οικονομικών. 

Ενώ επιτέθηκε και στα μέσα ενημέρωσης που «αναπαράγουν» όπως είπε, «κακής ποιότητας φήμες». «Υπάρχουν δημοσιεύματα που μετατρέπουν αυτές τις φήμες σε κακής ποιότητας παραπολιτική νουβέλα. Προφανώς οι συντάκτες τους δεν αντιλαμβάνονται πόσο σοβαρά και επικίνδυνα είναι τα πράγματα για τη χώρα» τόνισε ο Έλληνας Υπουργός Οικονομικών.


Σύμφωνα με το Πρώτο Θέμα η κυβέρνηση έχει αποφασίσει νέα μέτρα.

Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση αναζητεί άλλο 1 δισ. ευρώ, το οποίο πρέπει να συγκεντρώσει από άλλα µέτρα.
Σύµφωνα µε πληροφορίες, η τρόικα έχει προτείνει ένα plan b (εκτιµάται ότι θα ανακοινωθεί την ερχόµενη Πέµπτη ή Παρασκευή), το οποίο περιλαµβάνει δύο νέα µέτρα, τα οποία όµως θα εφαρµοστούν µε µεγάλη δυσκολία. Αυτά είναι:

1

H αύξηση της φορολογίας στους τόκους των καταθέσεων, µε συντελεστή µεταξύ του 30% και του 50%. Σήµερα ο φόρος αυτός στην Ελλάδα είναι στο 10%, αλλά σε πολλές χώρες της Ευρώπης, µεταξύ αυτών στη Γερµανία και στην Ελβετία, κυµαίνεται µεταξύ 30% και 40%.

Εναλλακτικά, υπάρχει η σκέψη να ονοµαστεί φόρος διακράτησης (withholding tax), έτσι ώστε να ξεχωρίζει από τον πρώτο φόρο. Από το µέτρο αυτό εκτιµάται ότι µπορούν να εισρεύσουν στα κρατικά ταµεία τουλάχιστον 800 εκατ. έως 1 δισ. ευρώ, µε δεδοµένο ότι οι συνολικές καταθέσεις των ελληνικών νοικοκυριών και των επιχειρήσεων προσεγγίζουν τα 190 έως 200 δισ. ευρώ.

Πηγές της τρόικας έλεγαν βέβαια ότι «η επιβολή του µέτρου προβληµατίζει έντονα καθώς οι Ελληνες θα θεωρήσουν ότι το επόµενο βήµα θα είναι η κυβέρνηση να πειράξει τις ίδιες τις καταθέσεις, κάτι που βεβαίως αποκλείεται κατηγορηµατικά». Σήµερα οι ελληνικές τράπεζες δίνουν σε µικροποσά επιτόκιο έως 1%, ενώ σε καταθέσεις προθεσµίας το επιτόκιο αγγίζει ακόµα και το 5%.

Ετσι, σε µια κατάθεση 20.000 ευρώ, µε επιτόκιο 4%, η τράπεζα δίνει στον καταθέτη καθαρά µετά την αφαίρεση της φορολογίας (σήµερα 10%) 720 ευρώ τόκο κατ’ έτος. Εάν ο συντελεστής αυξηθεί στο 30%, θα λαµβάνει 560 ευρώ κατ’ έτος, στο 40% 480 ευρώ και στο 50% θα λαµβάνει 400 ευρώ.

2

Η επιβολή δεύτερης έκτακτης εισφοράς σε µια µερίδα ελεύθερων επαγγελµατιών όπως οι γιατροί, οι δικηγόροι, οι µηχανικοί, οι οποίοι όµως έχουν κάνει έναρξη επαγγέλµατος νωρίτερα από το 2006, δηλαδή όσοι εργάζονται πάνω από 5 έτη.

Η έκτακτη εισφορά θα είναι κλιµακωτή, ενώ εξετάζεται και το ενδεχόµενο να υπολογίζεται και η ακίνητη περιουσία του ελεύθερου επαγγελµατία. Υπενθυµίζεται ότι ήδη στο πολυεκκαθαριστικό έχει επιβληθεί έκτακτος φόρος 300 ευρώ για όλους τους ελεύθερους επαγγελµατίες.

Δεν αποκλείεται να επιλεγούν και τα δύο µέτρα ή µόνο το ένα από τα δύο. Εναλλακτικά µπορούν να κρατηθούν ως εφεδρείες για τον ερχόµενο Δεκέµβριο, όταν δηλαδή θα επίκειται η έγκριση της επόµενης δόσης. Η απόφαση µένει να ληφθεί από την ίδια την κυβέρνηση.


ΠΗΓΗ : protothema.gr

Δημοσίευση σχολίου Default Comments

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο.

Τα σχόλια σας είναι ευπρόσδεκτα και δημοσιοποιούνται όλα, αρκεί να αποφεύγουν ύβρεις που αναφέρουν προσωπικούς και προσβλητικούς χαρακτηρισμούς. Όσοι θέλουν να βγάλουν το άχτι τους, ας πάνε παρακαλώ κάπου αλλού.

emo-but-icon

Αναγνώστες

Liked us?

item